Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκθεση ΟΗΕ για την πορεία των συνομιλιών

Ζητάει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκθεση για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό επέδωσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας την άποψη ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε διάφορα κεφάλαια των συνομιλιών, καλώντας τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν, στη βάση των συμφωνιών της 23ης Μάρτη, της 1ης Ιούλη και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο γγ του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «μοναδική ευκαιρία για αποφασιστική ώθηση προς τα μπρος στις συνομιλίες», εξαίροντας τη σημαντική συμβολή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην «προώθηση της λύσης», εκφράζοντας την ελπίδα το ίδιο να πράξει και ο Ντερβίς Ερογλου. Σημειώνει ακόμα ότι ο ίδιος θα επιτηρεί στενά τους προσεχείς μήνες την πρόοδο που σημειώνεται και θα επιδώσει πρόσθετη έκθεση στο ΣΑ.

Σε ομιλία του εξάλλου στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης σχετικά με το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Τουρκία «έχει σημαντικό ρόλο να παίξει», ενώ σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, είπε ότι τέτοιες κινήσεις «βοηθούν ιστορικούς αντιπάλους να αδράξουν κοινές ευκαιρίες».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας την έκθεση του Μπ. Μουν χαρακτήρισε θετικό το ότι επαναλαμβάνει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχίσουν από το σημείο που έμειναν και στη βάση που είχε συμφωνηθεί. Ο Α. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στην πλευρά του ΟΗΕ να στραφεί στην πλευρά της Τουρκίας και να εξασφαλίσει ότι οι συνομιλίες, που θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα, θα εντάσσονται μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους, αρκεί και οι Τουρκοκύπριοι να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Μεσογείου, να ξεκινήσει δηλαδή η ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κάλεσε την ερχόμενη Τρίτη σε δείπνο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα για να δοθεί «δυναμική» στη διευθέτηση(2014-04-05 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για επανέναρξη συνομιλιών(2013-07-31 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν ξανά χτες οι διαπραγματεύσεις(2011-08-24 00:00:00.0)
Διεργασίες σε Κύπρο, Αθήνα και Νέα Υόρκη(2011-02-11 00:00:00.0)
Στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών(2011-01-20 00:00:00.0)
Ξανάρχισαν οι συνομιλίες(2010-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ