Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν μίζες εκατομμυρίων

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μ. Χριστοφοράκου υπήρξε συμφωνία με τους ταμίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την καταβολή «μαύρου» χρήματος

Η δυσωδία από τις μίζες που έδωσε η «Ζήμενς» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απλώνεται ξανά στην πολιτική σκηνή, καθώς νέες αποκαλύψεις και έγγραφα, που προέρχονται από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, φέρουν τον Μ. Χριστοφοράκο να καταθέτει ότι είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2003 με τον τότε ταμία της ΝΔ και εκλιπόντα πλέον, Γ. Βαρθολομαίο, αλλά και τον τότε ταμία του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή σήμερα, Κ. Γείτονα, να τους δώσει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά. Το «μαύρο χρήμα», σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της «Ζήμενς», δόθηκε στους δύο «ταμίες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους σε δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ των συμφερόντων της γερμανικής εταιρείας»!

Οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο της «Ζήμενς» και οι αναθυμιάσεις που αναδίνουν οι συγκεκριμένες μίζες που κατευθύνθηκαν στα ταμεία των κομμάτων του δικομματισμού είναι τόσο γρήγορες, που υπάρχει κίνδυνος να φανταστεί κανείς ότι η σαπίλα και η βρωμιά του καπιταλιστικού συστήματος και οι συναλλαγές του μονοπωλιακού κεφαλαίου με την πολιτική εξουσία περιορίζονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μια υπόθεση που σαφώς είναι χαρακτηριστική, αποτελεί όμως σταγόνα στον ωκεανό των καθημερινών σκανδάλων που συμβαίνουν δίπλα μας και τα οποία δε γίνονται ποτέ γνωστά.

Χτες, πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το εφετείο του Μονάχου τάχτηκε υπέρ της παράδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

Τα καταιγιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν μέρος από τον πακτωλό των μιζών που έδωσε η γερμανική πολυεθνική στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσαν στη σύμβαση για το σύστημα παρακολούθησης C4I, πυροδότησαν νέο γύρο αποπροσανατολιστικής δικομματικής αντιπαράθεσης, με τα στελέχη των δύο κομμάτων να ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά και να προσπαθούν να αποτινάξουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να διαψεύσουν την κατάθεση Χριστοφοράκου - έτσι όπως αυτή καταγράφεται στο ένταλμα των γερμανικών δικαστικών αρχών - και ισχυρίστηκαν ότι «δεν πήραν ποτέ χρήματα»...

Με φανερή τη διάθεση ενός απροκάλυπτου δικομματικού συμψηφισμού και κορόνες περί ...«διαφάνειας», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να αφήσουν στο «απυρόβλητο» την πολιτική που υπηρετούν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία γεννά και αναπαράγει τα φαινόμενα της σήψης, ενώ την ίδια στιγμή έδωσαν το στίγμα για το πού θα οδηγήσουν την «κοκορομαχία» τους με φόντο τις πρόωρες εκλογές.

Η «συμφωνία» για τις «γαλαζοπράσινες» μίζες

Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα ο «χαρτοπόλεμος» των ανακοινώσεων συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση, το ένταλμα επιβολής ποινής για τον Μ. Χριστοφοράκο, που δημοσιοποίησε το Ειρηνοδικείο του Μονάχου, ήταν άκρως αποκαλυπτικό και έκανε λόγο για μίζες περί τα 2 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσω «οff - shore» εταιρειών και κατέληξαν στα ταμεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο κατηγορητήριο των γερμανικών δικαστικών αρχών που συνέταξε η εισαγγελέας του Μονάχου, Χ. Μπόιμλερ, αναφέρονται, μεταξύ άλλων:

«Συμφωνήσατε (σ.σ. απευθύνεται η εισαγγελέας προς τον Μ. Χριστοφοράκο), λοιπόν, σε διάφορες συζητήσεις, το αργότερο κατά τα τέλη του 2003, με τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, με τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, τέως αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματός του όπως και πριν είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών, και με τον κύριο Βαρθολομαίο της ΝΔ ότι θα παρείχατε στα από αυτούς εκπροσωπούμενα κόμματα χρήματα της τάξεως συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω.

Για το σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρείας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους (!!!).

Σύμφωνα με τον από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον κ. Βαρθολομαίο τεθέντα σκοπό σας, επετεύχθη αυτό στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο κ. Γείτονας και ο κ. Βαρθολομαίος άσκησαν σύμφωνα με την συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την του κόμματος του καθενός επιρροή. Οι αποφασίζοντες δημόσιοι υπάλληλοι το πήραν τουλάχιστον απόφαση, ότι ως αντάλλαγμα για την ευμενή και ενδεχομένως αντίθετη στα καθήκοντά τους ενέργεια κάθε φορά θα εφοδίαζαν οικονομικά το κόμμα του οποίου ήσαν μέλη».

Εσπευσαν να διαψεύσουν...

Τα στοιχεία της απολογίας Χριστοφοράκου, έτσι όπως παρουσιάζονται στο ένταλμα των γερμανικών δικαστικών αρχών, προσπάθησαν να ...αποκρούσουν ο Κ. Γείτονας και η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει: «Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι το κόμμα της ΝΔ δεν έχει πάρει χρήματα από τη "Ζήμενς". Κάθε άλλη αναφορά, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, είναι ψευδής και ανυπόστατη. Οπως είναι, άλλωστε, γνωστό η διαχείριση των οικονομικών της ΝΔ γίνεται με πλήρη διαφάνεια και με χρήση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, το οποίο μόνη και πρώτη εφάρμοσε από το 1995».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας υποστήριξε: «Τα όσα πληροφορούμαι μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από τη "Ζήμενς" είναι παντελώς ανυπόστατα. Είναι αποκυήματα φαντασίας. Ολες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του Κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου, θέση του ΠΑΣΟΚ, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση». Το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωσή του υποστήριξε: «Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί από τη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί δήθεν "συμφωνιών" των δύο κομμάτων για την υπόθεση C4I είναι το λιγότερο αστεία».

...σαν φορείς της «κάθαρσης»!!

Εντελώς προκλητικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ενώ οι μίζες ...χορεύουν πάνω από τα ταμεία τους, εμφανίστηκαν σαν κήρυκες της διαφάνειας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, ανέφερε ότι «το σκάνδαλο "Ζήμενς" είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ», ενώ ο βουλευτής Π. Καμμένος υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια, ανεξαρτήτως εποχής»... Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μ. Χαρακόπουλος από την πλευρά του αναρωτώμενος ισχυρίστηκε: «Ο πρωθυπουργός με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κόμματος από τη Siemens. Μπορεί να κάνει το ίδιο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρακλιούμη, αφού υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει «να έρθουν όλα στο φως,για όλους και για όλα, χωρίς εξαιρέσεις», θύμισε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου «για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την διαφάνεια στον δημόσιο βίο» και επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ που με την «απόρριψη των εξεταστικών επιτροπών κρατά σε ομηρία το σύνολο του πολιτικού συστήματος», αφού, όπως είπε, «επέλεξε την παραγραφή και τη συγκάλυψη των δικών της ευθυνών».

Υπό το φόβο, βέβαια, της ύπαρξης και άλλων ομολογιών του τύπου Τσουκάτου, η Μ. Καρακλιούμη προσπαθώντας να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν ...εξυγιαντή του συστήματος ανέφερε: «Εφόσον προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και αποδείξεις για εμπλοκή οποιουδήποτε στελέχους του Κινήματος σε υποθέσεις διαφθοράς, θα είναι άμεση η αναστολή της κομματικής του ιδιότητας μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Καλούμε τη ΝΔ να κάνει το ίδιο».

Ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα;

Χτες το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα για αδικήματα που συντελέστηκαν μετά τις 18 του Mάρτη 2003, σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

Προηγήθηκε επικοινωνία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το Εφετείο του Μονάχου. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε ότι το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, για αδικήματα που συντελέσθηκαν μετά τις 18/3/2003, σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη».

Πάντως, οι δικηγόροι του Χριστοφοράκου δηλώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση. Οσον αφορά στη μετάβαση του Ν. Ζαγοριανού στο Μόναχο, ο ανακριτής αναμένεται να ζητήσει από τις γερμανικές αρχές την έκθεση με τα στοιχεία που έδωσε ο Μ. Χριστοφοράκος σε σχέση με το χρηματισμό των δύο μεγάλων κομμάτων την περίοδο 2004-2007.

Ανοίγουν οι λογαριασμοί Καραβέλα

Εξελίξεις, τέλος, υπήρξαν και στην υπόθεση του καταζητούμενου πρώην γενικού οικονομικού διευθυντή του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της «Siemens Ηellas», Χρ. Καραβέλα. Η Εισαγγελία της Βέρνης άναψε το πράσινο φως για το άνοιγμα των λογαριασμών που τηρούσε σε τράπεζες της Ελβετίας, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού. Οι δικηγόροι του Χρ. Καραβέλα έχουν ήδη καταθέσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ