Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»
Επικαιροποιούν τους αντιλαϊκούς εφιάλτες

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα

Νέες σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, άγριο πετσόκομμα των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, συμπληρωματικές περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ πέραν των προβλέψεων, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, παράδοση των υδάτινων πόρων - αποθεμάτων της χώρας σε ιδιώτες, αλλά και απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του «επικαιροποιημένου μνημονίου» που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος. Κείμενο που δόθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας με ημερομηνία 6 του Αυγούστου 2010, στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στο θέμα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να περιορίσει τις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις) κατά 4 δισ. ευρώ, πέραν των στόχων που έχουν τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται επίσης: «Ανά πάσα στιγμή, αν η απόδοση απομακρυνθεί από αυτούς τους στόχους, ή τα έσοδα πέσουν κάτω από το προγραμματισμένο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα».

Το νέο στοιχείο στο προωθούμενο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, είναι η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Ειδικότερα, έως το α' τρίμηνο του 2011, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αναλυτικά σχέδια για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με την παράδοση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, οι οποίοι θα παράγουν ενέργεια που θα πωλούν στη ΔΕΗ ή σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση «θα υιοθετήσει σχέδιο ώστε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα, είτε να δώσει το ρόλο αυτό στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος»!

Οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως αυτών της οικιακής κατανάλωσης, είναι δεδομένες. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα μηχανισμό ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές...».

Ο ΟΣΕ

Ως το τέλος του Οκτώβρη, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο και θα αποτελέσει το όχημα ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

  • Την επαναφορά από το 2011 στην κερδοφορία, και για το λόγο αυτό προωθούν κλείσιμο των ζημιογόνων γραμμών, αυξήσεις των εισιτηρίων, μείωση των μισθών, όπως και μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού εκβιάζονται απροκάλυπτα να αποδεχθούν μείωση των αποδοχών τους, καθώς το επιχειρησιακό πλάνο «θα παρέχει μια ανάλυση ευαισθησίας των συνεπειών του μισθολογικού κόστους πάνω σε διαφορετικά σενάρια σε σχέση με το αποτέλεσμα της συλλογικής σύμβασης. Αυτό θα παρέχει πληροφόρηση για τις διάφορες επιλογές αναφορικά με το προσωπικό»! Το δίλημμα που τίθεται είναι: Είτε αποδέχεστε μείωση των αποδοχών, είτε απολύεστε.
  • Την είσοδο των ιδιωτών στην εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ. Οι τελευταίοι εμφανίζονται ως «πάροχοι σιδηροδρομικών υπηρεσιών», οι οποίοι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού...
  • Την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων (δεν αναφέρονται), στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της εταιρείας συμμετοχών.
Τα εργασιακά

Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, θα υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα ανατρέπει πλήρως το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη μείωση των υπερωριακών αποδοχών και την ενίσχυση της ευελιξίας του χρόνου εργασίας. Επίσης, οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους θα υπερισχύουν της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία στην πράξη ακυρώνεται, άρα «απελευθερώνεται» προς τα κάτω το ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο πλέον θα καθορίζεται σε επίπεδο επιχείρησης. Θα νομοθετηθεί επίσης δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ένα χρόνο και θα ενισχυθεί το καθεστώς των συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης. Το καθεστώς διαιτησίας τροποποιείται ώστε οι αποφάσεις της να είναι απροκάλυπτα φιλοεργοδοτικές. Απροκάλυπτα αναφέρεται ότι «οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους και συνεπώς υποστηρίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας»!!!

Οι ...επενδύσεις

Στο θέμα, τέλος, των επενδύσεων η κυβέρνηση κουρελιάζει το Σύνταγμα, για το οποίο σε άλλες περιπτώσεις παριστάνει ότι κόπτεται. Με αφορμή το θέμα της επιτάχυνσης των επενδύσεων του ΕΣΠΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δίχως προκατάληψη προς το Σύνταγμα της Ελλάδος, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοσχέδιο ώστε να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δημοσίων έργων και των επενδύσεων γενικότερα. Το νομοσχέδιο θα πρέπει μεταξύ άλλων να:

  • Συντομεύει και να απλοποιεί τις δικαστικές διαδικασίες προσφυγών κατά απονομών συμβολαίων ή αποφάσεων απαλλοτριώσεων γης.
  • Συντομεύει τις προθεσμίες για τη χορήγηση αδειών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αθήνας.
  • Απλοποιεί και συντομεύει διαδικασίες για την ολοκλήρωση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για έργα υποδομής».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ