Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Μεγαλώνουν οι κόντρες με αιχμή τα νομίσματα

Ξεκινάει αύριο στον Καναδά η Σύνοδος του G20

Οι ανταγωνισμοί ευρώ - δολαρίου οξύνονται σε συνθήκες κρίσης και αποτυπώνονται στους διαγκωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την έξοδο από αυτήν

ASSOCIATED PRESS

Οι ανταγωνισμοί ευρώ - δολαρίου οξύνονται σε συνθήκες κρίσης και αποτυπώνονται στους διαγκωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την έξοδο από αυτήν
Με κλιμακούμενους ρυθμούς συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στο ευρώ και στο δολάριο, μπροστά και στη Σύνοδο του G20 που ξεκινάει αύριο στον Καναδά.

Τη στιγμή που σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και ευρύτερα, οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας προωθούν σκληρά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, σαρώνοντας ό,τι ασφαλιστικό και εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει, στοιχεία της Γιούροστατ δείχνουν ότι οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη τον περασμένο Απρίλη αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάρτη.

Σε σχέση με τον Απρίλη του 2009, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 22,1% στην ευρωζώνη και κατά 21,8% στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφουν η Ολλανδία (45% αύξηση), η Λετονία (37,5% αύξηση), η Σλοβακία (34,1% αύξηση) και η Γερμανία (32,4% αύξηση), ενώ η Ελλάδα σημειώνει αύξηση 6%.

Η «RBS Securities Japan Ltd» εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα το ευρώ ενδέχεται να σημειώσει πτώση ως και 20% έναντι του δολαρίου, καθώς οι προσπάθειες της ευρωζώνης για μείωση του χρέους μπορεί να «περιορίσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ και να φέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα του αποπληθωρισμού», όπως σημείωσε σχετικά η Γιούνκο Κισιόκα, επικεφαλής ανάλυσης της εταιρείας.

Μάλιστα, εκτιμά πως ενδεχόμενη πτώση του ευρώ κατά 10%, θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,7% και θα ενισχύσει τον πληθωρισμό κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε τρία χρόνια και τόνισε:

«Η Γερμανία, η οποία αποτελεί το ένα τρίτο της οικονομίας της Ευρωζώνης, θα οδηγήσει τελικά τη ζώνη εκτός κρίσης». Πάντως, η εταιρεία εκτιμά πως η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει ανάπτυξη 1,2% αυτό το χρόνο και 1,3% το 2011, έναντι 3,4% και 4,3% αντίστοιχα για τις ΗΠΑ και 3,2% και 1,8% για την Ιαπωνία.

Το ενδιαφέρον στη Γερμανία

Οσο για την ελληνική οικονομία, ο Μόριτζ Κέμερ, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's», εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει 14% πιθανότητες να κηρύξει στάση πληρωμών, ενώ αναφερόμενος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη της ΕΕ, υποστήριξε ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας αποτελούν μονόδρομο.

Για τις θέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ σχετικά με την έξοδο από την οικονομική κρίση, οι οποίες μέχρι σήμερα καταγράφονται αντικρουόμενες με τη μεν να θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση των ελλειμμάτων και τις δε τα αναπτυξιακά μέτρα, αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δυο μόλις μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου του G20.

Στο γερμανικό κανάλι «ARD», η Α. Μέρκελ εκτίμησε πως η αντιπαράθεση δε θα οξυνθεί και είπε: «Διαθέτουμε και αυτή τη χρονιά περίπου το 2,1% του ΑΕΠ σε αναπτυξιακά μέτρα (...) τα μέτρα περικοπών έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό, ότι στοχεύουμε να δώσουμε δουλειά σε περισσότερους, κάτι που θα ενισχύσει και την εσωτερική κατανάλωση, ότι δίνουμε περισσότερα για την έρευνα και την εκπαίδευση και δεν κόβουμε τίποτα από τις επενδύσεις σε έργα. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η δομή του πακέτου περικοπών είναι τέτοια που δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη - το αντίθετο μάλιστα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και τις ΗΠΑ, να μην «εθιστούν» στο δανεισμό ως μέσο γρήγορης τόνωσης της ζήτησης, σημειώνοντας ότι «οι δαπάνες με δημιουργία ελλειμμάτων δεν μπορεί να γίνει μόνιμη κατάσταση».

Υπερασπίζονται το ευρώ

Στο ίδιο πνεύμα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επενδυτών και επιχειρήσεων και θα συμβάλει στην εδραίωση της ανάκαμψης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η γερμανική πολιτική μπορεί να οδηγήσει το ευρώ στο τέλος του.

Ακόμα, εκτίμησε ότι το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα, που έχει διατηρήσει την αξία του από το ξεκίνημα και έχει μέχρι σήμερα εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών με μέσο ετήσιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 1,98%, σημειώνοντας ότι «ένα νόμισμα που εγγυάται σε τέτοιο βαθμό τη σταθερότητα των τιμών, έχει σημαντική αξία τόσο στα μάτια των εγχώριων όσο και των διεθνών επενδυτών».

Σύμφωνα, τέλος, με σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Δανίας για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, το 54,6% των Δανών δήλωσε ότι θα ψηφίσουν «όχι» σε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, έναντι 43,4% που σκέφτεται το «ναι» και 2% που δεν έχει ακόμα αποφασίσει.

Μάλιστα, το μπλοκ του «όχι» στο ευρώ φαίνεται πολύ πιο ισχυρό, καθώς 47,8% δηλώνει σίγουρο ότι θα ψήφιζε όχι και το 6,8% σχεδόν σίγουρο, ενώ μόνο 32,1% σίγουρα θα ψήφιζε «ναι». Να θυμίσουμε ότι σε ανάλογο δημοψήφισμα που έγινε στη Δανία το 2000, το ευρώ απορρίφθηκε με ποσοστό 53,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ