Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Να μη νομιμοποιηθεί η βαρβαρότητα

Στη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων της ΒΕΜΕΚΕΠ μίλησε χτες το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα

Στιγμιότυπο από τη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ
Στιγμιότυπο από τη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ
Πλούσια και εποικοδομητική ήταν η συζήτηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας μετάλλου «ΒΕΜΕΚΕΠ», όπου περιόδευσε χτες το πρωί. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οδυνηρές συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση και τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί ενιαία απάντηση, με την ανάπτυξη ρωμαλέων εργατικών - λαϊκών αγώνων, με προοπτική τον άλλο, φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο, τόνισε πως τα μέτρα που παίρνονται σήμερα για το καθεστώς των απολύσεων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τους μισθούς, για το καθεστώς εργασίας των νέων ανθρώπων, για την εξίσωση προς τα πάνω και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όλα ήταν προαποφασισμένα και γραμμένα στα κυβερνητικά προγράμματα των άλλων κομμάτων, εδώ και χρόνια.

Απλώς - είπε - βρήκαν τώρα την ευκαιρία να τα πάρουν και, βεβαίως, πρόσθεσαν και καινούργια. Για πρώτη φορά έχουμε κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ: Την ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται για τρία, τέσσερα χρόνια, όσο κρατήσει η κρίση, αλλά θα μείνουν για πάντα. Κι εδώ - τόνισε - πρέπει να κάνουμε κι εμείς, ως λαός, το δικό μας λογαριασμό. Πόσο θα τους αφήσουμε να εξουσιάζουν και να κυβερνάνε; Σε σύντομο χρονικό διάστημα ν' ανατρέψουμε τα χειρότερα και, κυρίως, ν' αλλάξουμε την κατάσταση και να πάμε μπροστά.

Επεσήμανε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι όλων των εργαζομένων, γενικός και με κλαδικά, βεβαίως, αιτήματα. Αλλά αν σύσσωμος ο λαός δεν παλέψει, για να βάλει φρένο και φραγμό, δεν υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν αγώνες - σημείωσε - που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, αλλά δεν φτάνουν.

«Πάρτε για παράδειγμα αυτό που έγινε στον Πειραιά. Εχετε την εντύπωση ότι αυτός ο αγώνας έχει αξία μόνο για τους ναυτεργάτες; Αν τον δούμε σαν ένα μεμονωμένο αγώνα θα κάνουμε λάθος. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να χωρίζουν τους εργαζόμενους, σε εργαζόμενους στα πλοία και σε πελάτες των πλοίων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτούς τους διαχωρισμούς», είπε.

Η πλειοψηφία των επιβατών δεν αντέδρασε, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, αύριο μπορεί να είναι κι αυτοί απολυμένοι. Αν δε δούμε τα προβλήματα όλοι μαζί κι όχι μόνο οι εργατοϋπάλληλοι, αλλά και με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρούς επιχειρηματίες, τότε η ήττα που θα υποστούμε θα είναι μεγάλης σημασίας.

Εχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας

Εχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας - παρατήρησε - δεν είναι μόνο η απεργία. Είναι και η απεργία, είναι και η ψήφος στο συνδικάτο, η ψήφος στις εθνικές εκλογές, στις τοπικές εκλογές, έχουμε το όπλο της οργάνωσης, της δραστηριοποίησης, της ενημέρωσης, της συνειδητοποίησης. Πολλά όπλα.

Αναφερόμενη η Αλέκα Παπαρήγα στο μνημόνιο τόνισε: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Θα σεβαστούμε το μνημόνιο, θα το κάνουμε ευαγγέλιο; Εάν το σεβαστούμε και το επικυρώσουμε στη συνείδησή μας, τότε πρέπει να δεχτούμε κι αυτά τα μέτρα που θα πάρουν σε έξι μήνες - γιατί δεν τέλειωσαν τα μέτρα - και μετά από ένα χρόνο. Τότε πρέπει να δεχτούμε ότι θα πεινάσουμε εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα παιδιά των εγγονιών μας. Εμείς λέμε στο λαό το μνημόνιο να μην το αποδεχτεί.

Πριν την ομιλία της στους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων και τη διεύθυνση της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ