Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο διακανονισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για όσους μπορεί να μην έχουν καταλάβει τι ακριβώς εννοεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου καταγγέλλοντας την Τράπεζα της Ελλάδας ότι ευνοεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις αγοραπωλησίες κρατικών ομολόγων, η ιστορία με δυο λόγια περιορίζεται στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας αύξησε το διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να κλείνει κάθε συναλλαγή από τις 3 στις 10 μέρες. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει, οι κερδοσκόποι μπορούν να κερδίζουν περισσότερα από όσα θα κέρδιζαν αν ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν τη συναλλαγή τους σε τρεις μέρες.

Είναι αλήθεια ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι που γίνεται με τα ομόλογα, αλλά και με άλλους τίτλους, διευκολύνεται περισσότερο όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα διακανονισμού των συναλλαγών.

Μην τρελαθούμε όμως. Η ουσία του πράγματος, το γεγονός δηλαδή ότι οι τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες «παίζουν» με τους τίτλους του δημοσίου πιέζοντας προς τις επιθυμητές για τα δικά τους συμφέροντα κατευθύνσεις, δεν αλλάζει στο παραμικρό με την επιμήκυνση του χρόνου διακανονισμού των συναλλαγών. Κερδοσκοπία έχουμε στη μία περίπτωση, κερδοσκοπία και στην άλλη.

Με αυτή την έννοια όποιος έχει πρόβλημα - μαζί και η Β. Παπανδρέου - και θέλει πράγματι να εναντιωθεί σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, δεν έχει παρά να σταθεί απέναντι, τουλάχιστον στη διαδικασία που αναθέτει στις τράπεζες το ρόλο του διαχειριστή του δημόσιου χρέους. Ολα τ' άλλα είναι προπέτασμα καπνού, είτε για να κουκουλώσουμε καταστάσεις, είτε για να δείξουμε τον ...καπνό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ