Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αναζωπυρώνεται η ένταση με κάθε αφορμή

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους απ' τον ΣΥΝ στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας»

Στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Συνασπισμό απ' όσα του καταλόγισε ο πρώην πρόεδρός του και νυν επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στην πανελλαδική σύσκεψη του σχήματος, προστέθηκαν χτες κι άλλες. Αυτή τη φορά, για την πρωτοβουλία του Αλ. Αλαβάνου να ζητήσει «πάγωμα στις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» με αφορμή τις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο. Τη θέση αυτή δε συμμερίζεται ο ΣΥΝ.

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Γ. Μπαλάφας, προέβη σε δήλωση αποσαφήνισης της θέσης του ΣΥΝ, στην οποία επικρίνει το ΠΑΣΟΚ για «συνεχείς και εκ του ασφαλούς προτροπές για πιο "σκληρή" στάση της Αθήνας και για μπλοκάρισμα στις διαδικασίες της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ», κριτική που, όπως είναι κατανοητό, στρέφεται και εναντίον του Αλ. Αλαβάνου. Σύμφωνα με όσα συμπληρώνει ο Γ. Μπαλάφας στη δήλωσή του, χρειάζεται «επιμονή στη θέση ότι η πιο πρόσφορη για τα εθνικά μας συμφέροντα στάση είναι αυτή που δεν πέφτει στην παγίδα της όξυνσης (...). Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν προσφέρεται για επίδειξη "αδιαλλαξίας" και "ανένδοτης" στάσης».

Τριβές και αλληλοκατηγορίες

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι αντιπαραθέσεις με αφορμή την πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμα κι αυτό για αποχώρησή τους απ' τον ΣΥΝ. Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», έκανε λόγο για «αδιέξοδες αντιπαραθέσεις που κρύβουν τα ουσιαστικά προβλήματα κάτω απ' το χαλί και εξαντλούνται σε δευτερεύοντα οργανωτικά θέματα είτε σε διαμάχες για ρόλους προσώπων». Εκτίμησε ότι η ζημιά προήλθε περισσότερο απ' τη μετεκλογική διαχείριση του αποτελέσματος, που είχε στοιχεία αυτοκαταστροφής.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το επιχείρημα ο Αλ. Αλαβάνος απ' το βήμα της πανελλαδικής σύσκεψης είχε προτρέψει να μη διατυπώνεται, χαρακτηρίζοντάς το «στερεότυπο». Ο Δ. Παπαδημούλης εμμέσως επέκρινε τον Αλ. Αλαβάνο λέγοντας: «Οσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εργαλείο, μέσω του οποίου θα γίνεται πολιτική αντιπαραθέσεων μέσα στον ΣΥΝ, κάνουν λάθος και βλάπτουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ». Και κάλεσε όλους να μην ξεχνούν ότι «ο ΣΥΝ είναι μια δύναμη μέσα σ' αυτό το συμμαχικό σχήμα που εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία - από πλευράς και μελών και πολιτικής επιρροής - και δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι ως κατηγορούμενος. Να πιστώνονται όλοι τις επιτυχίες και να είναι ο ΣΥΝ κατηγορούμενος για τις αποτυχίες».

«Σε βαθιά κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Σπ. Λυκούδης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, μιλώντας στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει βαθιά κρίση λειτουργικής δυσλειτουργίας και κρίση ηγεσίας. Αυτή είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα η οποία καταγράφεται ως γεγονός». Επιπρόσθετα αιτιολόγησε την απουσία των στελεχών της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» απ' τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης λέγοντας: «Υπάρχει ένα ζήτημα, δέκα από τις έντεκα συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μέρες πριν από τη Συνδιάσκεψη, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν από τον ΣΥΝ να πάψει να ανέχεται στο εσωτερικό του την Ανανεωτική Πτέρυγα. Πρόκειται για μία απαράδεκτη εμπλοκή στα εσωτερικά του ΣΥΝ και μία απολύτως αντισυντροφική και απολύτως εξωφρενική αντιπολιτική στάση των μελών των συνιστωσών. Σκεφτείτε λοιπόν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας να έπρεπε να αντιμετωπίσουν από το βήμα την καθύβριση και το πώς θα έπρεπε να απαντήσουν και το τι θα επακολουθούσε. Δεν μπορώ να διανοηθώ να βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης στο βήμα, να υβρίζεται και να μην απαντάει».

Ο Σπ. Λυκούδης επανέλαβε τη θέση της «πτέρυγας» πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει συμμαχία και τίποτα περισσότερο. Οι απόπειρες «να μετατραπεί σε πολιτικό σχηματισμό με ενιαία λειτουργία, πανελλαδική συγκρότηση, οργανώσεις, συνδιασκέψεις που θα εκλέγουν την ηγεσία αποτελούν στοιχεία ενιαίου πολιτικού σχηματισμού, εν είδει κόμματος, κι αυτό δεν το δεχόμαστε. Επίσης, δε μας ενδιαφέρουν τα - για διασκέδαση των εντυπώσεων - λεγόμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μετατραπεί σε κόμμα, όταν όλες οι προτάσεις που κατατίθενται είναι στοιχεία ενιαίου πολιτικού κόμματος».

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Απαντώντας, τέλος, στις φήμες που διακινούνται περί αποχώρησης των στελεχών της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» από τον ΣΥΝ, ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η πολιτική γραμμή που χαράσσεται και ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζεται θα μας οδηγήσει για δεύτερη φορά στις ξέρες. Θέλουμε μια πιο αισιόδοξη πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουμε κάθε προσπάθεια μέσα στα όρια των δημοκρατικών διαδικασιών του ΣΥΝ για να το πετύχουμε. Με όλες τις δυνατές ανοχές και όλους τους συμβιβασμούς. Αν σε αυτή την προσπάθεια, που την κάνουμε με όσο πιο δημοκρατικό τρόπο μπορούμε, βρισκόμαστε αιωνίως μπροστά σε αμείλικτους μηχανισμούς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μη μετακινηθούν ούτε χιλιοστό και αδιαφορούν απολύτως και περιφρονούν τις διαφορετικές φωνές μέσα στο κόμμα, τότε όλες οι εκδοχές είναι ανοιχτές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ