Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντανακλά προσδοκίες και ανταγωνισμούς της πλουτοκρατίας

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο γύρω από το ζήτημα του ευρωπαϊκού «μηχανισμού στήριξης» της Ελλάδας, ο διεθνής και ευρωπαϊκός Τύπος έδινε από χτες το στίγμα των εξελίξεων, αντανακλώντας τις προσδοκίες και τα συμφέροντα των ισχυρότερων τμημάτων της πλουτοκρατίας, αλλά και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του συστήματος.

Οι Ευρωπαίοι «θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Ελληνες το ζητήσουν», διαβεβαίωσε χτες ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», όπου δεν παρέλειψε να υποστηρίξει τα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν».

Επισήμανε ακόμα ότι «το σχέδιο βοήθειας δε θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό», προσθέτοντας ότι «διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού» και παραπέμποντας τη λύση στην επερχόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών του Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε χτεσινή συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», επανέλαβε ότι «σε αυτή τη φάση η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δε θα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης με τρόπο πολύ αποφασιστικό».

Είπε ακόμα πως η χρεοκοπία της Ελλάδας «δεν είναι υπό συζήτηση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, αλλά και τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης».

Ολοι δηλώνουν «πρόθυμοι»

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επανέλαβε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει θαρραλέα μέτρα», τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να το ενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή για να βοηθήσουμε την Ελλάδα» και πως «εναπόκειται στην Ελλάδα και στα κράτη της ευρωζώνης, με σύσταση της ΕΚΤ και της Κομισιόν, να αποφασίσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του».

Από την πλευρά του, ο Σ. Μπερλουσκόνι επισήμανε ότι η Ιταλία και η Γαλλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους και στο ευρώ.

Ενα βήμα πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης σπρώχνει την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος, αντανακλώντας τις προθέσεις της καπιταλιστικής αγοράς και τα συμφέροντα μιας ισχυρής μερίδας της παγκόσμιας και ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας.

Οι «New York Times» σημειώνουν: «Το μήνυμα των αγορών δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: Ωραία διατυπωμένα ανακοινωθέντα από τις Βρυξέλλες δεν αρκούν πλέον. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο στήριξης από την Ευρώπη, και το χρειάζεται σύντομα».

Στο ίδιο πνεύμα, στη «Wall Street Journal» σημειώνεται πως οι προχτεσινές εξελίξεις στις αγορές υποδεικνύουν ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αμβλύνει την κρίση με μια θολή υπόσχεση για ένα πακέτο διάσωσης με τη στήριξη του ΔΝΤ έχουν αποτύχει».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η γαλλική «Les Echos», που τονίζει ότι «είναι τώρα η σειρά των Ευρωπαίων εταίρων στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι να παρέμβουν. Είναι πια καιρός να συγκεκριμενοποιήσουν τις προϋποθέσεις του σχεδίου βοήθειας. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πρέπει να πληρώσουμε και εμείς τη νύφη».

Η «Le Figaro» τονίζει: «Ηρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, διότι εάν δε συμβεί τίποτε, η Ελλάδα ενδέχεται να μην τα καταφέρει να δανειστεί το ποσόν των 20 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Και τότε μπορεί η σπίθα να γίνει φωτιά».

Η κρίση είναι ακόμα στην αρχή

Την εκτίμηση ότι η «πιστωτική κρίση» - όπως την αποκαλεί - της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα στην αρχή διατυπώνει ο βρετανικός «Economist»: «Ο Γιώργος Παπανδρέου βιάστηκε να μιλήσει. Στις 6 Απριλίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τη διακήρυξη του Ελληνα πρωθυπουργού ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει", οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν από το 6,5% σε άνω του 7% (...) Η ελληνική πιστωτική κρίση όχι μόνο δεν φτάνει στο τέλος της, αλλά έχει μόλις αρχίσει».

Παρέμβαση, σχετικά με την ελληνική οικονομία, έκανε και ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters». Υποστηρίζει πως αν δεν υπήρχε η σύγχυση όσον αφορά την απροθυμία της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα, τα επιτόκια θα ήταν αισθητά χαμηλότερα και προσθέτει: «Ελπίζω ότι η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι το να μιλάει για δανεισμό με τα επιτόκια της αγοράς είναι η λάθος θεραπεία. Θα σπρώξει την Ελλάδα στην άβυσσο».

Χτες, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες (από BBB+ σε BBB-), επειδή «αυξήθηκαν οι προκλήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο» τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ