Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δημοσιοποιήθηκε η επιστολή Χριστόφια προς ΕΕ και ΟΗΕ

Είχε σταλεί στις 11/1 προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αρχηγούς κρατών της ευρωένωσης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, έδωσε χτες στη δημοσιότητα αυτούσιο το κείμενο επιστολής του, με ημερομηνία 11.1.2010 προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους αρχηγούς κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην επιστολή, ο Δ. Χριστόφιας επισημαίνει ότι οι παρούσες διαπραγματεύσεις διεξάγονται «χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα μιας νέας επιδιαιτησίας», ώστε να αποφευχθεί «η επανάληψη των πικρών εμπειριών του παρελθόντος, όταν ξένοι ετοίμασαν το "σχέδιο Ανάν" και επέβαλαν τη μεροληπτική επιδιαιτησία υπέρ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό κατέληξε σε ένα άδικο και μη ισορροπημένο σχέδιο και μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη διευθέτηση. Για αυτούς τους λόγους, εκείνο το σχέδιο απορρίφθηκε δικαίως από το 76% των Ελληνοκυπρίων».

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «ήταν απαραίτητο να επιφέρουμε τέτοιες ουσιώδεις βελτιώσεις στις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος που θα επέτρεπαν μια πιθανή συμφωνία να είναι αποδεκτή στους Ελληνοκυπρίους. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει με συνέπεια επιμείνει σε αυτή την προσέγγιση».

Φέρνοντας παραδείγματα από τα όσα πρόβλεπε το «Σχέδιο Ανάν» και παραθέτοντας τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, σημειώνει ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει θέσεις που αντιτίθενται στη συμφωνημένη βάση και τις ευαίσθητες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια δεκαετιών διαπραγματεύσεων». Και συμπληρώνει: «Δεν είναι δυνατό να αναμένεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί θέσεις που ξεπερνούν τις ισορροπίες στην πραγματικότητα σε τέτοιο βαθμό. Ακόμη και αν τις αποδεχόμασταν, είναι σίγουρο ότι αυτές θα απορρίπτονταν σε ένα νέο δημοψήφισμα, καταστροφικό για τις προοπτικές μιας αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να σας διαβεβαιώσει για τη σταθερή δέσμευσή της στο στόχο της εξεύρεσης μιας περιεκτικής διευθέτησης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και στο συμφωνημένο πλαίσιο για ένα και μόνο ομόσπονδο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Αρνητικά σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής Χριστόφια ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος και ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης. Ο πρώτος χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιστολή και αναρωτήθηκε, «γιατί παραπέμπουμε στις απαράδεκτες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για να αποτρέψουμε την υιοθέτηση των απαράδεκτων προνοιών του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ