Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παλεύουμε για ανάπτυξη από το λαό για το λαό

Με βιομηχανικούς εργάτες και εργάτριες συζήτησε χτες το απόγευμα η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη σύσκεψη στη Σταυρούπολη

MotionTeam

Από τη σύσκεψη στη Σταυρούπολη
«Οι εργαζόμενοι, τώρα, πρέπει να δείξουν ότι δε δέχονται να βγουν ηττημένοι από αυτή τη φάση. Οτι διεκδικούν τα δικαιώματά τους απέναντι στην κυβέρνηση, τη δυσκολεύουν να εφαρμόσει τα μέτρα. Αλλά, κυρίως, ότι οι εργαζόμενοι ονειρεύονται, αναζητούν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, όπου θα ικανοποιούνται οι ανάγκες τους».

Με τα παραπάνω λόγια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε χτες το απόγευμα τους εργάτες και τις εργάτριες να κάνουν δική τους υπόθεση την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, μιλώντας σε σύσκεψη με εργαζόμενους στις βιομηχανίες, στο Πνευματικό Κέντρο της Σταυρούπολης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι από μια σειρά επιχειρήσεις και κλάδους δουλειάς. Ανάμεσά τους, εργάτες από τη «ΜΙΝΟΣ», που 40 μέρες τώρα δίνουν τη μάχη μαζί με το ΠΑΜΕ, ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των μηχανισμών τους. Εργάτες από τη «ΣΤΗΜΠΕΘΕΡΜ», που μαζί με το ΠΑΜΕ πάλεψαν επί περίπου ένα χρόνο ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και τελικά επέστρεψαν νικητές στην εργασία τους.

Συμμετείχαν ακόμα εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βάρβαρη επίθεση της εργοδοσίας. Από τη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», την «ΠΕΠΣΙ», την «ΠΙΛΟΥΞ», την «ΕΝΚΛΩ», τον «ΚΑΤΣΕΛΗ», την «ΑΜΑΣΑ», την «ΕΛΒΟ», την «ΝΤΙ ΕΣ», που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα ενός έτους και καταγγέλλουν τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την κυβέρνηση. Αλλά και εργαζόμενοι από τις χημικές βιομηχανίες, τον ιματισμό και τα βαφεία, το ξύλο, τα τυπογραφεία.

Μετέφεραν την πείρα από τους αγώνες, το κλίμα τρομοκρατίας και αδιαλλαξίας των εργοδοτών, αποκάλυψαν το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ανέδειξαν την πολύτιμη συνεισφορά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στην πάλη τους, στην οργάνωση της αντίστασής τους, την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη και ο συντονισμός του αγώνα.

Ο φόβος να γίνει πείσμα και δράση

Παίρνοντας το λόγο, η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Παράλληλα παρουσίασε τις προτάσεις του Κόμματος για τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, είπε, ότι αυτός που χάνει τη δουλειά του δεν μπορεί να σκεφθεί το αύριο και την προοπτική. Ξέρετε όμως, από τα ίδια τα πράγματα αναγκάζεσαι να πάρεις μεγάλες αποφάσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια ατομικών λύσεων. Εχουν τελειώσει αυτά. Δεν υπάρχουν οι ατομικές λύσεις που έδινε το καπιταλιστικό σύστημα.

Επομένως τι χρειάζεται; Ο αγώνας να ξεκινήσει από το κάθε εργοστάσιο και από το κάθε γραφείο, από το χωράφι κι από τη γειτονιά και να συνενωθεί σε έναν παλλαϊκό αγώνα, με υπομονή θα λέγαμε - με την έννοια ότι μπορεί να μην έχεις άμεσα αποτελέσματα - όπου εκατομμύρια άνθρωποι αντιπαρατίθενται σε αυτή την πολιτική ενεργητικά, με όλες τις μορφές πάλης. Αλλάζουν τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στις ομοσπονδίες. Γιατί, μην ξεχνάτε ότι και το συνδικαλιστικό κίνημα άφησε αθωράκιστο και απροετοίμαστο τον εργαζόμενο.

Χρειάζεται να οργανωθούν οι εργαζόμενοι σε επιτροπές αγώνα, αγωνιστικά ταξικά συνδικάτα. Σε έναν αγώνα συστηματικό, οργανωμένο, που εναλλάσσει μορφές πάλης. Δε θα έχεις στην αρχή αποτελέσματα, αλλά καθημερινά συγκεντρώνεις δυνάμεις για να έχεις αποτελέσματα.

Ας πούμε έρχονται οι εκλογές το Νοέμβρη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να φανεί το χάσμα που χωρίζει το λαό από την κυβέρνηση, από τις δυνάμεις που στηρίζουν τους επιχειρηματίες, από τις επιλογές της ΕΕ, από το μνημόνιο».

Κάλεσε τους εργαζόμενους το φόβο που νιώθουν να τον μετατρέψουν σε πείσμα, σε θέληση για δράση. Να ανακαλύψουν τη δύναμή τους. Και να μην αφήσουν να χαθεί καμία ευκαιρία στην οργάνωση και αντεπίθεση του λαού.

«Οι θυσίες που απαιτούνται είναι θυσίες που τις κάνεις εθελοντικά και συνειδητά και είναι πολύ λιγότερες από αυτές που καλείσαι να κάνεις παθητικά. Και αξίζει να γίνουν θυσίες στο δρόμο του αγώνα για να χτίσουμε μια νέα κοινωνία, μια ανάπτυξη που καθορίζεται από το λαό για το λαό και όχι από τα μονοπώλια για τα κέρδη», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ