Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κήρυγμα εγκλωβισμού στα ευρωΝΑΤΟικά πλαίσια

Κριτική σε πλευρές μόνο της διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση, έκανε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Τον εγκλωβισμό στα ευρωΝΑΤΟικά πλαίσια και στις ιμπεριαλιστικές μανούβρες αλλά και την ταύτισή του με την ΝΔ στις στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε στα περισσότερα σημεία στην «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης να λειτουργήσει στα πλαίσια που και το δικό του το κόμμα ασπάζεται και αναγνωρίζει.

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε ν' αποκλείσουμε εσκεμμένο "σκηνικό έντασης" από την Τουρκία», επισήμανε πως οι «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» δεν συμβάλλουν στην «προσπάθεια παραγωγικής σχέσης». Ενέταξε δε το όλο ζήτημα στο σκηνικό του δικομματικού καυγά, «προειδοποιώντας» την κυβέρνηση «να μην προσπαθήσει να "αξιοποιήσει" ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην προσπάθειά της να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά ούτε και να πέσει στην παγίδα της όξυνσης».

Κάνοντας συμπληρωματικές προτάσεις προς την ασκούμενη από την κυβέρνηση εξωτερική πολιτική, διακήρυξε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει, όμως, να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της». Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον κατάλληλο τρόπο, με τους κατάλληλους χειρισμούς, πράγμα το οποίο δεν έπραξε τα τελευταία 5 χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν».

Βέβαια, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για «ευκαιρίες», εννοεί τα διάφορα ιμπεριαλιστικά φόρα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε «έλλειψη παρουσίας στο Συμβούλιο Κορυφής του ΝΑΤΟ». Ειδικά για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει στη θέση του ΠΑΣΟΚ. «Στο ζήτημα αυτό έχασε - είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση - την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα που θα δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος». Να θυμίσουμε ότι στην ουσία το Ελσίνκι του 1999 άνοιγε παράλληλα με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το δρόμο για ένα εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο επί των τουρκικών διεκδικήσεων και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ