Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ιδιωτικοποιήσεις - βάλσαμο για τα ξένα κεφάλαια

Η κατάθεση Βερελή επιβεβαίωσε ότι οι πολυεθνικές βρήκαν διέξοδο στα Βαλκάνια μέσω της εξαγοράς στρατηγικών ελληνικών επιχειρήσεων

Γερμανικά κεφάλαια βρήκαν διέξοδο στην περιοχή μέσω της εισόδου της «Ντόιτσε Τέλεκομ» στον ΟΤΕ

Eurokinissi

Γερμανικά κεφάλαια βρήκαν διέξοδο στην περιοχή μέσω της εισόδου της «Ντόιτσε Τέλεκομ» στον ΟΤΕ
Αποποιήθηκε κάθε εμπλοκή του στο σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ» ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών επί ΠΑΣΟΚ Χ. Βερελής, κατά την κατάθεσή του χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής, από τα οποία χρηματίζονταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός είπε ότι δεν υπέγραψε καμία σύμβαση ή συμφωνία ή τροποποίηση συμφωνίας, στις οποίες να υπάρχει έστω και ελάχιστη συμμετοχή της «ΖΗΜΕΝΣ». Αντίθετα, ισχυρίστηκε, προάσπισε έντονα τα συμφέροντα του ΟΣΕ σε σχέση με συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν το 2000 και εμπόδισε με διάφορους τρόπους τη δράση της γερμανικής πολυεθνικής.

Στην κατάθεσή του είπε ότι το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση από κάποιους, προκειμένου να απαξιωθεί το πρόσωπό του ως κατήγορου στην υπόθεση «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και επειδή δε συναίνεσε στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Κατά τον Χ. Βερελή, το γενικό πρόσταγμα για την υλοποίηση των συμβάσεων με την «ΖΗΜΕΝΣ» την είχαν άλλα υπουργεία και όχι το υπουργείο Μεταφορών.

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε ένθερμος υπερασπιστής της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που οδήγησε τελικά στην παράδοσή του στους Γερμανούς. Οπως σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, «με την κατάθεση Βερελή αποκαλύπτεται πώς ιδιωτικοποιήθηκαν και παραδόθηκαν σε ξένα συμφέροντα στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας», αφού οι Γερμανοί επί χρόνια προσπαθούσαν να εξαγοράσουν τον ΟΤΕ και να μπουν στα Βαλκάνια και τελικά τα κατάφεραν με τη βοήθεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Επίσης, από την κατάθεση προέκυψαν λυσσαλέες προσπάθειες της «ΖΗΜΕΝΣ» και της επίσης γερμανικής HDW να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους στον τομέα των σιδηροδρόμων, καθώς και παρεμβάσεις ξένων πρεσβειών για την προώθηση οικονομικών - και όχι μόνο - συμφερόντων. Οπως είπε ο Χ. Βερελής, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τ. Μίλερ πίεζε να ενταχθεί ο ΟΣΕ στο ευρύτερο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, γνωστό ως C4I.

Προθεσμία για Μαντέλη

Την Πέμπτη 22 Ιούλη, θα απολογηθεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για μίζες που πήρε από τη «Ζήμενς» το 1998 και το 2000, συνολικά 450.000 ευρώ. Την προθεσμία ζήτησε και πήρε από την εφέτη ανακρίτρια Μ. Νικολακέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ