Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στο σβέρκο της κυβέρνησης η ανάσα του λαού

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε στην Ιστορία σαν το κόμμα εκείνο που ισοπέδωσε την Κοινωνική Ασφάλιση, γκρεμίζοντας ερείπια που άφησε η ΝΔ

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου πρέπει να πληρώσουν πολιτικά το έγκλημα που έκαναν στην Κοινωνική Ασφάλιση
Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου πρέπει να πληρώσουν πολιτικά το έγκλημα που έκαναν στην Κοινωνική Ασφάλιση
Με την ψήφο όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μαζί και των ανεξάρτητων Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδη, ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης το αντιασφαλιστικό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στη σχετική ονομαστική ψηφοφορία που από την πρώτη στιγμή ζήτησε και το ΚΚΕ, ψήφισαν 298 βουλευτές, οι 159 υπέρ (ΠΑΣΟΚ, Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Κιλτίδης) και 137 κατά. Εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., κατά ψήφισαν επίσης οι τέσσερις βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα. Οι άλλοι δύο ανεξάρτητοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Γ. Δημαράς, Δ. Οικονόμου) ψήφισαν «παρών».

Την ίδια ενιαία στάση κράτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στην ψηφοφορία επί των άρθρων, δείχνοντας πως η αντιασφαλιστική ανατροπή είναι στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από το σύνολο των βουλευτών του. Σε όσα άρθρα ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία και οι 157 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ. Ολα τα άρθρα καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ ψήφισε δύο άρθρα. Η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αφού η στρατηγική και οι προτάσεις της για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης και του μνημονίου.

Το βράδυ της Τετάρτης πριν την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης στην ομιλία του είπε ότι δε θα ψηφίσει το άρθρο που αναφέρεται στη διαιτησία.

Μετά την ομιλία του Α. Κακλαμάνη το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, ο οποίος είχε πει στην ομιλία του ότι το Κόμμα θα αποχωρήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής. Παρεμβαίνοντας εκ νέου, ο Θ. Παφίλης τόνισε: «Επανεκτιμώντας την κατάσταση αποφασίσαμε να παραμείνουμε και στη συζήτηση των άρθρων και να προκαλέσουμε σε μια σειρά άρθρων ονομαστική ψηφοφορία ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους - και λέω γενικά σε κάποιους - να μας κατηγορήσουν ότι με την αποχώρησή μας δεν συμβάλαμε έστω στο να μην περάσουν κάποια άρθρα αυτού του νομοσχεδίου».

Κατά την ψήφιση των άρθρων, προχτές, Πέμπτη, η ΚΟ του ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για 12 συνολικά άρθρα του αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νομοσχεδίου.

Δεν πάει άλλο!

Με συγκεκριμένα επιχειρήματα οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου αποκάλυψαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των διατάξεών του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, τόνισε ότι οι μάσκες έπεσαν πλέον και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Τέλειωσαν οι αυταπάτες που δημιουργείτε όλα αυτά τα χρόνια στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους για την υποτιθέμενη ρεαλιστική και εφικτή αντίληψη, η οποία διαπαιδαγωγούσε τον κόσμο και σε ένα βαθμό τον έπειθε, ότι ο καπιταλισμός μπορεί μεν να μην είναι καλός, αλλά η ανάπτυξή του θα συνοδεύεται πάντα με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, με την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων. Αυτή η φιλοσοφία τέλειωσε. Η ανάσα των εργαζομένων το λέει, είναι καυτή, το αντιλαμβάνεται στο σύνολό της ότι δεν πάει άλλο. Και αυτό αφορά και τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Πίσω από το πέσιμο της μάσκας προβάλλει ένα φρικαλέο, αποκρουστικό, βάρβαρο πρόσωπο του ίδιου του συστήματος».

Μας λέτε, συνέχισε, ότι παίρνετε τα συγκεκριμένα μέτρα για το καλό της πατρίδας: «Ποιας πατρίδας αλήθεια; Της πατρίδας αυτών που λυμαίνονται τον πλούτο όλα αυτά τα χρόνια; Αυτή την πατρίδα υπηρετείτε, αυτούς που θησαύρισαν. Εχουν συγκεντρώσει αμύθητα πλούτη, τεράστια κέρδη, απίστευτα, εξοργιστικά, εκρηκτικά. Τα βλέπει ο κόσμος, τα βλέπει, περνούν δίπλα του. Αυτό το μέλλον λοιπόν επιφυλάσσετε; Γι' αυτήν την πατρίδα μιλάτε; Ολοι στον Καιάδα».

Ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει την επίθεση ενάντια στους αγρότες, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως προβλέπει το νομοσχέδιο - δε μεταβιβάζεται η σύνταξη γήρατος λόγω θανάτου, αλλά μόνο η ανταποδοτική, και αυτή με προϋποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι από το 2003 οι κυβερνήσεις μειώνουν τις συντάξεις γήρατος και θα φτάσουμε στο σημείο να παίρνουν οι αγρότες μόνο ανταποδοτικές συντάξεις. Τόνισε ακόμα ότι πάνε περίπατο οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για 500 ευρώ αγροτική σύνταξη και 900 το ζευγάρι των αγροτών.

Αναφερόμενος στους φτωχομεσαίους αγρότες είπε ότι αυτοί δέχονται μετωπική επίθεση αφού ακόμα και αυτές τις παροχές πτωχοκομείου, της λεγόμενης βασικής σύνταξης, δεν τις δικαιούται «η ραχοκοκαλιά του έθνους», όπως έλεγε παλιά τους αγρότες το ΠΑΣΟΚ.

Δικομματική συνενοχή στο παραμύθι

Ο Αγγελος Τζέκης υπενθύμισε τις δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, όταν ψηφιζόταν το 2008 ο λεγόμενος νόμος Πετραλιά. Ελεγε τότε ο πρωθυπουργός ότι τα μέτρα της ΝΔ είναι ταξικά μέτρα, χτυπούν τον εργαζόμενο και την Κοινωνική Ασφάλιση και ανατρέπουν ό,τι έχει προϋπολογίσει η οικογένεια και ο ασφαλισμένος με τη σύνταξη που παίρνει. Ερχεστε, έλεγε στη ΝΔ ο πρωθυπουργός, και τα ανατρέπετε όλα αυτά, χτυπάτε τη μητρότητα και αυξάνετε κατά πέντε και δέκα χρόνια τα έτη εργασίας στις γυναίκες.

Σήμερα όμως το ΠΑΣΟΚ, είπε ο βουλευτής, αυξάνει τα χρόνια για τις γυναίκες ακόμα και στα 15 και ενώ επί ΝΔ έλεγε ότι χτυπιούνται τα ανθυγιεινά, τώρα κάνει ακριβώς τα ίδια. Πολύ περισσότερο, συνέχισε, που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι η ΝΔ πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της για την επικείμενη κατάρρευση του Ασφαλιστικού, παραμύθι που σήμερα λέει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στέκεται από μόνο του ικανό στο να οδηγήσει τον ιστορικό του αύριο να καταγράψει με τα μελανότερα γράμματα στη νεότερη Ιστορία της χώρας μας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δε χρειάζεται τίποτα άλλο, είπε, αρκεί αυτό το νομοσχέδιο για να την καταγράψει σαν την κυβέρνηση που έθεσε στόχο της να μην αφήσει τίποτα όρθιο από το σύνολο των κατακτήσεων του ελληνικού λαού.

Πρόκειται, συνέχισε, για κατακτήσεις μετά από αγώνες και θυσίες, στους οποίους σημαντικότατο ρόλο έπαιξε με τη δράση του το ΚΚΕ και για αυτή τη δράση του είμαστε υπερήφανοι, γιατί χιλιάδες μέλη και στελέχη μας στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έδωσαν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Εάν περπατήσουν αυτά τα μέτρα, είπε ο βουλευτής, θα οδηγηθούμε χρόνια πίσω, στην εποχή που ο εργαζόμενους δεν ήξερε εάν θα έχει δουλειά αύριο, τι μεροκάματο θα έπαιρνε και πόσες ώρες θα δούλευε.

Εκβιασμοί, ελιγμοί και αυταπάτες

Ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, τροποποίησε την Πέμπτη το άρθρο για τη διαιτησία καθώς, όπως είπε, για το θέμα είχε επέλθει συμφωνία «των κοινωνικών εταίρων». Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο Α. Κακλαμάνης ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την κυβερνητική γραμμή και υπερψήφισε το σύνολο των άρθρων.

Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου κινδυνολόγησε ασύστολα ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι εάν θα καταβληθούν συντάξεις στις επόμενες γενιές και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Υπερασπιζόμενος το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, είπε ότι με αυτό διασφαλίζεται τουλάχιστον η βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι ο σημερινός υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, είχε δεσμευθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα έκανε δημοψήφισμα για το νόμο Πετραλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ