Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Σηματοδοτούν το βάθεμα της αντιλαϊκής επίθεσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στη σχετική συζήτηση που έγινε χτες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ εκφράζουν τις προτεραιότητες της πλουτοκρατίας και σηματοδοτούν το παραπέρα χτύπημα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο για το πρόγραμμα της Ισπανικής Προεδρίας, ο Γ. Τούσσας δήλωσε τα εξής:

«Οι προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας για αποτελεσματική εφαρμογή της αντιδραστικής "Συνθήκης της Λισαβόνας", την προώθηση της συνέχειας της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας, με την προετοιμασία της "Στρατηγικής ΕΕ - 2020", την ενδυνάμωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ και το παραπέρα χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την εφαρμογή του "Προγράμματος της Στοκχόλμης", αποτελούν προτεραιότητες της πλουτοκρατίας.

Το πρόγραμμα της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτυπώνει τη βιασύνη του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της επίθεσής του ενάντια στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στη διάρκεια της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Ενταση των ανατροπών σε όλα τα μέτωπα

Στο επίκεντρο της επίθεσης αυτής βρίσκεται η μείωση των μισθών, των συντάξεων, η πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, η γενίκευση των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης, η κατεδάφιση των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων. Το εισόδημα των αγροτών με τη δραστική μείωση των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Περικοπή των κοινωνικών παροχών και εμπορευματοποίηση των Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, με την επιστράτευση της τρομοκρατίας των "δημοσιονομικών ελλειμμάτων" και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Επιλογή του ευρωενωσιακού μονοπωλιακού κεφαλαίου είναι να δυναμώσει την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, ώστε να ενισχύσει τη θέση του στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και το μοίρασμα των αγορών, με το βλέμμα στραμμένο στη φάση της αναζωογόνησης, που θα ακολουθήσει την κρίση.

Αυτήν την επιλογή υπηρετεί ο στόχος της Ισπανικής Προεδρίας να οργανώσει "αποτελεσματικά" τους νέους ευρωενωσιακούς πολιτικοστρατιωτικούς μηχανισμούς επέμβασης που προβλέπει η "Συνθήκη της Λισαβόνας", όπως η "Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης". Να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, δίνοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία στις "μονάδες μάχης" (Combat Groups) της ΕΕ και την μεγαλύτερη διασύνδεσή τους με το ΝΑΤΟ.

Η ισπανική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δίνει τα διαπιστευτήριά της στο κεφάλαιο, όπως όλες οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ - "νεοφιλελεύθερες" και σοσιαλδημοκρατικές - που προηγήθηκαν ή θα τη διαδεχτούν στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό συγκαλείται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Φεβρουαρίου 2009, με θέμα την οικονομία και στόχο τη γρήγορη υιοθέτηση του νέου πλαισίου επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών του κεφαλαίου που θα διαδεχθεί την αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας, της "Στρατηγικής ΕΕ - 2020".

Ανασύνταξη - αντεπίθεση του κινήματος

Οι προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας, συνεπείς στη διαμορφωμένη αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, σηματοδοτούν τη συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και βέβαια και στη χώρα μας.

Γι' αυτό και πρέπει να συναντήσουν τη λαϊκή καταδίκη και αντίσταση. Μονόδρομος για τους λαούς είναι η ανυπακοή, η απειθαρχία και η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, που συνδιαμορφώνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνιστά στρατηγική πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των άλλων πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. και Οικολόγων - Πράσινων.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη λαϊκή αντεπίθεση. Η οικοδόμηση της συμμαχίας εργατοϋπάλληλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που θα διεκδικήσει τη δική της Λαϊκή Εξουσία και θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ