Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Ρυθμίσεις» για ... λαϊκή κατανάλωση

Μερεμέτια στα χρηματιστήρια και στις τράπεζες από την κυβέρνηση Ομπάμα, για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τις αιτίες της κρίσης και τη διέξοδο

Αυτοί που κερδίζουν δισ. τζογάροντας τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων, εμφανίζονται τώρα να προωθούν «ρυθμίσεις» στις καπιταλιστικές αγορές, από τις οποίες τρέφονται και τις τρέφουν

Associated Press

Αυτοί που κερδίζουν δισ. τζογάροντας τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων, εμφανίζονται τώρα να προωθούν «ρυθμίσεις» στις καπιταλιστικές αγορές, από τις οποίες τρέφονται και τις τρέφουν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με αποπροσανατολιστικές μεγαλοστομίες υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την έγκριση εκ μέρους της Γερουσίας των ΗΠΑ του νομοσχεδίου που προβλέπει αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, της Γουόλ Στριτ, συνεχίζοντας να κάνουν λόγο για την «πλέον σαρωτική μεταρρύθμιση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης», δηλαδή από τη δεκαετία του 1930.

Εντούτοις, δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να ριχτεί κι άλλη στάχτη στα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης, σε ό,τι αφορά τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν την κρίση, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Προσπαθούν ακόμα να καλλιεργήσουν την αυταπάτη ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν φιλολαϊκές ρυθμίσεις στις καπιταλιστικές αγορές.

Η πολυδιαφημιζόμενη «μεταρρύθμιση» κατευθύνεται από την πλουτοκρατία και τα συμφέροντά της σε συνθήκες κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο κύριοι συνεργάτες του Προέδρου Ομπάμα στα παραπάνω σχέδια, είναι ο σύμβουλός του Λόρενς Σάμερς και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, και οι δύο εξέχοντα στελέχη της Γουόλ Στριτ.

Το νομοσχέδιο, επισήμως, έχει ως στόχο να εμποδίσει την «επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του φθινοπώρου του 2008». Προβλέπει κυρίως τη δημιουργία ενός οργανισμού «προστασίας» του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στους κόλπους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, της Fed, θεσμοθετεί αυστηρότερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων, απαγορεύει στις τράπεζες να θέτουν σε κυκλοφορία ένα είδος παραγώγων, τα swaps.

Επίσης, δίνει στον Αμερικανό εκπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη δυνατότητα να εναντιώνεται σε επιχειρήσεις «διάσωσης ξένων χωρών», εάν θεωρείται πιθανόν ότι τα δάνεια αυτά δε θα αποπληρωθούν. Αλλο μέτρο προβλέπει τη διευκόλυνση του έργου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, θεματοφύλακα υποτίθεται της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 59 έναντι 39, ενώ τώρα πρέπει να προσαρμοστεί η εκδοχή του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν το κείμενο διαβιβασθεί στον Λευκό Οίκο για να επικυρωθεί από τον Μπ. Ομπάμα.

Κατά τα πρότυπα των Ευρωπαίων εκπροσώπων του κεφαλαίου, ο Πρόεδρος Ομπάμα άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει την κυβέρνησή του σαν πολέμιο των «κακών - δήθεν - πρακτικών» στις καπιταλιστικές αγορές, λέγοντας ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η Γουόλ Στριτ για να απορριφθεί η ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος της κεφαλαιαγοράς «απέτυχαν». Υποσχέθηκε ακόμα ότι ο νόμος που θα υπογραφεί θα καθιστά υπόλογους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά δε θα «καταπνίγει» την ελεύθερη αγορά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ