Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενθερμη υπεράσπιση των αντιλαϊκών μέτρων

Με κάθε ευκαιρία ο Αντ. Σαμαράς τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν και να βαθύνουν οι ανατροπές

Τα δικαιώματα των αυριανών εργαζομένων είναι ήδη υποθηκευμένα από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Ο ξεσηκωμός είναι επιβεβλημένος

MotionTeam

Τα δικαιώματα των αυριανών εργαζομένων είναι ήδη υποθηκευμένα από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Ο ξεσηκωμός είναι επιβεβλημένος
Το μήνυμα «πάρτε τώρα όλα τα αναγκαία - εννοείται αντιλαϊκά - μέτρα» έστειλε για ακόμα μια φορά ο Αντ. Σαμαράς, βάζοντας σταθερά πλάτες για να περάσει η λαίλαπα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιστράτευσε όλα τα διαθέσιμα ιδεολογήματα προκειμένου να παρουσιάσει τη συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα περίπου ως «πατριωτικό καθήκον».

Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς χρησιμοποίησε κατά κόρον τις «πατριωτικές» κορόνες περί διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία, αλλά και την αποφυγή του ΔΝΤ, προκειμένου να στηρίξει την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Δεν μπορεί να αφήσουμε την πατρίδα μας να χρεοκοπήσει», τόνιζε συχνά, και συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε: «Δε θέλουμε την πατρίδα μας επαίτη κανενός. Ούτε προτεκτοράτο κανενός. Δεν τη θέλουμε με μειωμένη αξιοπιστία να εκλιπαρεί τη στήριξη και την επιείκεια των εταίρων της».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της λύσης εντός της ΕΕ και αποδοκίμασε την προσφυγή στο ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό αντιτάχθηκε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομίας. «Προς Θεού, όχι να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι, με την Εξεταστική για την οικονομία», αναφώνησε, εκτιμώντας ότι «όλα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν είναι μόνο επικίνδυνο για την Ελλάδα, είναι και επιζήμιο για την Ευρώπη. Χαρακτήρισε μάλιστα ομολογία ήττας για την Ευρωζώνη και πλήγμα κατά της Ευρώπης να καταλήξει μια χώρα - μέλος της στο ΔΝΤ. Ισως γι' αυτό, συμπλήρωσε, η αναγγελία για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία «αντί να προκαλέσει αμηχανία σε μας, προκάλεσε αληθινή εξέγερση στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ».

Σε ενιαίο ταξικό μέτωπο

Το κυρίαρχο ζήτημα που ανέδειξε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν «η κατάρρευση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας», ακριβώς για να υπογραμμίσει την ανάγκη για ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή του σαρώματος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων προκειμένου να προστατευτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά είναι υπερώριμες αφού έπρεπε να προωθηθούν αμέσως μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη, αφορούν: «Το κόστος (εργασιακό), τη διάρθρωση των αγορών, το μηχανισμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, το Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε «τα 23 μέτρα - ανάσες για την τόνωση της οικονομίας», τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε «άμεσα εφαρμόσιμα και μηδενικού κόστους».

Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση δεν αφορούσε τόσο το «αν παίρνει τα σωστά μέτρα», αλλά το ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που διασπούν «το εσωτερικό μέτωπο», εννοώντας το μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Εκτιμήσεις σαν κι αυτή, πάντως, μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα έχουν, αφού είναι δεδομένο ότι η ΝΔ δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε κοινό ταξικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις τους.

«Σε αυτή την κρίση, η κυβέρνηση δεν έχει μόνο την ευθύνη να πάρει τα σωστά μέτρα. Εχει ακόμα την ευθύνη να κρατήσει ενωμένο το εσωτερικό μέτωπο», είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Σφάλματα στην οικονομική πολιτική μπορεί να της τα συγχωρέσουμε. Αλλά το γεγονός ότι διασπά το εσωτερικό μέτωπο είναι κάτι που κανένας δε θα της το συγχωρέσει».

Πεδία διαχειριστικής τριβής

Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που διασπούν το εσωτερικό μέτωπο ο Αντ. Σαμαράς συμπεριέλαβε τις Εξεταστικές Επιτροπές αλλά και το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη μέσα στην Ελλάδα» αλλά και «πολύ μεγάλη κρίση με τους εταίρους μας στην ΕΕ»!

Υπερασπίστηκε την τακτική της συναίνεσης που ακολουθεί, την οποία βάφτισε «ριζοσπαστική αντιπολίτευση», επιχειρώντας ταυτόχρονα να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση προκειμένου να μη χρεώνεται το πολιτικό κόστος για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. «Κάνουμε ό,τι είναι καλό για την πατρίδα μας, αλλά δε συγκυβερνούμε ούτε πρόκειται να συγκυβερνήσουμε», υπογράμμισε.

Στη συνεδρίαση εξελέγη, με 82 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και δύο άκυρα, νέος γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο βουλευτής Ιωαννίνων Κ. Τασούλας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για το κυβερνητικό σχήμα εν μέσω προεδρολογίας(2014-10-30 00:00:00.0)
Στρατηγική προσήλωσης στις ανατροπές του μνημονίου(2010-06-29 00:00:00.0)
Στην ίδια βάρκα με κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ(2010-04-27 00:00:00.0)
Βάζει πλάτη στον πολιτικό εκβιασμό του λαού(2010-04-03 00:00:00.0)
Πιο γρήγορα η αντιλαϊκή έφοδος(2010-02-23 00:00:00.0)
Συμπαγές μέτωπο για να περάσουν τα μέτρα(2010-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ