Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ» ΓΡΙΠΗ
Στα 1.424 τα εργαστηριακά κρούσματα

Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία εισηγείται στην κυβέρνηση το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο

Σε 1.424 ανέρχονταν χτες τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) στη χώρα σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οπως σημειώνει η έκθεση, τη βδομάδα 5 - 12 Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 422 επιπλέον νέα κρούσματα της νέας γρίπης. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι οι αριθμοί «δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη Α (Η1Ν1) στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύ ρυθμό και η σύσταση που ισχύει στην παρούσα φάση της "προστασίας των ασθενών" είναι να λαμβάνεται φαρυγγικό δείγμα από επιλεγμένα περιστατικά».

Απ' τα 1.424 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα 442 αφορούν κρούσματα σε ταξιδιώτες, 30 κρούσματα με δευτερογενή μετάδοση στην Ελλάδα από ταξιδιώτες, 121 κρούσματα με άλλη γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, 195 κρούσματα χωρίς γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, ενώ 636 κρούσματα είναι με άγνωστο πιθανό τρόπο μόλυνσης.

Θετική εισήγηση για τα σχολεία

Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτέμβρη εισηγήθηκε χτες στην κυβέρνηση το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την Πανδημία της Γρίπης. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 15 Αυγούστου. Ηδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το κανονικό άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών στις 17 Αυγούστου για τους ιδιωτικούς και την 1η Σεπτέμβρη για τους δημόσιους.

Στο μεταξύ, θετικά στον ιό της νέας γρίπης - μετά από γρήγορο τεστ - βρέθηκαν χτες τρία μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Νavigator of seas» που κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο απ' τη Μεσίνα της Ιταλίας. Οι τρεις ναυτικοί είναι σχετικά καλά στην υγεία τους, λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή και παραμένουν σε περιορισμό στις καμπίνες τους, μαζί με άλλα τρία άτομα του άμεσου περιβάλλοντός τους.

Στο κρουαζιερόπλοιο, βρίσκονται 3.658 επιβάτες και 1.227 ναυτικοί. Η αποβίβαση στον Πειραιά των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου, καθώς και όσων ναυτικών ήθελαν, επιτράπηκε μετά από άδεια των υγειονομικών υπηρεσιών του Πειραιά. Το κρουαζιερόπλοιο θα αποπλεύσει στη συνέχεια για το Κουσάντασι της Τουρκίας.

Στον κόσμο

ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στο κλείσιμο όλων των σχολείων, των κολεγίων και των κινηματογράφων για μια βδομάδα προχώρησαν χτες οι αρχές στο Μπουμπάι (πρώην Βομβάη) της Ινδίας. Οι τοπικές αρχές της μεγαλούπολης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, θεώρησαν το μέτρο αναγκαίο μετά το ξέσπασμα εκατοντάδων κρουσμάτων της «νέας γρίπης» και το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων.

Το υπουργείο Παιδείας στη Γαλλία ανακοίνωσε πως ετοιμάζει νέα προγράμματα εκπαιδευτικής τηλεόρασης, προκειμένου να μεταδίδονται μαθήματα σε περίπτωση που αποφασιστεί πολυήμερο κλείσιμο των σχολείων...

Αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των κρουσμάτων της νόσου μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Τουλάχιστον 67 Αμερικανοί στρατιώτες πάσχουν απ' τη «νέα γρίπη» και ακολουθούν ειδική αγωγή.

Στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων όπως το Ταμιφλού και το Ρελέντζα επιμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την αντιμετώπιση των πιο «σοβαρών περιστατικών» της «νέας γρίπης» Α (H1N1). Συνιστά ωστόσο προσοχή να μη χορηγείται αντιική αγωγή σε ασθενείς με καλή υγεία και ήπια συμπτώματα της νόσου. Προ ημερών, η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση είχε συστήσει την αποφυγή της χρήσης ρουτίνας αντιικών σκευασμάτων όπως το Tamiflu σε παιδιά, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να τους κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό.

Χτες γνωστοποιήθηκε ότι μολύνθηκε ο 68χρονος Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, που είναι σε κατ' οίκον περιορισμό με ήπια συμπτώματα της νόσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους 64 οι θάνατοι από τη γρίπη(2016-02-11 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τα 2.000 τα κρούσματα(2009-10-31 00:00:00.0)
Ομαδικό κρούσμα σε σχολεία της Σλοβενίας(2009-09-17 00:00:00.0)
Σταθερή η αύξηση των θυμάτων(2009-08-29 00:00:00.0)
Σταθερή αύξηση κρουσμάτων..(2009-06-19 00:00:00.0)
«Ομαλοποίηση» στο Μεξικό(2009-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ