Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Βαθαίνει η κρίση, έρχονται νέα μέτρα

Δηλώσεις, εκβιασμοί και «ανησυχίες» ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης

Η επίθεση για το λαό θα είναι κλιμακούμενη και διαρκής. Μόνο με μαζικούς πολιτικούς ταξικούς αγώνες μπορεί να αποκρουστεί, να χτιστεί η λαϊκή αντεπίθεση
Η επίθεση για το λαό θα είναι κλιμακούμενη και διαρκής. Μόνο με μαζικούς πολιτικούς ταξικούς αγώνες μπορεί να αποκρουστεί, να χτιστεί η λαϊκή αντεπίθεση
Με τα αντιλαϊκά μέτρα να χαρακτηρίζονται εκβιαστικά «μονόδρομος» για την Ελλάδα και τον «μπαμπούλα» της επέκτασης της κρίσης σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας συστρατεύονται πίσω από την ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Οι εκπρόσωποι των καπιταλιστικών αγορών επιμένουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι απλά ζήτημα χρόνου, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται η θεσμική μεταρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης θωράκισης της Ευρωζώνης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα κοινή επιστολή, η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», όπου διατυπώνουν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη δημοσιονομική επιτήρηση εντός της Ευρωζώνης με «αποτελεσματικότερες κυρώσεις» σε περιπτώσεις υπερβολικών ελλειμμάτων και να την εξοπλίσουν με ένα «ισχυρό πλαίσιο» αντιμετώπισης κρίσεων.

Στην επιστολή τους καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, διευκρινίζοντας ότι προτίθενται να τις διατυπώσουν επισήμως σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν την επιθυμία να συζητηθεί η δημιουργία «ενός πιο ισχυρού πλαισίου για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης καθενός κράτους - μέλους» και ζητούν «να διευρυνθεί η επιτήρηση στα διαρθρωτικά ζητήματα και στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στις ανισορροπίες, όπως και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, δίνοντας μια βολική για το σύστημα ερμηνεία στην κρίση και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τη στάση των τραπεζών εν μέσω της ελληνικής κρίσης «κακόβουλη» και τόνισε: «Πρέπει τώρα να δείξουμε καθαρά ότι στην Ευρώπη έχουμε την πολιτική δύναμη, καθένας στη χώρα του, να ξαναμπούμε στο δρόμο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για μία μάχη των πολιτικών ενάντια στις αγορές».

Συμπλήρωσε ότι «αρχικά οι τράπεζες χρεοκόπησαν αναγκάζοντας τα κράτη να προχωρήσουν σε ενέργειες για τη διάσωσή τους. Εριξαν την παγκόσμια οικονομία στον γκρεμό και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε σχέδια ανάκαμψης. Εξαιτίας αυτών των σχεδίων ανάκαμψης βρεθήκαμε χρεωμένοι και τώρα οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος αυτών των χρεών. Είναι πραγματικά προδοτικό από μεριάς τους (...) Η πολιτική πρέπει να ξαναποκτήσει τα πρωτεία σε σχέση με τις αγορές, τα οποία δεν έχει πλέον, και έχουμε ανάγκη από πιο αυστηρούς παγκόσμιους κανόνες».

Εκτιμήσεις για την κλιμακούμενη ύφεση

«Εντυπωσιασμένη από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν αυτό το δύσκολο πρόγραμμα», δήλωσε χτες η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Κάρολιν Ατκινσον, και πρόσθεσε ότι δεν εκπλήσσει το γεγονός πως ο ελληνικός λαός ανησυχεί και είναι ενοχλημένος, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει θυσίες.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010 και 2011 θα είναι πιο βαθιά από τις προβλέψεις της Κομισιόν, δήλωσε ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, και προειδοποίησε πως αν και ο μηχανισμός δανειοδότησης δίνει στην Ελλάδα την πολυτέλεια να μη βασίζεται στις αγορές για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, η χώρα «βαθμιαία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές».

Οπως σημείωσε, παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, λόγω των πρόσθετων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, τα δύο πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν. Ετσι, προβλέπεται ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα είναι 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Οπως εκτίμησε ο Ο. Ρεν, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα δεν αποτελούν «ιδιαιτερότητα» της Ελλάδας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι θα παγώσει για τα επόμενα τρία χρόνια τις κρατικές δαπάνες με στόχο να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013 το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Μάλιστα, για το 2010 ο Φιγιόν ζήτησε από τους υπουργούς να «προσέξουν ώστε τα έξοδα να διατηρηθούν αυστηρά στα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό ποσοστά» και στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε τη διατήρηση της πολιτικής σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο δημόσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται. Ετσι, εκτιμά ότι «οι διοικητικές δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 10% σε 3 χρόνια, με μείωση κατά 5% ήδη από το 2011».

Η πλουτοκρατία φοβάται εξάπλωση

Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας ή και της Ισπανίας, επισημαίνοντας ότι «οι δύο χώρες δε βρίσκονται στο ίδιο καράβι». Ακόμα, προέβλεψε ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι «αυξημένη».

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ανεξάρτητα από την αξιολόγησή τους, εξήγησε ότι «αυτό αποφασίστηκε επειδή: Το πρόγραμμα της Ελλάδας θεωρείται πολύ φιλόδοξο από την ΕΚΤ, επειδή ζητήθηκε από την ΕΚΤ να κρίνει την ποιότητα του προγράμματος που διαπραγματευόταν η ΕΕ και το ΔΝΤ με την Ελλάδα και αποφάσισε ότι είναι κατάλληλο και επειδή ζητήθηκε η γνώμη της ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού όπου και απάντησε θετικά».

Στην Ιταλία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα η εκταμίευση του δανείου προς την Ελλάδα από το υπουργικό συμβούλιο. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 5,5 δισ. ευρώ, αλλά το δάνειο θα φτάσει τα 14,7 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Για «ανεξέλεγκτη πυρκαγιά» σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μίλησε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενώ ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Αξελ Βέμπερ, υπογράμμισε ότι η απειλή μόλυνσης από την ελληνική δημοσιονομική κρίση «δε σημαίνει πως αξίζει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα», αντικρούοντας έτσι εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κρίση απειλεί με «σημαντικές επιπτώσεις εξάπλωσης» την Ευρωζώνη και τόνισε ότι ο μηχανισμός δανειοδότησης αποτελεί μονόδρομο.

Υπάρχει κίνδυνος η υποβάθμιση του δημόσιου χρέους ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βρετανία) να έχει επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημά τους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνει σε μελέτη της η «Moody's».

Προσθέτει ότι «οι ενέργειες των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας και των κεντρικών τραπεζών τους αυτά τα δύο τελευταία χρόνια επέτρεψαν να περιοριστεί η επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής υγείας των τραπεζών», και συμπληρώνει πως σήμερα οι τράπεζες στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την υποβάθμιση του δημόσιου χρέους των χωρών τους.

Προβλέψεις για το μέλλον του ευρώ

Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα καθυστερήσει την ένταξη επτά χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην Ευρωζώνη λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης «Fitch». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «οι τελευταίες προβλέψεις της "Fitch" για το χρονοδιάγραμμα της ένταξης στο ευρώ είναι οι εξής: Το 2011 για την Εσθονία, το 2014 για τη Λιθουανία, το 2015 για τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, και το 2016 για τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι προς την κατεύθυνση των μεγαλύτερων καθυστερήσεων».

«Η μεγάλη ύφεση έχει οδηγήσει το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα σε οκτώ χώρες στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009, έναντι του 1,1% που ήταν το 2007, και πολλές χώρες θα πρέπει να διασχίσουν μια μακρά και δύσκολη περίοδο μείωσης του προϋπολογισμού για να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους», δήλωσε ο Εντ Πάρκερ, του οίκου «Fitch».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η κατάρρευση του ευρώ. Το φαινόμενο της μετάδοσης είναι μια πραγματική πιθανότητα», εκτίμησε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μεταδοθεί η κρίση είναι η Πορτογαλία, «μετά η Ιρλανδία και η Ισπανία και, σε μια λογική απόσταση, η Ιταλία».

Ακόμα, ισχυρίζεται ότι ο μηχανισμός δανειοδότησης είναι «καταδικασμένος να αποτύχει επειδή η υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας με το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ είναι μια αδύνατη αποστολή» και αντιπροτείνει «ένα "σχέδιο Β": Μια προκαταρκτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ξεκινώντας από μια παράταση των προθεσμιών για προσφορά νέων ομολογιακών τίτλων σε αντάλλαγμα για υφιστάμενα δάνεια».

Παράλληλα, ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν υποστήριξε ότι «πολλοί αναλυτές πιστεύουν τώρα πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε αναδιάρθρωση του χρέους της (...) Στην ουσία, η αντίληψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη. Πείθομαι όλο και περισσότερο ότι η Ελλάδα θα καταλήξει να φύγει και από το ευρώ (...) Ακόμα και με αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει σοβαρά προβλήματα, αναγκασμένη να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας - και να προκαλέσει βαθιά οικονομική ύφεση - μόνο για να κλείσει το πρωτογενές, άτοκο έλλειμμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βασικό σενάριο η ύφεση(2022-08-18 00:00:00.0)
Η «παρατεταμένη ύφεση» και τι κρύβουν(2015-02-14 00:00:00.0)
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο(2015-01-04 00:00:00.0)
Πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού(2012-08-15 00:00:00.0)
Αναιμική ανάκαμψη στο φόντο σαρωτικών μέτρων(2010-09-03 00:00:00.0)
Προαποφασισμένες ανατροπές με όχημα την κρίση(2010-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ