Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
Λίπασμα στους αγώνες το αίμα και ο ηρωισμός τους

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, η ΚΟΘ του ΚΚΕ τίμησε την κομμουνίστρια που εκτελέστηκε το Μάη του 1947

Στα 24 της χρόνια, η Κούλα Ελευθεριάδου αντιμετώπισε με ηρωισμό το εκτελεστικό απόσπασμα
Στα 24 της χρόνια, η Κούλα Ελευθεριάδου αντιμετώπισε με ηρωισμό το εκτελεστικό απόσπασμα
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ το βράδυ της Τετάρτης, εργαζόμενοι και νεολαίοι, μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ, τίμησαν την Κούλα Ελευθεριάδου, το στέλεχος του ΚΚΕ που στον ανθό της νιότης της, όπως και χιλιάδες ακόμα ήρωες του λαϊκού κινήματος, θυσίασε την ίδια της τη ζωή, στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Η Κούλα Ελευθεριάδου, 24 χρόνων, μαζί και ο Γρηγόρης Ελευθεριάδης (απλή συνωνυμία), καταδικάστηκαν σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο και μία βδομάδα αργότερα, στις 6 Μάη 1947 εκτελέστηκαν κοντά στο Γεντί Κουλέ.

«Στο πρόσωπο της Κούλας Ελευθεριάδου τιμάμε όλους αυτούς που δεν επέλεξαν το ατομικό τους βόλεμα. Αντίθετα έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία, γιατί είχαν ανεξάντλητη αγάπη για την εργατική τάξη, το λαό, γιατί είχαν ακλόνητη πίστη στο Κόμμα τους και στο ρεαλισμό της πάλης για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας», τόνισε η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το προσκλητήριο κάλεσμα του ΚΚΕ για ξεσηκωμό - ανέφερε σε άλλο σημείο - είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Τώρα που η καταιγίδα των νέων μέτρων έχει χτυπήσει την πόρτα κάθε λαϊκού νοικοκυριού. Οι εργαζόμενες γυναίκες τη βιώνουν πρώτες με την αύξηση των απολύσεων, την ανεργία, την επέκταση των "ευέλικτων μορφών" απασχόλησης, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με τη μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των συντάξιμων αποδοχών, με τις περικοπές στα επιδόματα και τα δώρα στο δημόσιο, με την επέκταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και μέσω του Καλλικράτη, με τη μείωση του ελεύθερου χρόνου που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Άποψη της εκδήλωσης
Άποψη της εκδήλωσης
«Η καλύτερη τιμή στην Κούλα Ελευθεριάδου που για τα ίδια ιδανικά, για τον ίδιο σκοπό που παλεύουμε εμείς θυσίασε τη σύντομη ζωή της, είναι να φανούμε αντάξιοί της. Να βάλουμε όλες τις δυνάμεις για να πιστέψει η εργατική τάξη στη δύναμή της, να μπει μαζικά στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό», υπογράμμισε η Θεανώ Καπέτη.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του παλαίμαχου δημοσιογράφου Νίκου Ζαχόπουλου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δίκης της 24χρονης ηρωίδας, όσο και της εκτέλεσής της. Περιέγραψε τη στάση της Κούλας Ελευθεριάδου τόσο στο δικαστήριο όσο και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, όπου στάθηκε ακλόνητη, αγέρωχη και πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

«Εγώ σαν συνομήλικός τους που έζησα τότε μία οδυνηρή συναισθηματική δοκιμασία, σήμερα παππούς πλέον, γονατίζω μπρος στη θυσία τους, και αντί για λουλούδια καταθέτω τους στίχους του ποιητή:

«Τιμή σ' αυτούς που όρισαν στη ζωή τους

να φυλάγουν τις Θερμοπύλες,

ποτέ από το χρέος μη κινούντες».

Στην κατάμεστη αίθουσα της οδού Χιλής στην Καλαμαριά, όπου έγινε η εκδήλωση, ο Κώστας Χρυσόπουλος, εκπρόσωπος της οικογένειας της Κούλας Ελευθεριάδου, παρέλαβε πλακέτα της ΚΟΘ του ΚΚΕ προς τιμή της ηρωίδας του λαϊκού μας κινήματος. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από γυναίκες - μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, ένα πολύ συγκινητικό δρώμενο για τη θυσία της Κούλας Ελευθεριάδου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος, ο Δαμιανός Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, ο Πασχάλης Κυπαρίσης, πρόεδρος του παραρτήματος της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς. Το «παρών» έδωσαν και πολλοί συγγενείς της Κούλας Ελευθεριάδου, που ήρθαν από το Σοχό Λαγκαδά, τόπο καταγωγής της ηρωίδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ