Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψέμα πάνω στο ψέμα για τον τουρισμό

Είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή: «Σε δειγματοληπτική έρευνα σε 77 από τα 450 ξενοδοχεία της Αττικής, μόνο σε 77, οι ακυρωμένες νύχτες ανέρχονται σε περίπου 40.000, μετά από τα επεισόδια του Απριλίου και τις σκηνές από τα λιμάνια μας, που κάνουν καθημερινά το γύρο του κόσμου. Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά! (...) Ποιος ξέρει πόσοι άνθρωποι από το εξωτερικό θα σκέφτονταν να έρθουν, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν την επόμενη χρονιά».

Ψέμα πάνω στο ψέμα και κινδυνολογία για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος των εργατικών αγώνων. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και την ομολογούν οι ίδιοι που κονομάνε από τον τουρισμό στην Ελλάδα, είτε με κρίση, είτε χωρίς. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω δημοσίευμα από ελληνικό δικτυακό τόπο ειδήσεων, στις 22 Ιούνη 2010: «Η γερμανική εφημερίδα ''BILD am Sonntag'' γράφει: ''Μια εβδομάδα στην Ελλάδα με μόνο 188 ευρώ, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια είναι το κόστος των διακοπών, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας και είναι σχεδόν φθηνότερα να κάνει κανείς διακοπές στην Ελλάδα από το να μείνει σπίτι του''. Για το ίδιο θέμα, ο Μάριο Κόπερς, εκπρόσωπος του μεγάλου τουριστικού πρακτορείου TUI, λέει: ''Αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα συμφέρει όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια'', αφού οι τιμές είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 15%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η έκπτωση φτάνει το 40%. Ο ίδιος παρατηρεί ότι η πτώση των τιμών οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στο ότι είχε προκύψει αναντιστοιχία παρεχομένων υπηρεσιών και κόστους διακοπών. ''Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συχνά χρεώνουν επιπλέον, λ.χ. τις ομπρελοξαπλώστρες'' επισημαίνει διευθύντρια τουριστικού γραφείου στο Βερολίνο''. Η TUI (...) προσφέρει έκπτωση μέχρι και 100 ευρώ το άτομο, σε 70 ξενοδοχεία της Ελλάδας, σε όποιον κλείσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Οπως δηλώνει εκπρόσωπος του γραφείου, ''πριν από μια εβδομάδα, ήμασταν 5% πίσω σε σχέση με την περσινή περίοδο. Τώρα το ποσοστό έχει ήδη κατέβει στο 2%''. Τη θετική τάση επιβεβαιώνει και ο τουριστικός οργανισμός Thomas Cook, εκτιμώντας ότι ''οι κρατήσεις υστερούν τώρα μόνο κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Πολλά ξενοδοχεία μάς παρέχουν τώρα έκπτωση, μεταξύ 20 και 30%, την οποία με τη σειρά μας μεταφέρουμε στους πελάτες μας'', αναφέρουν εκπρόσωποί του».

Με άλλα λόγια, για τις πολυεθνικές του τουρισμού, που διακινούν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών από το εξωτερικό, τα πράγματα πάνε πρίμα, όπως και για τους μεγαλοξενοδόχους της Ελλάδας. Ποιοι στενάζουν; Οι μικροί του κλάδου. Γιατί; Επειδή το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Οι μεγάλοι δεν έχουν ανάγκη. Αλλωστε, τον Απρίλη που μας πέρασε, πριν ξεκινήσει η προπαγάνδα περί καταστροφής δήθεν του τουρισμού από τις κινητοποιήσεις, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) εκτιμούσε ότι το 2010 η πτώση στην τουριστική κίνηση θα έφτανε το 15%, «με την ελπίδα ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να περιορίσουν τη μείωση στο 10%». Οπως αποδεικνύεται, η πτώση είναι αμελητέα για την τσέπη των μεγαλοπρακτόρων, οι οποίοι άλλωστε θα ρεφάρουν την όποια χασούρα από τους φθηνότερους ξενοδοχοϋπάλληλους που τους παρέχει πλέον η νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ. Και κάτι τελευταίο. Η όποια μείωση στον τουρισμό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, όπως λέει η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τους αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος TUI AG, ο οποίος ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία οργάνωσης ταξιδιών στην Ευρώπη, κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο χρήσης (Γενάρης - Μάρτης 2010) ζημίες ύψους 265 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 606 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ