Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το ιερό και το επιστημονικό

Η Εκκλησία θα θέσει όλο το μηχανισμό της στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης», δήλωσε χτες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ωστόσο όμως όταν τέθηκαν ερωτήματα όπως εάν θα συστήσουν σε ασθενείς να μην «προσέρχονται στην Εκκλησία» ή αν «θα γίνουν συστάσεις να μη μεταλαμβάνει ο κόσμος», ο Αρχιεπίσκοπος κουμπώθηκε. Στο πρώτο ερώτημα αρχικά απάντησε, με το ερώτημα «τι να τους απαγορεύσουμε και να γίνουμε αστυνομία;», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι είναι «ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση και προσπάθεια». Στο δεύτερο ερώτημα για τη μετάληψη απάντησε: «Μπαίνετε σε θέματα τα οποία είναι ιερά και θεολογικά και αυτά δεν είναι για συζήτηση».

Σεβαστά αυτά τα θέματα. Αλλά προέχει η επιστημονική διακρίβωση πάνω απ' όλα. Που σημαίνει πως η «μετάληψη» με το ίδιο σκεύος αποτελεί παράγοντα που μπορεί να μετοδόσει γρίπη, αφού απο το ίδιο σκεύος μεταλαμβάνουν πολλοί άνθρωποι. Δεν μπορεί το υπουργείο Υγείας να προτάσσει στην αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» τα ατομικά μέτρα υγιεινής και να μην παρεμβαίνει στην Εκκλησία - η οποία δηλώνει συστράτευση - αλλά αρνείται την επιστήμη στο όνομα της θεολογίας. Και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό για τη δημόσια υγεία ζήτημα να μην απαντιέται αν θα πρέπει ή όχι να πηγαίνει ένας άρρωστος σε ένα χώρο συνάθροισης ή αν δεν πρέπει να γίνονται μεταλήψεις σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο.

Και κάτι ακόμα: Απ' το απομαγνητοφωνημένο δελτίο Τύπου έλειψαν οι δυο ερωτήσεις και οι απαντήσεις που δόθηκαν. Η αποσιώπηση της πραγματικότητας ποτέ δε βοήθησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ