Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φήμες και διαρροές με το λαό στον τοίχο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι θα ενεργοποιηθεί σαν πηγή δανεισμού ο «μηχανισμός στήριξης» της ΕΕ

Ενα βήμα πριν από την προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ εμφανίζεται η κυβέρνηση. Στο φόντο αυτής της συζήτησης και των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται, με μόνο θύμα το λαό, συνεχίζει ακάθεκτη την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών, βάζοντας στο στόχαστρο τα εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις.

Χτες, όλη τη μέρα, εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων ενίσχυαν σκόπιμα τις κυβερνητικές διαρροές, φτάνοντας στο σημείο να προεξοφλούν ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να εξασφαλιστεί φθηνότερο χρήμα για την ντόπια πλουτοκρατία, θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, ακόμα και ώρες. Αργά χτες το βράδυ, τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, διέρρεαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για δάνειο ύψους 25 δισ. ευρώ, με επιτόκιο γύρω στο 3,5%.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει τη βολική συζήτηση και να μετρήσει αντιδράσεις, διέψευδε επίσημα τα σενάρια, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «τέτοια πρόθεση». Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν χτες σε ένα διαρκές παζάρι με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπό το βλέμμα και το αυτί των καπιταλιστικών αγορών, με στόχο να επιτύχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια και καλύτερους όρους δανεισμού και να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Χτες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που έχει αυτό το διάστημα και την προεδρία της ΕΕ. Η μεταξύ τους συζήτηση έγινε στο φόντο της συνεδρίασης των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου αναμενόταν να καταληχθεί το τεχνικό μέρος και οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης. Ανάλογες συνομιλίες είχε ο Γ. Παπανδρέου με τους Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνγκερ και Τρισέ.

Χτες το πρωί, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, όπου και συζητήθηκε το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που επιτευχθεί «συμφωνία» στους κόλπους των «16» της Ευρωζώνης για την έκδοση δανείου με χαμηλό επιτόκιο.

Παζάρια στο φόντο των ανταγωνισμών

Την ίδια ώρα, σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εκδηλώνονταν ανάγλυφα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, στο φόντο και του πολέμου ευρώ - δολαρίου.

Το ΔΝΤ διέρρεε ότι προσφέρει δάνειο με επιτόκιο κοντά στο 3%. Η γερμανική κυβέρνηση, που εμφανίζεται σαν ο βασικός ρυθμιστής της οποιασδήποτε εξέλιξης από την πλευρά της ΕΕ, αρχικά τόνιζε ότι αν η Ελλάδα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης το επιτόκιο του δανεισμού θα κινείται στα επίπεδα των καπιταλιστικών αγορών.

Αργότερα, όμως, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών συμμετείχε στη σύσκεψη των «16» υφυπουργών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπου - σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους - αποφασίστηκε να δοθούν δάνεια από χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα με επιτόκιο του επιπέδου του ΔΝΤ, γύρω στο 3,5%.

Στην περίπτωση που ανακοινωθεί και επίσημα η συγκεκριμένη συμφωνία, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν ως δεδομένη την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Υπήρξαν, μάλιστα, πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν με ένα επιτόκιο κοντά στο 3,75% και κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το συγκεκριμένο επιτόκιο και χαμηλότερο είναι, έτοιμο να το προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και απομένει να υπάρξει και ανάλογη προσφορά από τα κράτη - μέλη ΕΕ, που θα υπογράψουν διμερή δάνεια με την ελληνική κυβέρνηση, όπως προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης.

Πάντως, εκφράζοντας την «επίσημη» θέση της κυβέρνησης μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν τέθηκε θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης», προσθέτοντας όμως ότι «ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικός. Είναι ένα ορόσημο για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ σημαντικό δίχτυ ασφάλειας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δε σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού» και ανέφερε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής οικονομίας», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «τις τελευταίες μέρες γίνεται μία συγκεκριμενοποίηση αυτού του μηχανισμού, δηλαδή ακριβώς οι όροι με τους οποίους θα λειτουργήσει, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού χρειάζεται η ομόφωνη έγκριση των «27», αλλά προβλέπεται η εθελοντική συμμετοχή των κρατών - μελών στη σύναψη των διμερών δανείων με την ενδιαφερόμενη χώρα στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές από την ΕΕ, χτες το βράδυ προγραμματιζόταν μια τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, θα ήταν ο καθορισμός των λεπτομερειών γύρω από τη συμφωνία του μηχανισμού στήριξης.

Το πρακτορείο «Reuters», το οποίο επίσης επικαλείται πηγές από την ΕΕ, ανέφερε ότι «οι υφυπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 16 κρατών - μελών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι οποιαδήποτε επείγοντα δάνεια δοθούν, θα δοθούν με όρους σχεδόν ταυτόσημους με εκείνους του ΔΝΤ». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τριετή δάνεια με επιτόκιο μικρότερο του 4%. «Μια συμφωνία έχει ήδη καταληχθεί. Είναι σχεδόν αντιγραφή των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», φέρεται να δηλώνει η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο.

Δουλεύουν όλοι για την πλουτοκρατία

Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων «έστρωναν» χτες το έδαφος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. «Οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές προμηνύουν ότι η εξωτερική παρέμβαση είναι πιθανώς αναπόφευκτη και μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα καθώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας «UBS AG» σε έγγραφό τους προς τους επενδυτές και τονίζουν: «Πιστεύουμε ότι η προσφυγή μπορεί να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Παράλληλα, στέλεχος της «JP Morgan» δήλωσε ότι οι αποφάσεις για βοήθεια πρέπει να ληφθούν τάχιστα, δηλαδή μέσα στο σαββατοκύριακο. Ακόμα, σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής οικονομολόγου στην Ευρώπη της «Goldman Sachs», Ερικ Νίλσεν, εκτιμάται ότι προς το τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ο οποίος θα παράσχει στην Ελλάδα 18μηνη βοήθεια με δάνεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ, τα οποία θα καταβάλουν από κοινού η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και θα τα χρεώσουν με επιτόκιο 4% - 5% και 3% αντίστοιχα. Ο ίδιος εκτιμά ότι ως όρος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να τεθεί η περικοπή μισθών κατά 20% και στον ιδιωτικό τομέα.

Ετοιμη να θέσει σε εφαρμογή τον μηχανισμό στήριξης, εφόσον ζητηθεί, δήλωσε η Κομισιόν μέσω της εκπροσώπου της, Αμέλια Τόρες, ενώ σημείωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και είναι σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η Α. Τόρες υποστήριξε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό και ισχυρό νόμισμα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ακόμα, εξήγησε ότι προχτές συνεδρίασε η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, όπως κάνει πάντα πριν από κάθε σύνοδο του Γιούρογκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της ελληνικής οικονομίας, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του ECOFIN την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Ο μηχανισμός στήριξης «μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα» υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μίχαελ Οφερ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Γερμανία εκτιμά πως «η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τα δικά της μέσα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ