Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Πρόβα για επεμβάσεις εσωτερικής καταστολής

Το σενάριο περιλαμβάνει την ενεργοποίηση στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης σε κάποια χώρα

Σε «παίγνια» διαχείρισης κρίσεων με όλα τα χαρακτηριστικά εσωτερικής καταστολής, ασκούνται οι στρατιωτικοπολιτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη, από τις 23 Νοέμβρη ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκέμβρη η 5η Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise - CME 09) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (European Security and Defence Policy).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «θα αξιολογηθούν οι ευρωπαϊκές δομές, διαδικασίες και διαβουλεύσεις που αφορούν στο χειρισμό κρίσεων, καθώς και ο σχεδιασμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και μη στρατιωτικών (civilian) αποστολών στο ίδιο θέατρο. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων, όσο και η Πολιτική Δυνατότητα Σχεδιασμού και Διεξαγωγής θα εμπλακούν στο πλαίσιο ενός κατάλληλου σεναρίου που απαιτεί την ταχεία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κρίση».

Σύμφωνα με το σενάριο, η άσκηση θα αφορά κρίση η οποία θα λάβει και εσωτερικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε διευκρινίζεται αν η κρίση είναι εντός ή εκτός ορίων της ΕΕ, ενώ στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι «το σενάριο θα υποστηρίξει επίσης το σχεδιασμό μιας επιχείρησης υπό την ΕΕ με την ανάπτυξη όλου του φάσματος των στρατιωτικών και πολιτικών οργάνων (π.χ. μια στρατιωτική δύναμη, αστυνομική αποστολή που περιλαμβάνει και στοιχεία από νομικές επιτροπές κλπ.)».

Η άσκηση θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δε θα αναπτυχθούν στρατεύματα. Θα εμπλακούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ανώτατα στελέχη της ιεραρχίας των Βρυξελλών, ενώ «κατά τη διεξαγωγή της, η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας (Political and Security Committee) θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική καθοδήγηση της στρατιωτικής και της πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, περιλαμβανομένης της Ομάδας Πολιτικής (μη στρατιωτικής) Αντίδρασης (Civilian Response Team)». Δηλαδή ένα είδος πρόβας εφαρμογής στρατιωτικού νόμου, είτε εντός ή εκτός ορίων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή και άλλης ανάλογης άσκησης σε βαλκανικό επίπεδο. Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το διάστημα 4-10 Δεκέμβρη 2009 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «Balkan Peace Support 2009», στο Κέντρο Προσομοίωσης Πολεμικών Παιγνίων «Αττατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη. «Σκοπός της άσκησης, αναφέρεται, είναι η ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας και αντίδρασης του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, καθώς και η προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Στην άσκηση θα συμμετέχουν 65 συνολικά στελέχη από την Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και ΠΓΔΜ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ