Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Εφαλτήριο για να βαθύνει η συγχρονισμένη επίθεση

Λαιμητόμος για τους λαούς της ΕΕ ο περιβόητος «μηχανισμός στήριξης»

Μια διέξοδος υπάρχει για τους εργαζόμενους και το λαό: Ταξική συσπείρωση και πάλη με όρους αντεπίθεσης στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της

*

Μια διέξοδος υπάρχει για τους εργαζόμενους και το λαό: Ταξική συσπείρωση και πάλη με όρους αντεπίθεσης στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της
Τη κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαών της Ευρώπης, με την επιβολή αλλεπάλληλων και σκληρών μέτρων λιτότητας, τα οποία μάλιστα θα κατοχυρώνονται και συνταγματικά, προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ενισχύοντας παράλληλα τις ανατροπές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση του ευρω-ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος παγκοσμίως.

Με γνώμονα αυτήν ακριβώς τη στρατηγική, τα συμβούλια Γιουρογκρούπ και Εκοφίν, που συνεδρίασαν χτες και προχτές στο Λουξεμβούργο, κατέληξαν:

1. Να γίνει περισσότερο αυστηρή η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με μέτρα, όπως, έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής λιτότητας, καθώς οι υπερβάσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα κρίνονται πλέον ως αντισυνταγματικές.

2. Να ενεργοποιήσουν τον λεγόμενο «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», ο οποίος θα διαθέτει κεφάλαια 750 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών - μελών και του ΔΝΤ. Στόχος του θα είναι να δίνει δάνεια στις χώρες - μέλη με υψηλά ελλείμματα, με απαράβατο όρο την υλοποίηση αντιλαϊκών - αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε και στην περίπτωση των όρων που συνυπέγραψε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο θέμα, τη Δευτέρα το βράδυ συνεδρίασε η λεγόμενη «Ομάδα Κρούσης» υπό τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με αντικείμενο την εξεύρεση νέων μέτρων ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Με τον ίδιο ακριβώς στόχο, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος - Καν, οι υπουργοί κατέληξαν σε μια απόφαση που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων ακόμα και αν το έλλειμμα μίας χώρας δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Κυρώσεις και αιματηρά προγράμματα

Σύμφωνα με τη νέα ερμηνεία, κυρώσεις πλέον θα επιβάλλονται αν μία χώρα δε λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις για αποκλίσεις στα δημόσια οικονομικά της, ή όταν το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αφορά άμεσα στην Ελλάδα, θα υπάρξει αυστηρότερη επιτήρηση για τις χώρες εκείνες όπου το επίπεδο του χρέους ξεπερνά το επίπεδο αναφοράς, ίσο με το 60% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται η ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού για την αντιμετώπιση των «υπερβολικών ελλειμμάτων». Επίσης, στα πλαίσια της ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης», αποφασίστηκε οι εθνικοί προϋπολογισμοί να κατατίθενται προς εξέταση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν περάσουν στα εθνικά Κοινοβούλια για επικύρωση.

Το βασικότερο όμως μέτρο είναι αυτό της ενσωμάτωσης στα εθνικά Συντάγματα διατάξεων που θα χαρακτηρίζουν «παράνομες» τις όποιες δημοσιονομικές υπερβάσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει στο εθνικό δίκαιο «σχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης», με σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Ιούνη.

Για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης» δηλώσεις έγιναν τη Δευτέρα το βράδυ από τον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οπως ανέφερε, από το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 440 δισ. θα αποτελούν εγγυημένα δάνεια από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για τη διαχείριση των 440 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Οργανισμός με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος θα δανείζεται από τις αγορές με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, και θα έχει την ευθύνη της χορήγησης δανείων σε χώρες που εμφανίζουν προβλήματα δανεισμού. Αυτή, βέβαια, είναι η τεχνική πλευρά ενός θέματος εξόχως πολιτικού, αφού αν μια χώρα προσφύγει στον περιβόητο μηχανισμό, θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει αιματηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις νέες ρυθμίσεις εξέφρασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του μηχανισμού των κυρώσεων, οι οποίες δήθεν δεν πρέπει να αποτελούν τιμωρία, αλλά «ένα χαρακτήρα αποτροπής και διόρθωσης των όποιων υπερβάσεων γίνονται στα ελλείμματα και τα χρέη».

Τσακίζουν κόκαλα οι ανταγωνισμοί

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αποτελούν το όχημα για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου, μετά την προχτεσινή αναδίπλωση της κυβέρνησης στα περί χρεοκοπίας, χτες, ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, παρουσίασε στη Βουλή «σχέδιο δράσης 29 σημείων» για την οικονομία της χώρας.

Σ' αυτό περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 120 δισ. φιορινιών, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, φοροαπαλλαγές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων (μεταξύ άλλων ευνοϊκή φορολογική κλίμακα 10% για επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι 500 εκατ. φιορίνια, αντί 50 εκατ. που ίσχυε μέχρι σήμερα και μείωση του φόρου στα κέρδη εταιρειών από το 19% στο 10%), κ.ά.

Στο ίδιο πνεύμα, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, μετά και την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης «Fitch» ότι «χρειάζεται επιτάχυνση στη μείωση του ελλείμματος, ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες». Ο ίδιος οίκος δίνει πάτημα στη βρετανική κυβέρνηση να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει ακόμα όρθιο, λέγοντας ότι «το μέγεθος του ελλείμματος για το 2011 και η αποτυχία να το μειώσει στο 3% σε πέντε χρόνια χτυπούν άσχημα».

Η κούρσα της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας είναι αυτή που επιβάλλει το ένα μετά το άλλο τα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων. Μια πλευρά αυτού του αδυσώπητου ανταγωνισμού αναδεικνύει η τριμηνιαία έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ είναι η πλέον ελκυστική αγορά για τους επενδυτές, κατορθώνοντας να ξεπεράσουν την Κίνα και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ οικονομικών αναλυτών και επενδυτών, το 39% εκτιμά ότι η αμερικανική αγορά προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για τους επόμενους μήνες (ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα του περασμένου Οκτώβρη), ενώ ακολουθεί η Βραζιλία με 29%, η Κίνα με 28% και η Ινδία με 27% (τον περασμένο Γενάρη κορυφαία αγορά ήταν η Κίνα και δεύτερη η Βραζιλία). Περισσότεροι από το 50% των συμμετεχόντων θεωρούν την ΕΕ ως την οικονομία που προσφέρει τις χειρότερες επενδυτικές ευκαιρίες.

Αναμένονται εξελίξεις στη Γερμανία

Οι παραπάνω ανακοινώσεις γίνονται στο φόντο εκτιμήσεων από τον επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να αποκτήσει ορμή στο τέλος του 2010 και βασικά μέσα στο 2011, με όχημα «την ισχυρή ανάπτυξη στο διεθνές εμπόριο».

Δηλωτική των ανταγωνισμών είναι και η αναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που καλείται να κρίνει κατά πόσον είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό που συγκροτεί η ΕΕ, καθώς και στο «μηχανισμό δανειοδότησης» της Ελλάδας.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο συζητούν την έκδοση προσωρινής περιοριστικής διαταγής ενάντια στη συμμετοχή της χώρας, κάτι που αν συμβεί θα αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να παγώσει τη συμμετοχή της, μέχρι την τελεσίδικη απόφαση.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με το «Spiegel», η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πως «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης δεν είναι μια νομικώς δεσμευτική διεθνής συμφωνία, αλλά απλώς μια πολιτική δήλωση», εκτιμώντας παράλληλα ότι αν εφαρμοστεί μια περιοριστική διαταγή σχετικά με τη συμμετοχή της Γερμανίας, αυτό θα είχε συνέπεια τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνιμα μέτρα «δημοσιονομικής εποπτείας»(2014-05-06 00:00:00.0)
Η διέξοδος(2014-01-22 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επέλαση με πρόσχημα την υπέρβαση του 1,7 δισ.(2009-03-29 00:00:00.0)
Οι υπερβάσεις άλλοθι για νέα αντιλαϊκά μέτρα(2004-08-07 00:00:00.0)
Κονδύλια μόνο για λίγους μεγάλους!(2004-04-28 00:00:00.0)
Το Σύμφωνο Σταθερότητας(1999-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ