Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Διεργασίες στις τάσεις ενόψει συνεδρίου

Αιχμές και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από την «Ανανεωτική Πτέρυγα», στην πανελλαδική σύσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα

Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η πανελλαδική σύσκεψη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ, η οποία και θα αποφασίσει για το αν και με ποιους όρους η τάση θα συμμετάσχει στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος την Ανοιξη.

Παρά τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους «ανανεωτές» για το περιεχόμενο, τις επιδιώξεις και τα αποτελέσματα του συνεδρίου, αλλά και τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη αποδυνάμωσή τους, φαίνεται πως τελικά θα επικρατήσει η άποψη για συμμετοχή στο Συνέδριο.

Στην εισήγηση της σύσκεψης χτες βράδυ ο Δ. Χατζησωκράτης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΝ, ενώ ανέφερε πως οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου εκφράζουν την ήττα της «γραμμής του 5ου συνεδρίου». Χαρακτήρισε «αρνητική τομή» τις αποφάσεις της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι «το συμμαχικό πολιτικό σχήμα μετατρέπεται σε κομματικό σχηματισμό εντός του 2010» καθώς υπάρχει η φιλοδοξία «η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ να επικυρώσει το ποιοτικό άλμα».

Επικριτικός ήταν και για τον Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος, όπως είπε «με κινήσεις, παρεμβάσεις, πολιτικές πρωτοβουλίες αποσταθεροποιεί την ηγεσία του ΣΥΝ και την οδηγεί σε διαγκωνισμούς, σπασμωδικές κινήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες αναντίστοιχες με την κρισιμότητα των καιρών».

Κομμάτι του αστικού πολιτικού συστήματος

Σε ό,τι αφορά στο στίγμα της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», τα στελέχη της αιτούνται την «ολοκλήρωση» της ΕΕ μέσω της πολιτικής της ενοποίησης, ταυτίζουν τα λαϊκά συμφέροντα και την εξυπηρέτησή τους με «τη σταθερή και ενεργό θέση της χώρας στην ΕΕ», ερχόμενοι έτσι σε καταφανή αντίθεση με την ίδια την πραγματικότητα που τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Υπερασπίζονται τους αστικούς θεσμούς από κάποιο υποτιθέμενο «πλήγμα που δέχονται από αδιαφανή κέντρα εξουσίας». Αλλά και τη λογική της «μη βίας», συνδράμοντας στην προσπάθεια αφοπλισμού του κινήματος απέναντι στην επίθεση που δέχεται.

Ζητούν «προγραμματική συνάντηση της ανανεωτικής αριστεράς με τις δυνάμεις της Οικολογίας - που δραστηριοποιούνται στο κόμμα των Οικολόγων-Πρασίνων και όχι μόνον». Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση, οι ανανεωτές του ΣΥΝ εμφανίζονται σε ρόλο πιστού συμμάχου της, εστιάζοντας την κριτική τους στο ότι «αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών και των περιστάσεων» και «υπήρξαν μικρές παρεμβάσεις και έργα»!

Αναμασούν ακόμα την προπαγάνδα περί «πειθαναγκασμού» της σε λήψεις μέτρων που επιβάλλουν οι αγορές και «τα κέντρα εξουσίας της ΕΕ», ο οποίος «μαρτυράει έλλειψη σχεδίου και σταθερότητας επιλογών»!

Προειδοποιήσεις και ενδεχόμενα

Διακηρύττουν ως στόχο τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για προγραμματική σύγκλιση, για έναν «πλατύ συνασπισμό δυνάμεων» που θα «περιλαμβάνει τους Οικολόγους -Πράσινους και τους σοσιαλιστές». Και ως μέσο της επίτευξής του «την ήττα των αριστερίστικων απόψεων και πολιτικών επιλογών, εντός και εκτός ΣΥΝ».

Δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό της αποχώρησής τους απ' το κόμμα. Μάλιστα εισηγητικά γίνεται επίκληση της βάσης της «ανανεωτικής πτέρυγας», που πιέζει την ηγεσία της σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Σαν «κλειδί» για την όποια απόφασή τους επισημαίνουν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά την άποψή τους προοιωνίζονται «αρνητικές» απ' την «άνευ όρων αντιπαράθεση την οποία επιδιώκουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και απ' τη λειτουργία υπό τον Αλ. Αλαβάνο «ενός νέου ισχυρού πόλου που έρχεται να αμφισβητήσει το πολιτικό βάρος του ΣΥΝ».

Τέλος, προειδοποιούν την ηγεσία του ΣΥΝ να μην επιχειρήσει στο έκτακτο συνέδριο να υλοποιήσει την ιδέα «της επιστροφής σε ένα καθεστώς εσωκομματικής μονολιθικότητας με περιορισμό των διαφορετικών απόψεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ