Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακήρυχτος πόλεμος κατά των δικαιωμάτων του λαού

Διαστάσεις αντιλαϊκού τυφώνα που με πρωτοφανή σφοδρότητα πλήττει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού έχει προσλάβει η νέα επίθεση που ξεκίνησε η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.

«Συγχέοντας» σκόπιμα το μήνυμα των ευρωεκλογών με την εντολή της οικονομικής ολιγαρχίας η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά του εργαζόμενου λαού, σαρώνοντας εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, αναγορεύοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση των όρων για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Με μπούσουλα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Ιούνη, με τις ευχές και τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση εντατικοποίησε στο έπακρο τους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που χρόνια τώρα σχεδίαζε.

Πράγματι, ο αντιλαϊκός απολογισμός του κυβερνητικού έργου μόλις στις αρχές του δεύτερου θερινού τμήματος της Βουλής είναι ήδη «πλούσιος». Με συνοπτικές διαδικασίες και στην καρδιά του καλοκαιριού πέρασε μια σειρά από αντιλαϊκά - αντεργατικά και αντιδραστικά νομοσχέδια, ενώ την ίδια στιγμή, διόλου τυχαία φυσικά, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το ανελέητο κυνήγι κατά των μεταναστών.

Ολα τα μέτρα που πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση αλλά και αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα υπηρετούν τον ίδιο στόχο: Να φορτώσουν εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και να στηρίξουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου καθιστώντας ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη.

Από την άποψη αυτή τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση δεν ήταν μόνο άμεσης απόδοσης, όπως η νέα φοροεπιδρομή έμμεσων φόρων και τα δυσβάσταχτα χαράτσια σε ΙΧ και κατοικίες, αλλά και μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτικές αλλαγές, όπως επιτάσσει η Κομισιόν.

Επέκταση της ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων...

Στον τομέα της «ευελφάλειας», δηλαδή της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση μπήκε μπροστά για την υλοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας (εφαρμογή της εργάσιμης βδομάδας των τεσσάρων ημερών), διασφαλίζοντας ουσιαστικά τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ενώ κλείνει πονηρά το μάτι στους εργοδότες που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων (τράπεζες, κλωστοϋφαντουργία, κ.α.).

Στο ίδιο «κεφάλαιο», της ανατροπής εργασιακών σχέσεων, περιλαμβάνεται η τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς πριμοδοτεί και «επιβραβεύει» τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σειρά παίρνει η επικύρωση της οδηγίας Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται βέβαια για ευρω-ντιρεκτίβα που ανοίγει το δρόμο για την επέλαση των μεγαθηρίων στον τομέα των υπηρεσιών, την κατάργηση δικαιωμάτων, συμπίεση του «εργατικού κόστους», κ.ά.

Στη μείωση του «εργατικού κόστους» αποσκοπεί και το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, με το οποίο ουσιαστικά οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο θα «εξομοιωθούν» με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου, η κυβέρνηση «πάγωσε» φέτος τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ το ίδιο θα κάνει και για το 2010, και βλέπουμε...

Κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων και της μείωσης του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Ηδη πέρασε την τροπολογία - λαιμητόμο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς και την τροπολογία (στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής) σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία θα πωλούν υπηρεσίες Υγείας, στην επιχειρηματική λογική του «κόστους - οφέλους». Ακολουθούν η νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες του δημοσίου, ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, ενώ καλλιεργείται το έδαφος για νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση στο όνομα της «κατάρρευσης των Ταμείων», για την οποία έχουν απόλυτη ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αποφασιστική ώθηση έδωσε η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας, αφενός με την απόφαση για ίδρυση 33 ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας, που στην πραγματικότητα ισοπεδώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και με την υπογραφή των τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων μεταξύ κυβέρνησης και προέδρων ΑΕΙ και ΤΕΙ την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζεται η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και η εκχώρησή τους στο κεφάλαιο, όπως το νερό, με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ το δρόμο της ιδιωτικοποίησης πήραν ο ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, κλπ.

Ενίσχυση καταστολής

Αρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι η ενίσχυση της κρατικής καταστολής κατά των λαϊκών αγώνων και η συρρίκνωση των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Με τη βοήθεια του κλίματος τρομο-λαγνείας και τρομο-υστερίας που καλλιέργησαν με διάφορες αφορμές τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε τις τροπολογίες για τη λειτουργία των χαφιεδοκαμερών, τη δημιουργία τράπεζας DNA, το φακέλωμα των καρτοκινητών, την ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ επιστρατεύει και την ΕΥΠ για την παρακολούθηση των πάντων στο όνομα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Ταυτόχρονα, εξοπλίζει την ΕΛ.ΑΣ. και τις δυνάμεις καταστολής, δίχως βέβαια να φείδεται χρημάτων: Τις εφοδιάζει με φονικές χειροβομβίδες με θραύσματα καουτσούκ, με πυροσβεστικά «κανόνια» κατά των διαδηλωτών, με αστυνομικά σκυλιά, με «κοριούς», κ.ο.κ.

Η τρομοκρατία και η καθυπόταξη του λαού είναι ο στόχος των τρομο-συμφωνιών ΕΕ - ΗΠΑ που επικύρωσε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση, αφού επιτρέπουν την έκδοση «υπόπτων» στις ΗΠΑ, ενώ προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου η επικύρωση των δύο πρωτοκόλλων που υπέγραψε η Ντ. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στην Κέρκυρα, με τα οποία ουσιαστικά εκχωρούνται όλα τα «προσωπικά δεδομένα» των Ελλήνων σε όλες τις αρχές των ΗΠΑ.

Μετά από αυτά μόνο τυχαίος δεν είναι ο βάρβαρος διωγμός που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των μεταναστών όλο αυτό το διάστημα. Πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση που υπηρετεί πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα. Από τη μια θέλουν να τους κρατάνε σε κατάσταση ημιπαρανομίας ώστε να μπορούν πιο εύκολα να τους εκμεταλλεύονται άγρια και να τους χρησιμοποιούν για να ρίχνουν συνολικά την τιμή της εργατικής δύναμης, ενώ από την άλλη τους παρουσιάζουν ως την αιτία του κακού για όλα τα προβλήματα, από την εγκληματικότητα μέχρι την ανεργία και τις αρρώστιες. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση και θα επεκταθούν στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα, οι μαζικές απελάσεις θα εντατικοποιηθούν, καθώς και ο εγκλεισμός των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει στην πράξη καταργήσει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Δεν κρύβει ταυτόχρονα ότι επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την ανάδειξη του ρατσισμού σε επίσημη κρατική πολιτική, αντιμετωπίζοντας όμως το σκληρό ανταγωνισμό του ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα της μηδενικής ανοχής αλλά και του ΛΑ.Ο.Σ.

Κι όμως, αυτή την παραγωγή έργου και αυτή την επιτάχυνση των ρυθμών θεωρεί το κυβερνητικό επιτελείο ως το δυνατό χαρτί για να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να πάει σε εκλογές, κάνοντας επίδειξη στοχοπροσήλωσης και συνέπειας στην υλοποίηση της ταξικής πολιτικής. Σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον πρωθυπουργό, διατυμπανίζουν ότι θα προχωρήσουν δίχως να λογαριάζουν το πολιτικό κόστος και σε κάθε περίπτωση εμφανίζονται αποφασισμένοι να πέσουν ηρωικά, στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Την «ψυχολογία» που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο την εξέφρασε με εύγλωττο τρόπο ο Σάββας Τσιτουρίδης: «Ας μας καταψηφίσουν οι Ελληνες για τις πολιτικές που εμείς κρίνουμε ως ορθές και τις οποίες ξεδιπλώνουμε. Κι όχι να μας καταψηφίσουν διότι αδρανήσαμε ή κρυβόμαστε ή φοβόμαστε το όποιο κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η καταψήφιση της ΝΔ για να πάρει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης το ΠΑΣΟΚ, αλλά η έμπρακτη αμφισβήτηση και η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής που από κοινού εφαρμόζουν, με την καταδίκη της δικομματικής εναλλαγής και της στρατηγικής της.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ(2020-12-02 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στην αντιδραστική «αξιολόγηση»(2017-09-20 00:00:00.0)
Προωθεί τις μπίζνες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων(2016-03-10 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις για τα χρέη των ΠΑΕ τον Οκτώβρη(1998-10-02 00:00:00.0)
Επρεπε να υπερψηφίσει!(1998-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ