Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΕΚΟΦΙΝ είχε στρώσει το χαλί από το Νοέμβρη

Χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, μείωση των μισθών, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι μερικά μόνο από τα όσα έχει συνυπογράψει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις αντεργατικές ανατροπές στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη, αλλά και τα μέτρα που «συνέστησε» στην ελληνική κυβέρνηση ο Ολι Ρεν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, έχουν την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης ήδη από τις αρχές Νοέμβρη. Στις 9 και 10 Νοέμβρη συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης (ΕΚΟΦΙΝ) με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, που συνυπέγραψε ο Ελληνας υπουργός, προτείνονταν:

-- Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων. Στόχος είναι η καθιέρωση ακόμα και χαμηλότερων αμοιβών στον κατώτερο μισθό, με προοπτική την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από τις ατομικές διαπραγματεύσεις. Ηδη, η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των μισθών σε μια σειρά πρώην ΔΕΚΟ, καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σ' αυτές.

-- Να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς. Η κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα συνδέεται άμεσα με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ για σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.

-- Ενδυνάμωση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα «διά βίου κατάρτισης» και απόκτησης «εργασιακών δεξιοτήτων» που προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο κάθε έννοια σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

-- Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στις επιχειρήσεις. Το θέμα τέθηκε από το κλιμάκιο της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισκέφτηκαν την Ελλάδα και αποτελεί απαίτηση του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity). Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις βρίθει από προτάσεις για την επέκταση της «μερικής απασχόλησης». Ενισχύει το καθεστώς «ενοικίασης των εργαζομένων». Εμπεριέχει διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό έως τρεις μήνες με το μισό μισθό.

-- Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους. Κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, έχουν θέσει θέμα «άρσης της μονιμότητας» στο δημόσιο τομέα, ενώ οι πρόσφατες περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό και στα επιδόματα κατά 12% των δημοσίων υπαλλήλων υπάγονται σ' αυτή την κατεύθυνση.

-- Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα με ενίσχυση της διά βίου μάθησης. Το μοντέλο της «διά βίου μάθησης» είναι ο πυρήνας του κυβερνητικού προγράμματος για την Παιδεία με στόχο την «παραγωγή» ημικαταρτισμένων εργαζομένων που θα «εκπαιδεύονται» σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους για μια θέση μερικής απασχόλησης.

--Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 2 Φλεβάρη, όταν παρουσίασε το δεύτερο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων.

-- Αρση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Κοινωνική Ασφάλιση προβλέπει την καθιέρωση «αντικινήτρων» (μείωση συντάξιμων αποδοχών) για την έξοδο από την εργασία παρατείνοντας την παραμονή σ' αυτή μέχρι τα 68 χρόνια!

Για όλες τις παραπάνω αποφάσεις η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στα όργανα της ΕΕ, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της ενίσχυσης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαρωτικές ανατροπές σε Ασφάλιση - Εργασιακά(2015-12-13 00:00:00.0)
Συζητιέται η πλήρης διάλυση της εκπαίδευσης(2010-09-09 00:00:00.0)
Ταυτίζονται σε δηλώσεις και αντιλαϊκά μέτρα(2010-04-23 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η αντιλαϊκή θύελλα(2009-11-12 00:00:00.0)
Από τον απασχολήσιμο στο μισο-συνταξιούχο(2004-03-11 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βαρκελώνης(2003-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ