Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Σαρωτική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Νέες ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και άλλα παρόμοια μέτρα περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση

Ενάντια σε κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα στρέφεται η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη συσπείρωση και πάλη με το ΠΑΜΕ

Motion Team

Ενάντια σε κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα στρέφεται η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη συσπείρωση και πάλη με το ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αφορά στο χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής για την τριετία 2010-2012, βρίσκεται η κυβέρνηση. Από αύριο, Τετάρτη, και για τις επόμενες μέρες «επισκέπτεται» την κυβέρνηση το κοινό κλιμάκιο από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα οι διαβουλεύσεις θα έχουν συνέχεια με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις τόσο της ΕΕ όσο και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει παραπέρα και σε όλα τα μέτωπα την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Τα μέτρα ήδη έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, σε αυτή τη φάση «διεξάγονται οι τεχνικές συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Σταθερότητας «οδικό χάρτη», σημειώνοντας ότι «υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να μην απορριφθεί, «κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πάει με αδειανά χέρια στα επόμενα κοινοτικά διαβούλια (ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ). Η αντιλαϊκή επίθεση ξεκινά ακόμα και πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία αναμένεται να γίνει στα μέσα του Γενάρη.

Τα μέτρα που προωθούνται

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών:

  • Μέσα στο Γενάρη δρομολογούνται εκρηκτικές ανατιμήσεις - πάνω και από τους αρχικούς σχεδιασμούς - στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά. Η ρύθμιση προωθείται στη Βουλή και θα εφαρμοστεί άμεσα από τη μέρα της κατάθεσης. Αρχικά υπολόγιζαν το πρόσθετο χαράτσι σε 250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τώρα το διπλασιάζουν (στα 500 εκατ. ευρώ), μεθοδεύοντας ανατιμήσεις πάνω και από 20%. Η τιμή λιανικής στο πακέτο τσιγάρων θα εκτοξευτεί στα ύψη. Η «πλέον ζητούμενη τιμή» - σήμερα στα 3,20 ευρώ το πακέτο - αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 1 ευρώ φτάνοντας στα 4,2 ευρώ!
  • Για το β' εξάμηνο του 2010 δρομολογούν παραπέρα αύξηση στους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες κ.ά.) ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Στα σενάρια που διακινούνται από την ίδια την κυβέρνηση είναι και η αύξηση του ΦΠΑ μέχρι και 2 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Τέλη του Γενάρη κλείνει η «διαβούλευση» ανάμεσα στις δυνάμεις του «κοινωνικού εταιρισμού» για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα. Η συμμόρφωση και η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής ντιρεκτίβας σημαίνει αύξηση των ορίων για τις γυναίκες από 5 μέχρι 17 χρόνια.
  • Αμεση εφαρμογή της ευρωενωσιακής Οδηγίας που αφορά στη λεγόμενη απελευθέρωση υπηρεσιών. Στόχος τους, το άνοιγμα των αγορών και η απόσπαση ζωτικού χώρου και κερδών σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων.
  • Μέσα στο Φλεβάρη ανακοινώνεται η «εισοδηματική πολιτική» πτωχοκομείου για το δημόσιο τομέα. Τώρα και εκτός των άλλων προαναγγέλλουν και την καρατόμηση των επιδομάτων που μεσοσταθμικά θα φτάσει σε 10%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από αυτό και μόνο πάνω από 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις αποδοχών.
  • Νέο αντιλαϊκό πακέτο έρχεται το Μάρτη με την κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Τα λαϊκά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα, ακόμη και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δεδομένη είναι η κυβερνητική απόφαση για συρρίκνωση του ισχύοντος σήμερα (12.000 ευρώ το χρόνο) αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους και η σύνδεσή του με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να μαζέψει το κάθε νοικοκυριό. Η εφαρμογή του νόμου θα σημάνει αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και μείωση των αποδοχών. Για τους επαγγελματίες δρομολογείται η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα 10.500 ευρώ). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δρομολογεί ακόμη τη χρήση ταμειακών μηχανών σε κλάδους που σήμερα εξαιρούνται (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.ά.).
  • Υπόσχονται συμμόρφωση με τις κοινοτικές Οδηγίες ακόμη και για την επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών («φρουτάκια»).
  • Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα παραπέρα μετοχοποιήσεων δημόσιας περιουσίας και υποδομών. Το σχετικό κονδύλι φτάνει σε 2,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια λογική κινείται και η αξιοποίηση δημόσιας γης και ακινήτων, που αφορά και στα φιλέτα που διαχειρίζεται σήμερα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τα οποία ορέγονται οι διάφοροι «επενδυτές».

Επί της ουσίας ο προϋπολογισμός για το 2010, που μόλις ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, αποδείχτηκε μόνο ένα σκαλί της αντιλαϊκής πολιτικής. Ηδη θεωρείται παρωχημένος, με την κυβέρνηση να υπόσχεται πρόσθετες «εξοικονομήσεις» (πάνω από τον προϋπολογισμό), ύψους 950 εκατ. ευρώ, κατεβάζοντας τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στο 8,7% του παραγόμενου ΑΕΠ (από 12,7% το 2009).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ