Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
Ενισχύουν την καταστολή με πρόσχημα τις φυσικές καταστροφές

Αλλο ένα δείγμα της παραπέρα ενίσχυσης της πολιτικής καταστολής της κυβέρνησης μέσω της στενότερης συνεργασίας με αντίστοιχες υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών, αποτελεί η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, γνωστότερης ως FEMA. Οπως έγραψε χτες ο «Ρ», η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποιεί σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας που είχε ψηφιστεί με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002, υπογράφοντας έτσι ειδική συμφωνία με τη FEMA, που αφορά στη διοργάνωση στην Αθήνα, από τις 9 έως τις 20 του Νοέμβρη, ενός ανώτερου σχολείου εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας με θέμα την οργάνωση και διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να προστεθεί σε παρόμοια προσπάθεια του 2008 όταν στρατηγοί του ΝΑΤΟ, ειδικοί σε ζητήματα «διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων», θα συμμετείχαν σε σεμινάριο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο διοργάνωνε Ιδιωτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών και καλούσε εθελοντές, δημοτικούς υπαλλήλους και δημάρχους από την Πελοπόννησο να δηλώσουν συμμετοχή έναντι αμοιβής. Τελικά, μετά την κατακραυγή, το παραπάνω σεμινάριο δεν έγινε ποτέ.

Τώρα, η FEMA, που είναι ένας από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ, διοργανώνει ένα «ανώτερο σχολείο εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας με θέμα την οργάνωση και διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας» με ιδιαίτερη μάλιστα αξία, όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς «ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αυτής, η FEMA - αν και δεν έχει μεταφέρει έως σήμερα το master level (σ.σ. ανώτατου επιπέδου) πρόγραμμα των ασκήσεων εκτός ΗΠΑ - τελικά αποδέχθηκε τη σχετική μας πρόταση».

Ενταγμένη στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Αξίζει λοιπόν να υπενθυμίσουμε ότι η FEMA ειδικεύεται, εκτός από τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τους τυφώνες, στη σκληρή καταστολή και την αντιμετώπιση εσωτερικών κινδύνων. Γι' αυτό το λόγο είναι ενταγμένη στον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, διαχειρίζεται πάνω από 600 στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως, για παράδειγμα τμήμα της βάσης στο Γκουαντάναμο. Μάλιστα, εδρεύει στο Fort Meade της πολιτείας Μέριλαντ (Maryland), όπου είναι η έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '90, ο επικεφαλής της είχε φιλική σχέση με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Σε αυτήν υπηρετούσαν άτομα χωρίς εμπειρία, αλλά με υψηλές διασυνδέσεις σε κυβερνητικά κλιμάκια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1992, τα στελέχη της, μετά τις καταστροφές του τυφώνα «Αντριου», έφτασαν στο σημείο της καταστροφής τρεις ημέρες αργότερα... Γεγονός που προβλημάτισε και παραξένεψε πολλούς ήταν δύο εγχειρίδια που κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 1997 και τον Ιούνη του 1999 με τίτλο «Αμεση ανταπόκριση στην Τρομοκρατία» - «Αυτομόρφωση» («Emergency Response to Terrorism», «Self - study»). Και τα δύο εγχειρίδια είχαν ως εξώφυλλο τους δίδυμους πύργους με στόχο έναν από αυτούς.

Τέλος, υπενθυμίζουμε την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στελέχη της FEMA σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Η Υπηρεσία, παραδέχθηκε λίγες μέρες αργότερα πως είχε σκηνοθετήσει τη συνέντευξη και πως στελέχη της παρίσταναν τους δημοσιογράφους και «πρόθεσή μας ήταν να δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες και να απαντήσουμε στις πολλές ερωτήσεις που είχαμε δεχθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ