Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αιμοδότης του Κόμματός μας είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει διαχρονικά και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί και να υποταχθεί, δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμιά παρέμβαση στη λειτουργία του και στη στρατηγική του, στη σχέση του με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του, από το αστικό κράτος και τα μονοπώλια

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η Οικονομική Εξόρμηση Δεκέμβρης 2009 - Γενάρης 2010. Οι Κομματικές Οργανώσεις με πείσμα και αποφασιστικότητα δίνουν τη μάχη υπερκάλυψης του πανελλαδικού οικονομικού πλάνου. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ.

Η επιτυχία, για μια ακόμη χρονιά, της Οικονομικής Εξόρμησης επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς του Κόμματος με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Αντανακλά την επιρροή και το κύρος της πολιτικής του Κόμματος. Απηχεί την αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ στις εργατογειτονιές και τους τόπους δουλειάς.

Η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος από τους εργαζόμενους και το λαό αποτελεί μέσο πολιτικής έκφρασης, ενίσχυσης των πολιτικών δεσμών ανάμεσα στο Κόμμα και την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η ετήσια Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ είναι κορυφαίο πολιτικό γεγονός, συνδέεται πρώτα και κύρια με πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές. Οι συνδρομές και τα κόκκινα μεροκάματα των μελών του ΚΚΕ είναι πράξη συνειδητής στράτευσης με το Κόμμα και την ιδεολογία του, με τη στρατηγική και το Πρόγραμμά του.

Η υπερκάλυψη του οικονομικού πλάνου αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίθεση που έχει ως στόχο την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή στρατηγική του ΚΚΕ, τους ταξικούς αγώνες, το λαϊκό κίνημα.

Η επίθεση που δέχεται για τα οικονομικά του έχει ως στόχο να μειώσει το ηθικό του ανάστημα, να το ταυτίσει με τη σαπίλα και τη διαφθορά του αστικού πολιτικού συστήματος.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, με αφορμή την υπόθεση «Ζήμενς» και με πρόσχημα τα σκάνδαλα, τις μίζες και τα κρούσματα διαφθοράς, άρχισε η «ζύμωση» της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την οικονομική κρίση σαν απότοκο της διαφθοράς, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα με διάφορα επικίνδυνα ιδεολογήματα ότι η καταπολέμηση της «αδιαφάνειας» είναι όρος ικανός να διασφαλίσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Η δημαγωγία της κυβέρνησης περί δήθεν «διαφάνειας» και καταπολέμησης του «μαύρου» πολιτικού χρήματος

Αθωώνοντας τον πυρήνα του διεφθαρμένου εκμεταλλευτικού συστήματος, τη σύμφυση κράτους και μονοπωλίων, προπαγανδίζει και μεθοδεύει νέες ρυθμίσεις (εκλογικός νόμος και τα οικονομικά των κομμάτων), οι οποίες πίσω από την επικοινωνιακή βιτρίνα έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα.

Είναι φανερό ότι οι όποιες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δε θα έχουν ως στόχο τη διαφθορά. Στόχος τους είναι, μέσα από τον κρατικό έλεγχο της πολιτικής ζωής, η θωράκιση και η διασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος. Η δημαγωγία της κυβέρνησης περί δήθεν «διαφάνειας» και καταπολέμησης του «μαύρου» πολιτικού χρήματος ανατρέπεται από την ίδια την εμπειρία σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, όπως στη Γερμανία και στην Ιαπωνία, όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχες νομοθεσίες.

Σε μια κοινωνία που το κυνήγι του κέρδους είναι θέσφατη αρχή, ιερή και διακηρυγμένη από την κυρίαρχη πολιτική, δεν πρόκειται να πάψει να υπάρχει η πολιτική διαφθορά ως μέσο προώθησης συμφερόντων για την επίτευξη του κέρδους, την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Ξέρουν καλά πως η εξελισσόμενη οικονομική κρίση μπορεί να οξύνει την αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή συνείδηση σε πλατιές εργατικές και άλλες λαϊκές δυνάμεις. Ξέρουν ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις τέτοιες που θα επιταχύνουν την ανάμειξη της πείρας των εργαζομένων με τη στρατηγική του ΚΚΕ. Μείγμα εκρηκτικό και επικίνδυνο για την πολιτική που με συνέπεια υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων. Εδώ βρίσκεται το «κλειδί» της υπόθεσης επειδή τα κόμματα του κεφαλαίου και οι παραφυάδες τους, στη μια και στην άλλη μεριά του πολιτικού φάσματος, είναι δυνάμεις που υπηρετούν ή - στην καλύτερη περίπτωση - δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Αυτό που μένει να βάλουν στο χέρι είναι το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο καημός τους. Αυτός είναι και ο στόχος τους. Εκεί στοχεύει και η προωθούμενη νομοθέτηση της αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία, με παραλλαγές στον ενθουσιασμό και στην επιχειρηματολογία τους, χαιρέτισαν η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.


Τι επιδιώκουν στην πραγματικότητα; Πρώτα και κύρια την απόλυτη εξάρτηση των κομμάτων από τα λεφτά του κράτους. Από τη μια θα καταδικάζουν σε οικονομική ανέχεια τα κόμματα εκείνα που αμφισβητούν τη στρατηγική τους και την πολεμούν. Κι από την άλλη, θα πριμοδοτούν σθεναρά τις δυνάμεις εκείνες που είτε αποτελούν σάρκα από τη σάρκα του κεφαλαίου, είτε δεν αμφισβητούν, με όρους στρατηγικής, τα συμφέροντά του.

Για όσους θεωρούν τα παραπάνω σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στους όρους τους οποίους η ΕΕ επιχειρεί να επιβάλει στα κόμματα και στους κομματικούς συνασπισμούς που λειτουργούν στο εσωτερικό της και ανάλογα να καθορίσει τη χρηματοδότησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις παραδοχές που έκανε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) (φυσικά και τα αντίστοιχα σοσιαλδημοκρατικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα) για να κατοχυρωθεί - τυπικά και ουσιαστικά - σαν κόμμα της ΕΕ και να αποκτήσει δικαίωμα στη χρηματοδότηση, ήταν η απόλυτη συμφωνία στην ιδρυτική του διακήρυξη με τη στρατηγική της ΕΕ, τις δομές και την πορεία της πολιτικής και οικονομικής της ολοκλήρωσης. Αυτό επιδιώκουν. Κόμματα φτιαγμένα στα μέτρα τους, με μικρές διαχειριστικές παραλλαγές, που σε καμιά περίπτωση δε θα αμφισβητούν τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων η φράση σε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών «ένα εκλογικό σύστημα που θα συμβάλει στην πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς με το δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών τους. Ολα αυτά πάντοτε σε ένα πλαίσιο δυνατότητας σχηματισμού στερεών κυβερνήσεων».

Είναι οφθαλμοφανής ο στόχος: Ο έλεγχος από το κράτος, στο όνομα τάχα της πάταξης της πολιτικής διαφθοράς, της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων.

Θέλουν παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία των κομμάτων

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαφτίζουν «ιδιωτική» χρηματοδότηση τις συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών των κομμάτων και επιχειρούν να τη θέσουν εκτός νόμου. Η τυχόν ψήφιση και η εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας θα επιβάλλει στα πολιτικά κόμματα να δίνουν στο κράτος πλήρεις, σ' όλη την κλίμακα, τις οργανωτικές τους καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των μελών και των οπαδών τους. Θα νομιμοποιήσει την άμεση ανάμειξη του αστικού κράτους στο εσωτερικό και στη λειτουργία τους, συναρτώντας την αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση με όρους και καταστατικές προϋποθέσεις που θα θέτει κάθε φορά το αστικό πολιτικό σύστημα. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει διαχρονικά και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί και να υποταχθεί, δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμιά παρέμβαση στη λειτουργία του και στη στρατηγική του, στη σχέση του με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του, από το αστικό κράτος και τα μονοπώλια. Δεν αποδέχεται να διακόψει τη δοκιμασμένη εδώ και 91 χρόνια σχέση με τους οπαδούς και φίλους του, που στις πιο διαφορετικές συνθήκες ενίσχυαν και συνεχίζουν να ενισχύουν το ΚΚΕ και μέσω ειδικών οικονομικών εξορμήσεων.

Το ΚΚΕ στις μόνες αρχές που υπακούει είναι εκείνες που αφορούν στο σκοπό και στους λόγους της ίδρυσής του, για τους οποίους δεν έπαψε να αγωνίζεται και στις πιο δύσκολες συνθήκες και καθορίζονται από το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του. Το Καταστατικό του αναγράφει ότι μπορεί, εννοείται όταν υπάρχουν προϋποθέσεις, να ασκεί επιχειρηματική δράση. Και αυτή, όπως όλες οι παρεμβάσεις του, είναι απολύτως υποταγμένη σε ένα σκοπό, να βοηθήσει την πολιτική και μαζική δράση, την πάλη για την προώθηση της στρατηγικής του που είναι επεξεργασμένη με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς.

Το ΚΚΕ διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς μέσα στο Κόμμα, τις Επιτροπές Οικονομικού Ελέγχου που εκλέγονται από κομματικά Σώματα και όχι από τα καθοδηγητικά όργανα. Σε όλη την κλίμακα του Κόμματος γίνεται έλεγχος και για τα παραστατικά εσόδων και εξόδων, αλλά και για τη σκοπιμότητα των εξόδων, σε τακτά διαστήματα.

Υπάρχουν δραστηριότητες στις οποίες πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, όπως είναι οι τακτικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, οι εκλογικές δαπάνες που επίσης χρηματοδοτούνται από το κράτος. Γίνεται έλεγχος από το ΙΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, έλεγχος από την αρμόδια εφορία της απόδοσης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, του ΕΤΑΚ, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη δραστηριότητα του Κόμματος για την ημερήσια έκδοση του «Ρ», την έκδοση βιβλίων, την έκδοση πολιτικού, λογοτεχνικού, μαρξιστικού βιβλίου, τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των θέσεών μας μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του «902», έχει γίνει αποδεχτό το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας, και αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται μέσω των επιχειρήσεων που έχουν μορφή ανώνυμης εταιρείας. Αυτές οι επιχειρήσεις υπόκεινται τακτικά σε πλήρη νομικό, λογιστικό, φορολογικό και ασφαλιστικό έλεγχο.

Το ΚΚΕ ασκεί πραγματικό έλεγχο για τα οικονομικά του. Τα αποτελέσματα της οικονομικής δραστηριότητας του ΚΚΕ είναι απολύτως ορατά

Το ΚΚΕ σε όλη την κλίμακα ασκεί έλεγχο στα στελέχη και μέλη του που είναι εκλεγμένα σε δημόσια αξιώματα. Εκεί που υπάρχει αποζημίωση, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές ως τους δημάρχους, τα συνδικαλιστικά στελέχη ή άλλα μέλη επιτροπών, το Καταστατικό ορίζει ότι τα έσοδα καταβάλλονται στο Κόμμα ή σε συνδικαλιστικές παρατάξεις ανάλογα με την περίπτωση. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές έχουν ως εισόδημα τον κομματικό μισθό και όταν συνταξιοδοτούνται επίσης δεν εισπράττουν τη βουλευτική σύνταξη, αλλά τη σύνταξη του ασφαλιστικού οργανισμού τους, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Το ΚΚΕ ασκεί συγκεκριμένο ατομικό έλεγχο για το πώς μέλη και στελέχη του, εκλεγμένα σε όργανα του κινήματος ή σε θεσμικά όργανα, διαχειρίζονται τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους στο μέτρο της ευθύνης τους. Στις σπάνιες, είναι αλήθεια, περιπτώσεις, που εξακριβώθηκε ότι εκλεγμένα μέλη του δεν άσκησαν σωστά ή με έντιμα μέσα τη διαχείριση, αυτά διαγράφονται και δημοσιοποιείται η διαγραφή τους στον κομματικό Τύπο. Διαγράφονται, επίσης, μέλη ή στελέχη που υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας. Πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, κατ' εξαίρεση του κανόνα. Η απομάκρυνσή τους συνιστά χαρακτηριστικό των αρχών λειτουργίας και κανόνων που ισχύουν στο ΚΚΕ.

Είναι αδιανόητο να έχει προσωπικά έσοδα ένα μέλος του Κόμματος που προέρχονται από την πολιτική του δράση. Το ΚΚΕ σε όλη την κλίμακα αναλαμβάνει τα έξοδα της πολιτικής του δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικό της λειτουργίας του ΚΚΕ είναι ότι η ροή των εσόδων διαμορφώνεται κυρίως από τα κάτω, από τη δράση των ΚΟΒ. Οι Κομματικές Οργανώσεις περιοχών από την καθημερινή οικονομική τους δραστηριότητα καθώς και από την ετήσια οικονομική εξόρμηση αποδίδουν ένα ορισμένο ποσοστό στην ΚΕ για τις πανελλαδικές ανάγκες, και κρατούν το μεγαλύτερο μέρος που το διαχειρίζονται για τις δικές τους.

Τη στιγμή που τα κόμματα του κεφαλαίου έχουν λάβει ως προκαταβολή την κρατική επιχορήγηση τουλάχιστον ως το 2016 και βρίσκονται υπερχρεωμένα στις τράπεζες και πλήρως εξαρτώμενα από την κρατική χρηματοδότηση, τα αποτελέσματα της οικονομικής δραστηριότητας του ΚΚΕ είναι απολύτως ορατά στα παρακάτω:

  • Στο κτίριο της ΚΕ και στα ιδιόκτητα γραφεία αρκετών Κομματικών Οργανώσεων, που μας επιτρέπει να μην εξαρτιόμαστε από την αγορά μίσθωσης ακινήτων, τις αυξήσεις ενοικίων, ή τις διάφορες συγκυρίες που οδηγούν σε διακοπή συμβολαίων, αναζήτηση νέων γραφείων για ενοικίαση.
  • Στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του «902».
  • Στην «Τυποεκδοτική», που εξασφαλίζει αυτοδύναμα την έκδοση του «Ριζοσπάστη» και των διαφόρων εντύπων μας.
  • Στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ για την έκδοση βιβλίων, λευκωμάτων.
  • Στη λειτουργία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ».
  • Στη λειτουργία του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ.
  • Στη λειτουργία του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.
  • Στην ανέγερση νέου κτιρίου για τη φύλαξη και προβολή του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος, μια προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει και με την ολοκλήρωσή της θα δοθεί η δυνατότητα σε μελετητές και ιστορικούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να έρθουν σε επαφή με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της νεότερης Ιστορίας μας.
  • Στην απόκτηση του χωραφιού στη Φλώρινα όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος των 850 μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, τιμημένων νεκρών της ομώνυμης μάχης το Φλεβάρη του 1949. Στο χώρο αυτό θα ανεγερθεί μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ, μνημείο αντάξιο της υπέρτατης θυσίας των νεκρών ηρώων μας.
  • Στη λειτουργία κομματικών γραφείων σε κάθε πόλη, κεφαλοχώρι, μεγάλη γειτονιά.
  • Στις πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας που αναπτύσσει το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Το ΚΚΕ, οι χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου και οι νεολαίοι που βαδίζουν μαζί τους, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν, να αποδεχτούν οποιαδήποτε ρύθμιση που στόχο έχει να βάλει εμπόδια στην πολιτική δράση του ΚΚΕ, να διαβρώσει τους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αιμοδότης του ΚΚΕ είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός. Αυτήν την 90χρονη σχέση αγωνιστικών δεσμών και παραδόσεων, που σε πολλές περιπτώσεις δέθηκαν και με αίμα, κανείς δε θα μπορέσει να τη σπάσει, να την υπονομεύσει, όσους νόμους κι αν ψηφίσει, όσα εμπόδια κι αν προσπαθήσει να βάλει.

Κόντρα, λοιπόν, στο ρεύμα, με μια ηθική που απορρέει από την ηθική και τις αξίες της εργατικής τάξης, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα και τους διαβεβαιώνουμε ότι και η ελάχιστη οικονομική συνεισφορά στο ΚΚΕ μετατρέπεται σε καθημερινή δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Οσο ενισχύεται οικονομικά το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατή γίνεται η φωνή του, τόσο πιο δυνατή γίνεται η φωνή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Του
Θεοδόση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ