Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Με ενιαίο κριτήριο το κέρδος του κεφαλαίου

Από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών

Σε φραστικές κορόνες περί «δογματισμού», «συντηρητισμού» και «δημαγωγίας» ανάλωσε σχεδόν ολόκληρη τη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου, αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά και πολιτικά με το ΚΚΕ. Επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα για δημοσιονομική ασφυξία, προκειμένου να νομιμοποιήσει τη στρατηγική της κυβέρνησής του και συνέπραξε στη μετατόπιση της συζήτησης για την πολιτική ουσία του μνημονίου στη σκανδαλοθηρική αντιπαράθεση με αναφορές στην υπόθεση της «ΑΓΡΟΓΗΣ».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το ΚΚΕ, υποστήριξε ότι «δεν αρκεί να ξιφουλκούμε κατά του μνημονίου, ή να δημαγωγούμε εναντίον των "βαρβάρων", διότι ξέρουμε, και ο ίδιος ξέρω, τι σημαίνουν οι άγριες διαθέσεις των διεθνών αγορών. Τις έζησα. Τις έζησα αυτούς τους μήνες και ξέρω τις αναγκαίες ανατροπές σ' αυτό το διεθνές σύστημα. Και εμείς, ως σοσιαλιστές, αυτά έχουμε προτείνει - πολύ συγκεκριμένες ανατροπές».

Οσον αφορά τα μέτρα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων για τους νέους, υποστήριξε ψευδώς ότι «υπάρχει μόνο μείωση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, που είναι και κίνητρο για την πρόσληψη των νέων ανέργων. Κατά συνέπεια, οι νέοι δε θίγονται».

Πλασματικά προσπάθησε να εμφανίσει ένα θολό «όραμα» για τους νέους εγκλωβισμένο στην καπιταλιστική αγορά, μιλώντας για «ενίσχυση της δημιουργικότητας, με νέες πρωτοβουλίες, που θα χρηματοδοτηθούν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά επίσης και σε επιταγές, που θα εξαργυρώνονται για κατάρτιση και για θέσεις εργασίας, τόσο με επιχορηγήσεις για καινοτόμες δράσεις, όσο βεβαίως και για στήριξη συνολικά 2.500 επιχειρήσεων νεανικής επιχειρηματικότητας».

Η καπιταλιστική αγορά καθορίζει την Παιδεία

Αναφερόμενος στην αντίθεση που εκφράζει το ΚΚΕ για το γεγονός ότι η Παιδεία υποτάσσεται στην υπηρεσία της αγοράς και του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΚΚΕ έχει «δαιμονοποιήσει» τη διά βίου μάθηση, λέγοντας ότι «αυτό συμβαίνει αν είναι κανείς δογματικός. Εγώ δεν είμαι εναντίον των ιδεολογιών, είμαι εναντίον του δογματισμού κυρία Παπαρήγα, του δογματισμού που, πολλοί, έχουν απαντήσεις στα πάντα. Εχουμε όλη την αλήθεια, την έχουμε διαπιστώσει, αυτή είναι η αλήθεια. Και το μόνο που πρέπει να μπορούμε να διαμορφώνουμε είναι πώς μπορούμε να εξηγήσουμε μια πραγματικότητα που αλλάζει, με τις ίδιες, δογματικές μας θεωρίες; Εκεί είναι όλη η ενέργεια που τελικά σπαταλάτε;».

Παρ' όλα αυτά, επί της ουσίας ομολόγησε την πραγματική στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «ζούμε σε μια αγορά, η αγορά είναι γύρω μας, δεν είναι μόνο ο χώρος της Παιδείας, που έχει να αντιμετωπίσει την αγορά. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε; Βέβαια, μπορούμε να ρυθμίσουμε την αγορά. Εμείς είμαστε υπέρ των ρυθμίσεων και σε διεθνές επίπεδο, και πρέπει να γίνει».

Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε αυτοτελή Πανεπιστήμια, ώστε να παίρνουν πρωτοβουλία, να αποφασίζουν για τα Τμήματά τους, να αποφασίζουν ποιες Σχολές θα έχουν, να αποφασίζουν ποια πτυχία θα δώσουν» και βέβαια να εξασφαλίζουν και την αυτοχρηματοδότησή τους. Επίσης είπε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει «να μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και οι ίδιοι, αλλά και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφέρεια. Και επίσης, να προσελκύουν φοιτητές και ερευνητές διεθνώς».

Οσον αφορά τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί δημοσιονομικής καταστροφής που επέφερε η κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά σημείωσε ότι «θα περίμενα να προκηρύξετε το πρότυπο της "ΑΓΡΟΓΗΣ", και γενικότερα της πελατειακής εξαγοράς συνειδήσεων, του πλιάτσικου του δημόσιου χρήματος, της ευνοιοκρατίας για τους κολλητούς».

Οχι δικαιώματα, μόνο «ευκαιρίες»

Στη λογική της αντικατάστασης των δικαιωμάτων με «ευκαιρίες», κινήθηκε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναλώθηκε σε γενικόλογες αναφορές περί «προτύπων» για τη νεολαία, όπως η «εργατικότητα», η «αξιοπρέπεια» και η «αξιοσύνη». Παράλληλα ήταν επιθετικός απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή λαϊκής διεκδίκησης, ενώ επιχείρησε να «σκανδαλοποιήσει» την υπόθεση του μνημονίου, με αναφορές σε δικηγορικό γραφείο του εξωτερικού που πληρώθηκε ως σύμβουλος από την κυβέρνηση.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Α. Σαμαράς, «πολλοί, μιλάνε για δικαιώματα. Αλλά στερούν από τους νέους ένα άλλο βασικό δικαίωμα: Την ευκαιρία. Και όταν οι νέοι δεν έχουν ευκαιρίες, τα υπόλοιπα δικαιώματά τους αποδυναμώνονται. Προσπαθούμε, λοιπόν, εμείς να σπάσουμε την εθνική κατάθλιψη, που διαχέεται παντού γύρω μας». Υποστήριξε ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι «η ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, λέγοντας πως «ο δρόμος που επιλέγουν κάποιοι άλλοι, ο δρόμος της καθημερινής επαναστατικής γυμναστικής, δε δημιουργεί προοπτική. Μάλλον απελπισία δημιουργεί. Οταν κλείνουμε τα λιμάνια, όταν δε βοηθιέται η δυνατότητα να "πιάσουν" οι τουρίστες στα νησιά, ή στα λιμάνια, νομίζω ότι απλά πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα, αυξάνει η ανεργία, κυρίως των νέων».

Επίσης, σημείωσε ότι «κλείνουν τα Πανεπιστήμια. Τα καταλαμβάνουν. Επιδίδονται σε βιαιοπραγίες. Στο όνομα της "ελεύθερης διακίνησης ιδεών" για τα οποία σήμερα συζητούμε. Προπηλακίζουν όποιον διαφωνεί μαζί τους». Συνολικά έκανε λόγο για δυνάμεις που «κερδοσκοπούν στην οργή της κοινωνίας. Και κυρίως στην οργή της νεολαίας. Δηλαδή, στο ριζοσπαστισμό της. Στο δυναμισμό της».

Την πλήρη αποδοχή των κυβερνητικών επιχειρημάτων περί οικονομικής κρίσης, αλλά και «ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα» με τη ΝΔ παρουσίασε ως θέση του κόμματός του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης. Υποστήριξε ότι αποτελεί μονόδρομο η στήριξη του μνημονίου «για να πάρουμε τα λεφτά», αφού «αν συζητάμε σήμερα εδώ είναι επειδή υπήρξαν εκείνα τα "ναι"».

Οσον αφορά τη ΝΔ, σημείωσε ότι «από τον Οκτώβρη είχα πει ότι η ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη. Φαίνεται ότι έχουμε ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα. Πρέπει ίσως να βρεθεί ο τρόπος επιμήκυνσης αυτών των συσχετισμών». Παράλληλα κατηγόρησε το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «για να υπάρξει αγορά χρειάζεται και εργοδοσία. Εσείς όμως έχετε στο στόχαστρο την εργοδοσία, πυροβολείτε τον εργοδότη», προσθέτοντας ότι «θέλετε μία αγορά με το κράτος πρωταγωνιστή. Αυτό το μοντέλο πτώχευσε τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού».

Αυταπάτες για φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ

Σε ρόλο υπερασπιστή των θεσμών εμφανίστηκε χτες στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την υπονόμευσή τους προκειμένου να προωθήσει πολιτικές επιλογές.

Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «κλίμα απαξίωσης της πολιτικής των νέων ανθρώπων απέναντι στους θεσμούς, στα κόμματα, στους πολιτικούς. Και πώς να μην υπάρχει κλίμα απαξίωσης όταν άλλα λένε τη μια μέρα και άλλα λένε την άλλη». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας πως «για να υλοποιήσετε αυτή την πολιτική σας, στην πραγματικότητα υποβαθμίζετε, παρακάμπτετε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας». Συνολικά ανέφερε ότι «προχωράτε αγνοώντας την κοινωνία, αγνοώντας τους θεσμούς, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τους δικαστές».

Ο Α. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, ενώ καλλιέργησε αυταπάτες για την ενιαία στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, σε περίπτωση δημοψηφίσματος «τους μόνους που θα βρείτε επιπλέον να σας υποστηρίζουν είναι αυτούς που βρήκατε χθες εδώ στο Κοινοβούλιο. Την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Κιλτίδη, κανέναν άλλον. Και τους εκβιαζόμενους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Παράλληλα ερμήνευσε τη στρατηγική της κυβέρνησης ως έλλειψη πίστης στις προεκλογικές εξαγγελίες της, σημειώνοντας ότι «λέγατε μεγάλα λόγια, μεγάλες υποσχέσεις και σχεδόν καμιά απ' αυτές δεν τηρήσατε, διότι δεν τις πιστεύατε και δεν είχατε την πολιτική βούληση να το κάνετε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ