Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Νέα δεδομένα από την ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου και συνδέουν αυτές τις πληροφορίες με τη γενικότερη εξέλιξη στις σχέσεις με τη γείτονα

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να οξυνθούν αν ευσταθούν οι πληροφορίες για την ύπαρξη πετρελαίου

Associated Press

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να οξυνθούν αν ευσταθούν οι πληροφορίες για την ύπαρξη πετρελαίου
Πληθαίνουν, το τελευταίο διάστημα, οι ενδείξεις ότι στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών διευθετήσεων δρομολογούνται συμφωνίες για το Αιγαίο που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στη διχοτόμηση. Την κατάσταση περιπλέκουν και τα όσα επανήλθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», το οποίο δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, «ο πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ στα μέσα του περασμένου μήνα πληροφορήθηκαν εγγράφως από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εν λόγω πληροφορία μεταβιβάστηκε στην Αθήνα από «μεγάλη δύναμη», η οποία δε συγκαταλέγεται μεταξύ των «εταίρων» και «συμμάχων» της χώρας.

Για τις σοβαρές πιθανότητες ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου, η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί και από την εμπεριστατωμένη επιστημονική εργασία δύο καθηγητών τον περασμένο Νοέμβρη. Στις σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις μάλιστα, παρόντες ήταν ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ι. Μανιάτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, αλλά και πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Παρεμφερές δημοσίευμα υπήρξε και στην εφημερίδα «Ο κόσμος του επενδυτή» το περασμένο Σάββατο, όπου καταγράφονταν πληροφορίες για την ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή και τις «παρενέργειες» που είναι πιθανό να προκληθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιστολές και έρευνες

Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απάντησε στην επιστολή Ερντογάν και συμφώνησε για εντατικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών. Η απαντητική επιστολή στάλθηκε λίγες μόλις μέρες, αφότου είχε έρθει σε γνώση της κυβέρνησης η πληροφορία περί ύπαρξης κοιτασμάτων στη θαλάσσια Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης, που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου.

Από αυτή τη σκοπιά μπορεί να ερμηνευτεί και η φράση του Ελληνα πρωθυπουργού που περιέχεται στην επιστολή (σύμφωνα με την επίσημη περίληψη που διακίνησε η κυβέρνηση): «Οι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας».

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, αξιολογούν ως επικίνδυνη την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή του Καστελόριζου καθώς είναι σαφής η τουρκική προσπάθεια, να θέσει υπό αμφισβήτηση την Ελληνική Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης στην περιοχή.

Τον Νοέμβρη του 2008, η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου με το νορβηγικό πλωτό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold». Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι του 2009, η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει και νέες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Αυτή η τελευταία ανακοίνωση - απειλή , σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματών στην Αθήνα, αποτελεί το μοχλό πίεσης που σήμερα χρησιμοποιεί η Αγκυρα, προκειμένου να δρομολογήσει την έναρξη των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, με στόχο τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση στην περιοχή.

Ετοιμάζουν συμπράξεις

Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές γύρω από τη Ρόδο και το Καστελόριζο συνεχίζονται, χωρίς όμως να έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα έως σήμερα. Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, το ευρύτερο ενδιαφέρον για την ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή, ανήγγειλε τη δημιουργία κρατικού φορέα με αντικείμενο την έρευνα υδρογονανθράκων στο ανατολικό Αιγαίο.

Οπως είπε, στους στόχους του φορέα αυτού θα περιλαμβάνεται και η εμπλοκή ιδιωτών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη συνεκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, ο νέος φορέας «θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα, θα εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία, θα εκσυγχρονίσει το αρχείο, θα αναπτύξει επιστημονικές έρευνες σχετικές, θα προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρείες και θα κοιτάξει να αξιοποιήσει όλες τις ενδεχόμενες πληροφορίες ή δεδομένα που υπάρχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ