Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αποφασισμένοι να νικήσουν οι ναυτεργάτες

Ενας μεγάλος αγώνας, που δείχνει τη δύναμη της ταξικής ενότητας, της αλληλεγγύης και δίνει ώθηση στην πάλη των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική που ανατρέπει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, είναι αυτός που αναπτύσσεται στο λιμάνι της Κορίνθου, όπου άνεργοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες, από τις 8 του Ιούνη, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν στήσει «μπλόκο» στα ανασφάλιστα πλοία - γαλέρες «ROPAX» 1 και 2 της πολυεθνικής V - SHIPS.

Επί 11 ολόκληρα 24ωρα, παραμένουν αποφασιστικά στους καταπέλτες των δύο πλοίων, μέρα νύχτα, δίνοντας μάχη με την κούραση και τις δύσκολες συνθήκες, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, πληρώματα με δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, καράβια που να πληρούν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την προστασία της ζωής των ναυτεργατών και των επιβατών.

Στο πλευρό τους, καθημερινά στο λιμάνι βρίσκονται εργαζόμενοι και μικροί αγρότες της Κορίνθου και των γύρω νομών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ.

Τα δύο υπερήλικα πλοία, επιβατηγά - οχηματαγωγά εκτελούν το τακτικό δρομολόγιο Κόρινθος - Ραβένα Ιταλίας, με πληρώματα χαμηλόμισθα ανασφάλιστα, έρμαια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και είναι δείγμα για τα όσα σχεδιάζουν να επιβάλλουν για την προστασία της κερδοφορίας των εφοπλιστών, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, με την προσυπογραφή της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ευρωυποταγής.

Η οργανική σύνθεση των πληρωμάτων και οι εργασιακές συνθήκες κουρελιάζουν ακόμα και αυτά που προβλέπονται από τους ανεπαρκείς Διεθνείς Κανονισμούς και Συμβάσεις, την ελληνική νομοθεσία και ορίζουν τα βασικά για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο είναι ναυτολογημένοι 33 ναυτεργάτες και στο δεύτερο 29, όλοι Ρουμάνοι, όταν το ΠΔ 177/74 προβλέπει ότι θα έπρεπε οι ναυτεργάτες να ήταν 48.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ