Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Νέες αξιώσεις και στήριξη του μνημονίου

Επικεντρώνουν σε «αναπτυξιακά μέτρα», που μετά την αφαίμαξη του λαού θα εξασφαλίζουν τη διανομή της «λείας» στους πλουτοκράτες

Το ζήτημα της άμεσης διοχέτευσης προς το μεγάλο κεφάλαιο των πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση με τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, έθεσαν χτες, για ακόμη μια φορά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, στη συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου με τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ.

Ο ΣΕΒ εκτίμησε ότι «έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων», οπότε καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επόμενη φάση της αντιλαϊκής πολιτικής της, που έχει να κάνει με τη διανομή της «λείας» στους πλουτοκράτες, μέσω των «αναπτυξιακών» μέτρων.

Παράλληλα, ο ΣΕΒ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε καθώς «υπερεκτιμήθηκε η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», για να σπεύσει στη συνέχεια να δώσει τη «λύση» προκειμένου να εξευρεθούν ακόμη περισσότεροι πόροι για το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτώντας δύο πράγματα: Το «δραστικό και πραγματικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης» και τη «θεμελίωση μιας νέας μορφής ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα, με την απαίτηση νέων μορφών επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, ο ΣΕΒ κάνει σαφές ότι οι «αλλαγές είναι μονόδρομος», όσο οδυνηρές και αν είναι, ενώ εκτιμά ότι η κοινωνία «είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος».

Με τις γνωστές θέσεις της υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και μιας χούφτας μεγαλοΕΒΕδων, προσήλθε στη συνάντηση η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, παραδίδοντας μνημόνιο με τις θέσεις της. Σ' αυτές εκτιμά ότι η Κομισιόν αναλαμβάνει δράσεις υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, παρότι είναι γνωστές οι θέσεις τόσο της τρόικας, όσο και των μεγαλοβιομηχάνων, ότι το μεγάλο πλήθος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι «βαρίδι» για την οικονομία.

Μέσα από τις προτάσεις τους, υποστήριξαν κάθε κυβερνητικό μέτρο, με επιμέρους παρατηρήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, στηρίζοντας τόσο τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι και την ενίσχυση των τραπεζών.

Θεωρώντας αδιαπραγμάτευτο δεδομένο το μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επανήλθε, αυτή τη φορά με το υπόμνημα που υπέβαλε στον πρωθυπουργό, με τις προτάσεις της για δήθεν αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην οποία δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα του τελευταίου διαστήματος.

Στην πραγματικότητα μόνο τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων δεν εξυπηρετεί η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων «ευελιξία» στην εφαρμογή του μνημονίου, «συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά», επιδότηση της απασχόλησης για τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό είχαν και οι επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ