Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η πολιτικοποίηση και ο ταξικός συντονισμός του κλάδου

Η λειτουργία των πρωτοβάθμιων συνδικάτων και η παρέμβαση για κάθε πρόβλημα του εργάτη απασχόλησαν σημαντικά τις τριήμερες εργασίες που έληξαν την Κυριακή

Στιγμιότυπο από την έναρξη των εργασιών
Στιγμιότυπο από την έναρξη των εργασιών
Αποφασισμένοι, ώστε με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, επιμονή και υπομονή, με πλατιά δουλειά στις μάζες, να δουλέψουν από σήμερα για να μπουν στη ζωή οι αποφάσεις τους, οι οικοδόμοι ολοκλήρωσαν προχτές Κυριακή τις εργασίες του 22ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους. Ο προβληματισμός και ο διάλογος που αναπτύχθηκε στις τριήμερες εργασίες ανέδειξε πως η απάντηση στην όξυνση της επιθετικότητας του μαύρου μετώπου κεφαλαίου - ΕΕ - δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, μπορεί να έρθει μόνο μέσα απ' την όξυνση της ταξικής πάλης, την πολιτικοποίηση των εργατικών αγώνων, την ένταση της πάλης ενάντια στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκφραστών.

Με στόχο, ο πήχης των απαιτήσεων να μπει εκεί που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες τους και αναδεικνύοντας τον Πανοικοδομικό Ενωτικό Δημοκρατικό Συνδυασμό στο τιμόνι της Ομοσπονδίας με ακόμα πιο ενισχυμένη πλειοψηφία (κατέλαβε 26 έδρες στην 31μελή διοίκηση έναντι 23 που είχε. Τις υπόλοιπες 5 κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ), οι οικοδόμοι ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσουν ολόπλευρα οι ταξικά προσανατολισμένοι αγώνες του κλάδου και συνολικά της τάξης τους, να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ, ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, να δυναμώσει η κοινή πάλη εργατών - φτωχομεσαίας αγροτιάς και αυτοαπασχολουμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικοδόμοι από σήμερα κιόλας έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Στα μεγάλα έργα, στη συμβατική οικοδομή, οικοδόμο τον οικοδόμο, να μην ανέβει κανείς στα μαδέρια, να μην πατήσει οικοδομική μπότα στα εργοτάξια. Ηδη, έχει ξεκινήσει μια απαιτητική προετοιμασία στα εργοτάξια της χώρας με εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, ενώ η εμπειρία - που μεταφέρθηκε και στο Συνέδριο - από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη λειτουργεί καταλυτικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Βάρος στη λειτουργία των σωματείων

Οι τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, η πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε και ο γόνιμος προβληματισμός, σε συνδυασμό με την εμπειρία που ήρθε στην αίθουσα του Συνεδρίου από τις τέσσερις γωνιές της χώρας, ανέδειξαν την ανάγκη τα σωματεία να αποκτήσουν ολόπλευρη παρέμβαση παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γιαπί κι εργοτάξιο, αλλά και στις εργατογειτονιές, προωθώντας, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ενισχύοντας την πολιτικοποίηση και τον ταξικό συντονισμό του κλάδου.

Οπως σημειώθηκε από ομιλητές, η δουλειά των οικοδόμων πρέπει να αγγίζει ακόμη πιο πολύ κάθε πτυχή της ζωής του κλάδου, τα προβλήματα της γυναίκας και της οικογένειας του οικοδόμου. Να ενταθεί ακόμη παραπέρα η προσπάθεια για την ένταξη των μεταναστών στο ταξικό κίνημα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη δεύτερη γενιά μεταναστών. Αντίστοιχα, βάρος δίνεται και στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, με την ανάπτυξη συγκεκριμένων παρεμβάσεων στις σχολές του ΟΑΕΔ, στα νυχτερινά σχολεία και στους τόπους, όπου δραστηριοποιείται η νεολαία.

Ξεχωριστή ήταν η συζήτηση που ανοίχτηκε στο Συνέδριο για τα θέματα της Υγιεινής και της Ασφάλειας, όχι μόνο όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα, αλλά για τη συνολική φθορά της εργατικής δύναμης, τόσο απ' τις συνθήκες εργασίας, όσο και μέσα απ' την καθημερινή ζωή των εργατών.

Παράλληλα, μέσα από τις τοποθετήσεις που έγιναν στο συνέδριο αναδείχθηκε ότι στο εργατικό κίνημα υπάρχουν δύο δρόμοι - της ενσωμάτωσης αφενός και αφετέρου της ανυπακοής, της ταξικής σύγκρουσης που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας. Επιβεβαιώθηκε ότι χρειάζεται ξεκάθαρο μέτωπο με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και ταυτόχρονα δράση για τον απεγκλωβισμό των εργατών από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο. Ενα απ' τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου ήταν, άλλωστε, πως η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης αντικειμενικά οδηγεί στο μονόδρομο της σύγκρουσης και ανατροπής της εξουσίας που υπηρετεί τα μονοπώλια. Πως η ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες είναι σήμερα και ώριμη και αναγκαία.

Οι οικοδόμοι, μέσα απ' τις αποφάσεις τους, διεκδικούν μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που ταυτόχρονα θα ικανοποιούν πλευρές των λαϊκών αναγκών, όπως κατασκευή σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων, μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ. Ανοίγουν αποφασιστικά τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και εφαρμογή των θέσεων της Ομοσπονδίας για την υγιεινή - ασφάλεια, την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των οικοδόμων. Εγκαιρη προετοιμασία για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ