Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπενθυμίσεις...

«Επανειλημμένως εμείς έχουμε μιλήσει για τις λεγόμενες ρήτρες απασχόλησης - και όχι μόνο για τα κέρδη των εταιρειών, αλλά και για τις εταιρείες, ιδίως αυτές, οι οποίες παίρνουν επιδοτήσεις, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από κοινοτικούς πόρους. Διότι, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, τα αλισβερίσια, επιτρέψτε μου την έκφραση, αγαπημένων παιδιών των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδίως στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, που πήραν επενδύσεις, επένδυσαν και στο Χρηματιστήριο, κάποια στιγμή σηκώθηκαν και έφυγαν, γιατί είχαν τη δυνατότητα να πάνε σε γειτονικές χώρες και άφησαν εργαζόμενους ξεκρέμαστους»...

Η δήλωση αυτή ανήκει στον επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα (ρ/σ «Real»), που προφανώς πιστεύει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. Το κόμμα του ήταν αυτό που συνέδραμε την προσπάθεια του ομίλου Λαναρά να τσεπώσει ζεστό κρατικό χρήμα, σέρνοντας μάλιστα τους εργαζόμενους να παλεύουν όχι για τα συμφέροντά τους, αλλά για τα συμφέροντα του εργοδότη και συκοφαντώντας τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, που επέμεναν να καταδεικνύουν στους εργαζόμενους το αδιέξοδο στο οποίο τους έσερναν. Κι όταν ο Λαναράς έβαλε στο χέρι κάμποσα εκατομμύρια ευρώ, προχώρησε και σε απολύσεις και σε κλείσιμο εργοστασίων. Οπως είχε κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται να «ξεχνάει» τα κατορθώματά του, του θυμίζουμε εμείς.

  • Ηταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης αυτός ο οποίος στις 17 του Σεπτέμβρη 2008 κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή τότε αρνούνταν να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της ΕΝ.ΚΛΩ., δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι παντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη (σ.σ. η απόφαση της κυβέρνησης), ενώ οδηγεί στο κλείσιμο τα "Ενωμένα Κλωστήρια" σε μια περίοδο που ακολουθούν, κατά κοινή αναγνώριση, επιτυχημένη πορεία για την εξυγίανση και την κερδοφορία». Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε πως η «εξυγίανση» ταυτίζεται με 250 τουλάχιστον απολύσεις και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων.
  • Ηταν η βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμανατίδου - Πασχαλίδου που στις 8 του Δεκέμβρη 2008 με Επίκαιρη Ερώτηση ζητούσε απ' τους αρμόδιους υπουργούς «να εγγυηθούν ως ελληνικό δημόσιο τη χρηματοδότηση των τραπεζών» στον όμιλο, προτείνοντας συγχρόνως για τα προσχήματα «να προχωρήσουν παράλληλα στην κρατικοποίηση του ποσοστού που κατέχει ο Λαναράς»...
  • Ηταν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που στις 11 του Νοέμβρη 2008 καλούσαν τους εργαζόμενους της ΕΝ.ΚΛΩ. που διαδήλωναν στην Αθήνα να κάνουν πορεία και συγκέντρωση έξω από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να ασκήσουν πίεση για τη χρηματοδότηση του ομίλου.
  • Στις 7 του Απρίλη 2009 η Ντ. Ταχταλίδου, συνδικαλίστρια, υποψήφια ευρωβουλευτής, στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, εκεί όπου εξελισσόταν μια κινητοποίηση χρηματοδοτούμενη από την εργοδοσία.
  • Στις 8 του Απρίλη 2009 και ενώ η χρηματοδότηση δεν είχε ακόμα οριστικοποιηθεί, η συνδικαλίστρια και υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε μαζί με τη ΓΣΕΕ σε συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης για να παζαρέψουν αυτό που από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό σε όλους. Οτι δηλαδή 250 εργαζόμενοι θα έχαναν έτσι κι αλλιώς τη δουλειά τους και έπρεπε με κάθε τρόπο να βρεθεί μια «τρύπα» (βραχύχρονη απασχόληση, προγράμματα κατάρτισης) να τους χώσουν για να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Δυστυχώς για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τα γραπτά μένουν. Οπως μένουν και στη συνείδηση των εργαζομένων οι ακροβατισμοί με τους οποίους από τη μια προσπαθεί να πείσει πως είναι με το μέρος τους, και από την άλλη, με την τακτική του, βάζει πλάτες στην εργοδοσία και αβαντάρει την πολιτική που την υπηρετεί.


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήριξαν τον Λαναρά(2010-03-05 00:00:00.0)
«Αντιμετωπίζει» την ανεργία στηρίζοντας όσους τη δημιουργούν(2009-11-22 00:00:00.0)
Σε αναβρασμό για τα σχέδια του Λαναρά(2009-03-28 00:00:00.0)
Ερώτηση για τις εξελίξεις στον όμιλο Λαναρά(2008-12-06 00:00:00.0)
Το «ξανατάισμα» του Λαναρά δε σώζει τους εργάτες(2008-08-22 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στον όμιλο Λαναρά(2008-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ