Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζυμώνονται νέοι μηχανισμοί χειραγώγησης των λαών

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με όρους - λαιμητόμο των λαϊκών δικαιωμάτων μελετά η πλουτοκρατία

Προσβλητική για τη νοημοσύνη του λαού είναι η προσπάθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ να παρουσιάσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό σαν έναν «μεγάλο παίχτη» στην παγκόσμια σκακιέρα, που πρωτοστατεί για το συντονισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των αγορών! Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να κρυφτεί η εικόνα της κυβέρνησης που εφαρμόζει βαθιά ταξική και αντιλαϊκή πολιτική και να συσκοτιστούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Το ίδιο αποπροσανατολιστική είναι και η κλιμακούμενη συζήτηση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, θέμα που θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Κομισιόν και στο Γιουρογκρούπ.

Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν εργάζεται δραστήρια με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης για το σχεδιασμό ενός μηχανισμού (που) θα πρέπει να είναι σύμφωνος με την Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας και ιδιαίτερα με τη ρύθμιση μη διάσωσης. Θα πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρές προϋποθέσεις».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και πως η σύστασή του θα προωθηθεί αρχικά από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης, με κεντρικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο χτεσινής συνάντησης που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι η πιθανή δημιουργία ενός νέου ταμείου δε θα εξασθενήσει τους κανόνες της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ύστατο καταφύγιο».

Ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα πρέπει να περιλάβει ένα «μηχανισμό κυρώσεων» εναντίον των χωρών που εμφανίζουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ αναφέρθηκε και στο σενάριο της προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των εν λόγω χωρών κατά τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ. Μάλιστα, ορισμένες από τις γερμανικές προτάσεις για κυρώσεις στο πλαίσιο ενός νέου ταμείου, προβλέπουν αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και προσωρινή αποπομπή από την Ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ