Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόλυτη συστράτευση στην αντιλαϊκή επίθεση

Με κινδυνολογίες και εκβιάζοντας το λαό, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε για μια ακόμη φορά συμμέτοχος στη στρατηγική που επιβάλλει τα αντιδραστικά μέτρα

Κάθε αντιλαϊκό μέτρο, όπως η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, έχει τη στήριξη και της ΝΔ
Κάθε αντιλαϊκό μέτρο, όπως η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, έχει τη στήριξη και της ΝΔ
Τη βούληση και την αποφασιστικότητα του κόμματός του να στηρίξει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ο Αντ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο τη συναίνεση στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Χρησιμοποιώντας κατά κόρο τον κίνδυνο «χρεοκοπίας» της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε ως «πατριωτικό καθήκον» τη συστράτευση στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. «Αυτή τη στιγμή η χώρα πρέπει να αποφύγει την οικονομική χρεοκοπία. Αυτό δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλους τους Ελληνες. Αν εμείς υπονομεύουμε κάθε κίνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα βλάψουμε μόνο το ΠΑΣΟΚ, θα βλάψουμε την πατρίδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το περασμένο Σάββατο.

Παράλληλα, προσπάθησε να εμφανίσει ως δήθεν «υπεύθυνη» και «νέου τύπου» την τακτική της συναινετικής αντιπολίτευσης που ακολουθεί. Από την άλλη όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αποφύγει το πολιτικό κόστος για αυτή την αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει, με το έωλο επιχείρημα ότι τάχα δε συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση εκεί που το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου, αλλά δεν κυβερνάμε μαζί της», διακήρυξε, θέλοντας να κρύψει ότι στην πράξη συμπορεύεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική και πιέζει για την επιτάχυνσή της.

Ενιαία στρατηγική

Η σύμπλευση αυτή, εξάλλου, φάνηκε καθαρά στις θέσεις που έχει πάρει η ΝΔ σε διάφορα «τρέχοντα» θέματα, που επανέλαβε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ (προϋπολογισμός, «σχέδιο Καλλικράτης», μπλόκα των αγροτών), ενώ για τον εκλογικό νόμο ανέφερε ότι το κόμμα του θα παρουσιάσει ένα νέο εκλογικό νόμο που θα είναι «συμβατός» με την ελληνική πραγματικότητα, δίχως όμως να αμφισβητεί την αντιδραστική ουσία του γερμανικού μοντέλου.

Η γραμμή της συναίνεσης, όπως σαφώς προέκυψε από τη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, συναντά την καθολική αποδοχή των στελεχών του οργάνου. Οι δήθεν διαφωνούντες, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, πλειοδότησαν στην κατεύθυνση αυτή, αξιώνοντας πιο τολμηρή στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνεδρίαση όμως φάνηκε επίσης ότι οι εσωκομματικές αντιθέσεις είναι υπαρκτές. Με την ομιλία της η Ντ. Μπακογιάννη κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις «δικές της» θέσεις, διεκδικώντας ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα εσωκομματικά πράγματα της ΝΔ. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς διαμήνυσε ότι δεν εκλέχτηκε για να τηρεί «εύθραυστες ισορροπίες».

Το βέβαιο είναι ότι οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες θα διαμορφωθούν στην πορεία προς το τακτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 25-29 Ιούνη. Θα προηγηθούν τρεις μεγάλες περιφερειακές συνδιασκέψεις για την ιδεολογία, την πολιτική και το καταστατικό του κόμματος.

«Ουδέν σχόλιον» για Καραμανλή

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση της Ρηγίλλης στην αποκάλυψη της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε στείλει επιστολή προς τον Μιχ. Χριστοφοράκο της «Ζήμενς» προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξή του στην εκλογική νίκη, τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι ήταν μια επιστολή ανάμεσα σε χιλιάδες που στάλθηκαν μετά την εκλογική νίκη σε υποστηρικτές της ΝΔ.

«Εφ' όλης της ύλης» ήταν και η πρώτη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΝΔ χτες στη Ρηγίλλης. Η συνάντηση που έγινε μετά από αίτημα του Ντ. Σπέκχαρντ κράτησε μιάμιση ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ