Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκή συγχορδία χωρίς τέλος

«Αμεσης απόδοσης» μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, που έρχονται για να... μείνουν. «Διαρθρωτικές παρεμβάσεις» για την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ «σαν έτοιμη από καιρό» έχει ήδη επεξεργασμένες κατευθύνσεις, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίστοιχες συνταγές και πορίσματα έχουν και από το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας
Η κυβέρνηση της ΝΔ «σαν έτοιμη από καιρό» έχει ήδη επεξεργασμένες κατευθύνσεις, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίστοιχες συνταγές και πορίσματα έχουν και από το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας
Θρυαλλίδα και πρόσχημα για τη σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής αποτέλεσαν τα κρισιακά φαινόμενα στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ «σαν έτοιμη από καιρό» έχει ήδη επεξεργασμένες κατευθύνσεις, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίστοιχες συνταγές και πορίσματα έχουν και από το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Τα πορίσματα αυτά δεν αφορούν μόνο τη γενική γραμμή πλεύσης. Πηγαίνουν και παραπέρα. Εχουν σχεδιάσει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής με την κατά το δυνατό μεγαλύτερη λεπτομέρεια, όπως, για παράδειγμα, στο πώς και πού θα εστιάσουν τους φοροελέγχους, ακόμη στο πώς θα λειτουργήσει ο κρατικός εισπρακτικός μηχανισμός, δηλαδή ακόμη και σε «τεχνοκρατικά» ζητήματα, που όμως όλα μαζί συνθέτουν το αντιλαϊκό οπλοστάσιο.

Σε αυτή τη φάση η κλιμάκωση, κάπως σχηματικά, ξεκινά στα τέλη Απρίλη του 2009 με την υπαγωγή της κυβέρνησης στο «ειδικό καθεστώς επιτήρησης», όπως αυτό προβλέπεται στην ίδια τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ομοθυμαδόν ψήφισαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου της υποταγής. Η εξέλιξη βέβαια κάθε άλλο παρά «κεραυνός εν αιθρία» ήταν. Στο ίδιο κείμενο («σύσταση») η Κομισιόν και τα όργανά της έδιναν στην κυβέρνηση της ΝΔ τελευταία προθεσμία για την ανάληψη «διορθωτικής δράσης» μέχρι τις 27 Οκτώβρη του 2009. Ευθύς αμέσως άρχισαν να βαράνε και τα όργανα της αντιλαϊκής συγχορδίας. Αλλωστε η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να πάει στα επόμενα κοιναγορίτικα συμβούλια με «αδειανά τα χέρια». Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζονται ήδη οι νέοι αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, μαζί με άλλες «διορθωτικές δράσεις» ενισχύσεις ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων με μπόλικο ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα.

Από την άνοιξη φέτος η ΕΕ (συμβούλιο Εκοφίν -10 Μάρτη 2009) έχει παραδώσει στην κυβέρνηση ΝΔ επίσημο κείμενο με το οποίο αξιώνει τα παρακάτω:

  • Να βασιστεί (η κυβέρνηση) στην «αρχή της ευελιξίας με ασφάλεια - λεγόμενης από τους ίδιους και ευελφάλειας -, ακόμη να «μειώσει το έμμεσο εργασιακό κόστος για τους χαμηλόμισθους, να ενισχύσει περισσότερο τις ενεργές πολιτικές στον τομέα της αγοράς εργασίας». Στην ίδια παράγραφο του κειμένου κάνουν λόγο για «επίσπευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης». Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αντίστοιχες αναφορές αρχίζουν να κάνουν και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
  • Να «προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος». Αξιώνουν από την κυβέρνηση να «συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα και να βελτιώσει την αποδοτικότητα των πρωτογενών δαπανών».
  • Πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας με την απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις»...
  • Ηδη ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται για κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών», και που στην πραγματικότητα πρόκειται για την λεγόμενη «απελευθέρωση των υπηρεσιών», τη διαβόητη «Οδηγία Μπολκεστάιν», με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους εργαζόμενους στους κλάδους των υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για τους χρήστες υπηρεσιών στο σύνολό τους, οι οποίοι αναμένεται να πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες. Στόχος τους εν προκειμένω είναι να ευνοήσουν την είσοδο ισχυρών επιχειρήσεων και τη συγκέντρωση κεφαλαίων σε μια σειρά από κλάδους, που σήμερα βλέπουν να υπάρχει διασπορά δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής οι κλάδοι επαγγελμάτων που πιθανόν μείνουν απ' έξω, δε θα παραμείνουν έτσι για πολύ ακόμη.

Η κυβέρνηση ασφαλώς και δε θα πάει με άδεια χέρια στα προσεχή κοιναγορίτικα διαβούλια. Ηδη υπάρχουν και οι επίσημες κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη διάσπαση του ΙΚΑ σε κλάδους Υγείας και Ασφάλισης, η τροπολογία για το πετσόκομμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ψηφίστηκε την Πέμπτη), επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο να διευκολύνουν παραπέρα τόσο το καπιταλιστικό κράτος όσο και τους μεγαλοεργοδότες. Ηδη εφαρμόζονται και τα πρόσθετα «μόνιμου χαρακτήρα μέτρα», με τα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα να μετρούν τα αυξημένα χαράτσια στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στις βενζίνες και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Ηταν το λεγόμενο πρώτο φορολογικό πακέτο «άμεσης απόδοσης» με στόχο ένα πρώτο κλείσιμο των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων που αφήνει πίσω της η δημοσιονομική διαχείριση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων σε όφελος της πλουτοκρατίας. Ανεξάρτητα από το «αμπαλάζ» που θα έχουν - που άλλωστε δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία - έρχονται και νέες ρυθμίσεις και μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, πλαίσιο που αποτελεί μονόδρομο για την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Πρόκειται για τη συνέχεια στην ίδια πολιτική, του ευρωμονόδρομου. Οι σωρευτικές ανατιμήσεις ειδικών φόρων στις βενζίνες μόνο για τα τελευταία χρόνια (2006-2009) φτάνουν στο 38,5% με την πρόσφατη να ξεπερνά το 14%, για να απογειωθούν από 296 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2006, σε 410 ευρώ σήμερα! Τα ποσά που μπήκαν στα δημόσια ταμεία από αυτή και μόνο την εξέλιξη μετριούνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο. Αλλά και πάλι δε φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες ανταγωνιστικότητας για τη δράκα της πλουτοκρατίας. Στα σκαριά έχουν τώρα και νέα μέτρα, επίσης «άμεσης απόδοσης» και «μόνιμου χαρακτήρα», δηλαδή νέων επιβαρύνσεων στο λαϊκό εισόδημα που έρχονται για να... μείνουν. Το αργότερο μέχρι 27 Οκτώβρη τα μέτρα αυτά, σύμφωνα και με τις υποδείξεις από την ΕΕ, θα «είναι εδώ».

Στο επόμενο διάστημα έχουν στην φαρέτρα τους και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία. Σε αυτό το πλαίσιο προσανατολίζουν την προπαγάνδα τους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά αυτό δε θα πρέπει να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα. Τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - τα οποία κατά το κοινώς λεγόμενο «κάνουν γαργάρα» τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ - εμφανίζουν περίπου 3.000 μεγαλο-οφειλέτες που με τις κυβερνήσεις του δικομματισμού να έχουν σωρεύσει στη Εφορία φέσια ύψους πάνω από 15 δισ. ευρώ! Είναι οι ίδιοι που έχουν καρπωθεί μπόλικο κρατικό χρήμα και μέσω λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων και έχοντας «καταφέρει» να παραμείνουν στο απυρόβλητο τόσο με τις κυβερνήσεις ΝΔ όσο και με αυτές του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει μέχρι και το 2010 περίπου 3,8 δισ. ευρώ που είναι φανερό ότι δε θα προέλθουν από τους εν λόγω τρανταχτούς φοροφυγάδες... Από το υπουργείο Οικονομίας διοχετεύουν απειλές ότι θα εφαρμόσουν όσα ακριβώς προβλέπονται στον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, ακόμη ότι θα ξεσκονίσουν φακέλους κ.ο.κ. Για το σκοπό αυτό θα στελεχώσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ακόμη και με ιδιώτες, που θα έχουν πρόσβαση στο λεγόμενο φορολογικό απόρρητο, όπως ακριβώς τους έχει υποδείξει το ΔΝΤ και άλλοι οργανισμοί των κεφαλαιοκρατών. Για το λόγο αυτό ήδη έχουν πάρει μέτρα, έχοντας περάσει από τη Βουλή και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ