Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει πολλαπλάσια αξία

Στην πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή της ΝΕΤ μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τους δημοσιογράφους της πρωινής δημοσιογραφικής εκπομπής της ΝΕΤ συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποσπάσματα της οποίας και δημοσιεύουμε.

-- Αν εκλεγεί κομμουνιστής δήμαρχος ή περιφερειάρχης πώς θα δουλέψει στα πλαίσια του μνημονίου; Θα είναι συνέχεια σε διαμαρτυρία;

-- Την αντίσταση στο μνημόνιο, απ' τη σκοπιά υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων κι όχι μιας άλλης διαχείρισης κι ενός άλλου μείγματος, αυτό να είναι καθαρό. Μάλιστα, εμείς καταργήσαμε τον όρο «αυτοδιοίκηση», γιατί ό,τι αυτοδιοικητικό υπήρχε, έχει καταργηθεί. Αλλωστε, το λένε όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση. Λέει, θα υλοποιήσω το πρόγραμμα του μνημονίου, το πρόγραμμα της ΕΕ, το πρόγραμμα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Να, η πολλαπλάσια αξία που έχει η ψήφος στο ΚΚΕ: Θα υπάρχουν δήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι όχι απλώς δε θα ψηφίζουν σε ένα συμβούλιο - γιατί αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία - αλλά θα ενημερώνουν, θα αποκαλύπτουν.

Για δείτε τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ - είχαμε τρεις, τώρα με τη μείωση των εδρών έχουμε δύο. Δε φανταζόμαστε βεβαίως ότι δύο ευρωβουλευτές θα φέρουν την άνοιξη στην Ευρώπη, στην Ελλάδα. Ομως ξέρετε πόσα πράγματα αποκαλύπτουν οι άνθρωποι αυτοί για το τι αποφασίζεται στην ΕΕ και την ουσία των αποφάσεων που οι βουλευτές των άλλων κομμάτων επιλεκτικά λένε. Αυτό είναι μια προσφορά.

Και να σας πω και κάτι άλλο: Σε συνθήκες που ανεβαίνει η ανεργία, πληρώνουμε περισσότερη ΔΕΗ, θέρμανση, που καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, σ' αυτές τις συνθήκες ποιο είναι το κριτήριο του δημάρχου, του περιφερειάρχη, του περιφερειακού συμβούλου, του δημοτικού συμβούλου; Εάν ο λαός μπορεί να στηριχτεί σε αυτόν και να πολλαπλασιάσει την πίεσή του και με τη βοήθεια αυτών. Τι να τον κάνω ένα δήμαρχο που εφαρμόζει την κυρίαρχη πολιτική. Δηλαδή προσθέτεις έναν ακόμα κρίκο εναντίον σου.

Πόσοι δήμαρχοι βγήκαν στο δρόμο; Τι να λειτουργήσει; Να λειτουργήσει ένας αντιλαϊκός θεσμός; Για πείτε μου, έχει να κερδίσει ο λαός όταν π.χ. ο τάδε περιφερειακός σύμβουλος βγει και πει: «Πάω μαζί με τους εργάτες ενός εργοστασίου που απολύονται και τους υπερασπίζομαι». Τι θεσμός είναι αυτός; Που είναι με το κράτος; Το κράτος το έχουμε. Την κυβέρνηση την έχουμε. Για πείτε μου, πόσοι δήμαρχοι ύψωσαν αντίδραση;

Τα τοπικά προβλήματα είναι η έκφραση των γενικών

-- Εκτός από αυτό δεν πρέπει να γίνουν κάποια άλλα έργα, κάποια άλλα πράγματα, παιδικοί σταθμοί...

-- Για να δείτε, λοιπόν. Παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν τόσοι μόνο όσοι ο κορβανάς του κάθε δήμου και της περιφέρειας αντέχει. Τα χρήματα πάνε αλλού. Αυτά που λένε σήμερα ο κ. Κακλαμάνης και άλλοι δήμαρχοι. «Τι να κάνω, έχω λιγότερο προσωπικό, απέλυσα τους συμβασιούχους».

Πριν 30 χρόνια είχε περιθώρια ο δήμαρχος, κι ακόμα περισσότερο τη δεκαετία του '50 και του '60, παρά το γεγονός ότι είχαμε αυταρχικό πολιτικό καθεστώς, να κάνει κάποια πράγματα και να βελτιώσει τη ζωή, να κάνει π.χ. ένα αποχετευτικό. Σήμερα, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η ζωή, θέλεις μεγάλα έργα. Η Ανατολική Αττική δεν έχει αποχέτευση. Ακουσα προχτές μια κυρία υποψήφια στη Σαρωνίδα, λέει θα κάνω το αποχετευτικό. Μα κάθε δήμος θα κάνει το δικό του αποχετευτικό, το δικό του βιολογικό, το δικό του ΧΥΤΑ;

Κι εδώ χρειάζεται δημόσια έργα π.χ. να κάνεις πλήρες έργο. Να κάνεις βιολογικό καθαρισμό, όχι όπως την Ψυττάλεια, που δεν ξέρεις τι να κάνεις τη λυματολάσπη ή σαν τον Κουρουπητό που είναι το μοναδικό εργοστάσιο κομποστοποίησης στην Ελλάδα και το καλύτερο των Βαλκανίων και είναι νέκρα. Δε φτάνουν μέχρι την τελική επεξεργασία και κάνουν ακόμα χειρωνακτική διαλογή. Να γιατί λοιπόν οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και αναπτύσσονται και συντεχνιακές αντιλήψεις.

Επομένως, τα τοπικά προβλήματα σήμερα είναι η έκφραση των γενικών. Μικροέργα θα γίνουν. Ολοι οι δήμαρχοι κάνουν. Αλλά αυτό κρίνεται σήμερα; Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση. Είναι τοπικά κρατικά όργανα.

Μάχη με προοπτική

-- Αρα αν ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ είναι ψήφος διαμαρτυρίας, δεν περιμένει κάτι απ' αυτό.

-- Πώς δεν περιμένει; Περιμένει αντίσταση στα χειρότερα. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Αν απομονώνεις την κάθε μάχη, τις αρχαιρεσίες στο σωματείο, τις εκλογές στην τοπική διοίκηση, στα επαγγελματικά επιμελητήρια, αν τα απομονώσεις απ' τη συνολική πορεία των πραγμάτων και δεις κάθε πράγμα ξεκομμένο, τότε θα χάσεις τον μπούσουλα. Αυτή η εκλογική μάχη πρέπει να δείξει αυτό που υπάρχει μέσα στη συνείδηση του λαού: Την αγανάκτηση.

-- Αυτό λέει και η ΝΔ. Αυτό δεν λέει;

-- Η ΝΔ το λέει σε αντιΠΑΣΟΚ βάση. Δεν το λέμε σε αντιΠΑΣΟΚ βάση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ κι ό,τι γίνει. Εμάς μας ενδιαφέρει και η πολιτική της ΝΔ να μην επωφεληθεί απ' την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος.

-- Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

-- Μα δεν θα υπάρξει καμία εναλλακτική λύση αν κάθε μάχη τη δίνεις μέσα στη λογική του μονοδρόμου. Γιατί εμείς δεν λέμε ότι απ' αυτές τις εκλογές μπορούν να γίνουν τα «θεοφάνεια» στην Ελλάδα. Για να δημιουργηθεί αυτή η εναλλακτική υπέρ του λαού, πρέπει να κερδίζεις μια σειρά επιμέρους μάχες, δεν γίνεται μια κι έξω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ