Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς

Στις 10 το πρωί θα γίνει η κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Αθήνας

Μαζική παρέμβαση για το εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει στους παιδικούς σταθμούς, διοργανώνουν σήμερα στις 10 το πρωί στο δημαρχείο Αθήνας, το ΠΑΜΕ Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών δεν έχουν γίνει δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης και με τους σταθμούς συνολικά να μην μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Οι φορείς καλούν εργαζόμενους, ταξικά συνδικάτα, λαϊκές οργανώσεις να μπουν στη μάχη, τονίζοντας ότι «οι ανάγκες του παιδιού και της λαϊκής οικογένειας είναι δική μας υπόθεση». Διεκδικούν:

  • Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Να μην κλείσει καμιά υποδομή στους Δήμους.
  • Να διευρυνθεί το δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών με προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές.
  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων, να μπουν σε προτεραιότητα οι άνεργοι με μονογονεϊκές οικογένειες, οι μετανάστες.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς υποδομές και δωρεάν, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Πλούσια δραστηριότητα

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων και της ΟΓΕ, τις προηγούμενες μέρες έγιναν πολλές περιοδείες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν την οξύτητα του προβλήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο Καματερό, στον 1ο παιδικό σταθμό, από τις 237 αιτήσεις έγιναν δεκτές οι 117. Μάλιστα για το σύνολο των παιδιών, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο 4 νηπιαγωγοί ενώ απουσιάζουν παντελώς καθαρίστριες και εργαζόμενοι στο μαγειρείο. Η διευθύντρια του σταθμού, σε ερωτήσεις του στελέχους του ΠΑΜΕ, Κώστα Λιαπάτη, αναφορικά με το λιγοστό προσωπικό καθώς και για το γεγονός ότι 120 οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους σε δημοτικό παιδικό σταθμό, απάντησε ανερυθρίαστα: «Ας τα πάνε όπου θέλουν»!

Στο δήμο Καισαριανής, στον 1ο παιδικό σταθμό, από τις 220 αιτήσεις για εγγραφές παιδιών έγιναν δεκτές οι 183 και από τις 40 αιτήσεις για τον βρεφονηπιακό σταθμό έγιναν δεκτές οι 26. Σε έναν μόνο παιδικό σταθμό, δηλαδή, 51 παιδιά λαϊκών οικογενειών, θα μείνουν εκτός. Μάλιστα ο σταθμός δεν άνοιξε την πρώτη μέρα λειτουργίας, καθώς οι εργαζόμενες έχουν απολυθεί και δεν έχουν ανανεωθεί ακόμα οι συμβάσεις τους, η τύχη των οποίων θα εξαρτηθεί από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 7 Σεπτέμβρη.

Στο Χαϊδάρι, στον 2ο παιδικό σταθμό, πλήθος αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς το κτίριο μπορεί να καλύψει 160 παιδιά. Η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με συμβάσεις έργου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μερική απασχόληση.

Στον Βύρωνα, στον 8ο παιδικό σταθμό, 190 παιδιά έμειναν τελικά χωρίς «στέγη» ενώ οι κτιριακές υποδομές υπολείπονται σε σχέση με τις ανάγκες των παιδιών και ο χώρος της αυλής είναι πάρα πολύ μικρός για να μπορούν με άνεση να παίζουν.

Στη Νέα Ιωνία στον 1ο παιδικό σταθμό έχουν τρία χρόνια να προμηθευτούν εποπτικά μέσα διδασκαλίας (διάφορα υλικά, παιχνίδια, κατασκευές, πιατάκια κλπ.) έχει καταργηθεί ένα βρεφικό τμήμα και υπάρχει έλλειψη βοηθητικού προσωπικού. Το 50% των αιτήσεων εγγραφής στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό έχει απορριφτεί. Στις συζητήσεις που έγιναν, διαφάνηκε ότι οι εργαζόμενες γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με τις ελλείψεις σε μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό. Διάχυτη ήταν επίσης και η ανησυχία των γονιών για τον καθημερινό «επιούσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ