Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλήρη στήριξη στο σύνολο των αντιδραστικών μέτρων

Βούτυρο στο ψωμί κυβέρνησης - πλουτοκρατίας η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο σύνολο της προωθούμενης ταξικής πολιτικής

Η λιτότητα, η φτώχεια και το πετσόκομμα δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού έχει τη στήριξη της ΝΔ
Η λιτότητα, η φτώχεια και το πετσόκομμα δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού έχει τη στήριξη της ΝΔ
Να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων καλεί την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευσή της ότι θα βάλει πλάτες για να περάσουν. Η Ρηγίλλης, με καθημερινές δηλώσεις των στελεχών της, ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης είτε καλώντας την επίμονα «να κυβερνήσει» είτε να φέρει «συγκεκριμένα νομοσχέδια και μέτρα» για την έξοδο από την κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δεδομένη η υποστήριξή τους εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος με αφορμή τη διακίνηση σεναρίων για τα νέα φορολογικά μέτρα. «Η κυβέρνηση καλείται να σταματήσει άμεσα τις κατευθυνόμενες διαρροές και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις φορολογικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσουν τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς να τοποθετηθούν υπεύθυνα», τόνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «εκεί που τα μέτρα είναι σωστά (σ.σ. τα κόμματα) θα τα στηρίξουν» ενώ «εκεί που διαφωνούν, να εξηγήσουν τη διαφωνία τους και να καταθέσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τη συναινετική διάθεση του κόμματός του γενικότερα για την «έξοδο από την οικονομική κρίση» καλώντας την κυβέρνηση «να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο σχέδιο και άμεσες δράσεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας, εκ παραλλήλου με τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υπέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή». Σημειώνεται ότι σε αυτή την ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς είχε δηλώσει αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει «το μεγάλο όπλο της συναίνεσης» και να στηρίξει την κυβέρνηση «σε ό,τι σωστό προωθεί», διαβεβαιώνοντας και ότι «θα βάλουμε και εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα»...

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε και χτες το βράδυ προσερχόμενος σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ. «Η πρόταση της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνδυάζει από τη μία πλευρά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα για να μειωθεί το έλλειμμα και από την άλλη αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να μην πνιγεί η αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, παραπέμποντας στις αναλυτικές προτάσεις που είχε κάνει στη Βουλή και καλώντας την κυβέρνηση «να τις λάβει σοβαρά υπόψη της», αντί να επιτρέπει διαρροές για φοροεπιδρομές που «τραυματίζουν την ψυχολογία της αγοράς».

Συναίνεση και φόβος για το κίνημα

Σ' αυτό το συναινετικό πνεύμα κινούνται όλα τα στελέχη της ΝΔ στις δηλώσεις που κάνουν στα ΜΜΕ. Ενδεικτική η δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, ο οποίος μιλώντας στο «Κανάλι 1» του Πειραιά είπε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει. 'Η θα πάρει αυστηρά μέτρα και θα υπάρξουν εξεγέρσεις κοινωνικών ομάδων και πολλές από αυτές θα έχουν και δίκιο - όχι όλες φυσικά -, ή θα διολισθαίνει και θα καταρρεύσει μαζί με την Ελλάδα. Κανένα δεν είναι ανώδυνο». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της «λήψης αυστηρών μέτρων».

Παράλληλα τα γαλάζια στελέχη τάσσονται «προληπτικά» ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και αγώνες. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» το ενδεχόμενο «να κλείσει περαιτέρω δρόμος», επικαλούμενος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις κατολισθήσεις στα Τέμπη. Παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αγνοήσουν «την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία της χώρας».

Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης», καλώντας την Ντ. Μπακογιάννη να το κάνει, στην οποία μάλιστα έμμεσα πλην σαφώς έδειξε την πόρτα της εξόδου από τη ΝΔ. «Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός φαίνεται αναγκαίο πλέον ότι ο χαμένος πρέπει να φύγει», αποφάνθηκε, αναφέροντας μάλιστα ότι «εμείς εδώ στη Λάρισα έχουμε ορισμένους καλικαντζάρους, οι οποίοι περιφέρονται γύρω από την κ. Μπακογιάννη, την είχαν ψηφίσει και λένε χαζά και μισά». Επικαλέστηκε επίσης «ενέργειες τέως υπουργών και νυν βουλευτών να απεργάζονται σχέδια με ορισμένους άφρονες στην περιφέρεια».

Υπέρ του συναινετικού κλίματος «που λέει ο Μητσοτάκης» τάχθηκε ο Π. Ψωμιάδης, ζητώντας όμως να συμμετέχουν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και τα άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Ο εκπρόσωπος του κόμματος αποσαφήνισε χτες ότι η θέση της ΝΔ είναι «ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ