Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ
Εγκαλούνται οι γιατροί για το πρόγραμμα εφημεριών

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εφόσον η απόφαση δεν ανακληθεί, η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υποχρεούται να προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την ακύρωσή της, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί αυτεπαγγέλτως να βρεθούν υπόλογα για παράβαση καθήκοντος».

Αυτό αναφέρει σε έγγραφό της η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου απευθυνόμενη στους γιατρούς του νοσοκομείου της Κω οι οποίοι κατέθεσαν πρόγραμμα εφημεριών με βάση τις συνθήκες ασφάλειας των εφημεριών. Η ΥΠΕ σημειώνει ότι «τα εξουσιοδοτημένα θεσμικά μέλη της Διοίκησης ουσιαστικά αποφάσισαν να μην τηρήσουν τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές για την κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών».

Το ποσό που εγκρίθηκε συνολικά για τις εφημερίες του νοσοκομείου της Κω στις αρχές του χρόνου (1,118 εκατ. ευρώ) χρειάστηκε αναπροσαρμογή στη συνέχεια, αλλά τώρα για την εφαρμογή του νέου τρόπου εφημέρευσης και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, που θα έχουν ίδια έσοδα, οι διορισμένες διοικήσεις των ΥΠΕ συμπεριφέρονται όπως οι σκληροί εργοδότες για να «πιαστούν οι δείκτες» για λογαριασμό της τρόικα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών του νοσοκομείου, τα κονδύλια που πρότειναν για τρέχοντα ασφαλή προγράμματα πρέπει να περικοπούν κατά 30% ώστε να ισχύσει το νέο εφημεριακό καθεστώς, που προβλέπει επίδομα εφημέρευσης και όχι αμοιβής των εφημεριών ως υπερωρίας.

Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υποκριτικά αναγνωρίζει το «μικρό αριθμό γιατρών» και των «ασύμμετρα μεγάλων αναγκών σε εφημερίες» του νοσοκομείου της Κω, αλλά επιμένει: «Δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί και να βεβαιωθεί η εκτέλεση προγράμματος, που υπερβαίνει κατ' ελάχιστο έστω την προβλεπόμενη κατά γιατρό αποζημίωση». Στην περίπτωση της ανάγκης για πρόσθετες εφημερίες, η 2η ΥΠΕ θυμίζει ότι επιτρέπονται, υπό τον όρο ότι αυτές «θα καλύπτονται από έσοδα της ΥΠΕ ή του νοσοκομείου σας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ