Κυριακή 12 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κοκκίνησε το Νεστόριο, γέμισε νιάτα ο Γράμμος

Σήμερα στις 11 το πρωί, η κεντρική εκδήλωση στη Λυκόραχη, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Γνωριμία με το ποτάμι πριν τις βουτιές
Γνωριμία με το ποτάμι πριν τις βουτιές
Με την κεντρική εκδήλωση στη Λυκόραχη, στο μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τον τιτάνιο αγώνα των μαχητών και των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ολοκληρώνεται σήμερα το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Γράμμο. Στη σημερινή εκδήλωση στη Λυκόραχη θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα, που από την Παρασκευή έχουν στήσει στο Νεστόριο της Καστοριάς ένα νεανικό κόκκινο «στρατόπεδο», δίνουν μαχητική υπόσχεση στους αγωνιστές που άφησαν τη ζωή τους στα βουνά του Γράμμου, πως το λίπασμα αυτού του αγώνα δίνει νέα φυντάνια. Η ΚΝΕ, το Κόμμα τους, θα βαδίσουν με γνώση το δρόμο της ταξικής επαναστατικής πάλης, ως το τέρμα, για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό κομμουνισμό.

Με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό, οι νέοι και οι νέες ξεκίνησαν από την Κρήτη και τη Χίο, την Πελοπόννησο, τον Εβρο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, από κάθε νομό, για ν' ανταμώσουν στο Διήμερο. Οι νέοι που ήρθαν από τα νησιά ταξίδευαν από την Πέμπτη, με πλοία και λεωφορεία για να φτάσουν στον προορισμό τους. Πολύωρο ταξίδι για να ζήσουν το ζωντανό μάθημα ιστορίας που δόθηκε στα λημέρια των μαχητών του ΔΣΕ.

«Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε»

Διδασκόμαστε το παρελθόν, μαθαίνουμε το μέλλον, συνεχίζουμε
Διδασκόμαστε το παρελθόν, μαθαίνουμε το μέλλον, συνεχίζουμε
Ο κύριος όγκος των νέων που ήρθαν συγκροτημένα με τα λεωφορεία των Οργανώσεων, έφτασε χτες το πρωί. Αμέσως, με την άφιξη στήνονταν οι σκηνές, πλάι στο ποτάμι, κάτω από τα δένδρα. Και χωρίς άλλη καθυστέρηση, με την ορμή της νιότης, έμπαιναν αμέσως σε δράση. Μια μπάλα στο χέρι και το παιχνίδι στήθηκε. Μια κιθάρα και η παρέα μεγάλωσε. Μια βουτιά για λίγη δροσιά και το βράδυ όλοι μαζί στην κεντρική εξέδρα, για τις βιντεοπροβολές, τις συναυλίες, τις παρουσιάσεις.

Ο Γιώργος από την Πελοπόννησο, σημειώνει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συμμετοχή των νέων στο Διήμερο είναι πολύ μαζική, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικομουνιστική εκστρατεία. Παρά την κούραση, γεμάτος ενθουσιασμό, ο Βασίλης από Κρήτη λέει, «είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στα μέρη που πολέμησε ο ΔΣΕ, εδώ που έγιναν οι τελευταίες μάχες. Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από την ιστορία του ΚΚΕ».

Η Μαρίνα από την Χίο, περιγράφει τον ενθουσιασμό ιδιαίτερα των μαθητών που με απόλυτη συνεργασία, αλληλεγγύη, έκαναν το μεγάλο ταξίδι για το Νεστόριο. Ετοιμοι να ικανοποιήσουν την ανάγκη για γνώση της πραγματικής ιστορίας του λαϊκού επαναστατικού κινήματος.

Παιδιά με αξίες... αντλούν πολύτιμα συμπεράσματα

Για χτες Σάββατο, ήταν προγραμματισμένο ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στην κατασκήνωση, με χαιρετισμούς του Δημήτρη Παπατολίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Χρήστου Γκοσλιόπουλου, δημάρχου Νεστορίου, αλλά και με μουσικό αφιέρωμα στη Μαρία Δημητριάδη και λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Ο Χ. Γκοσλιόπουλος, δήλωσε ότι «είναι τιμή για μας που η ΚΝΕ έρχεται για τρίτη φορά στο Νεστόριο». Αναφέρθηκε στην ιστορία αγώνων που έχει γράψει η ΚΝΕ, στη συμβολή του ΚΚΕ στις κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στον αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας. Σημείωσε πως η πανελλαδική συνάντηση της ΚΝΕ αποτελεί πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή και ταράσσει τα πολιτικά πράγματα του νομού. Αναφέρθηκε στη συνεισφορά του λαού της περιοχής στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και στη συνέχεια στη συμμετοχή του στον αγώνα του ΔΣΕ. Στις διώξεις που ακολούθησαν αλλά και στην πολιτική εγκατάλειψης που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια.

Παιχνίδια με την μπάλα
Παιχνίδια με την μπάλα
Τέλος, μετέφερε τα συγχαρητήρια του Δημοτικού Συμβουλίου για την οργάνωσή τους, για το σεβασμό που δείχνουν στο περιβάλλον, στις εγκαταστάσεις, σημειώνοντας ότι «αυτό δείχνει παιδιά, νέους, με αξίες, με ηθικό υπόβαθρο».

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ επέλεξε το Γράμμο, την περιοχή αυτή που ήταν η αετοφωλιά του Δημοκρατικού Στρατού, ακριβώς γιατί εκτιμάμε πως το διήμερό μας μπορεί να αποτελέσει ζωντανό μάθημα της ιστορίας του Κόμματός μας. Να συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στη διαπαιδαγώγηση των νέων γενιών των κομμουνιστών με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις πιο ηρωικές στιγμές του επαναστατικού κινήματός μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην ομιλία του που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως «η γνώση, η μελέτη της ταξικής πάλης δεν αποτελεί μονάχα ένα φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που άφησαν τη ζωή τους στον αγώνα, για τους άλλους που δε γνώρισαν τα παιδιά τους, που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Είναι όρος αυτή η μελέτη για να μπορεί σήμερα το Κόμμα και η ΚΝΕ να χαράζουν πιο εύστοχα τη στρατηγική και την τακτική τους. Μάλιστα, όταν αυτή η μελέτη αφορά την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, τα συμπεράσματα είναι πολύτιμα για τη φύση του αντιπάλου, το χαρακτήρα του αγώνα, την έκβαση που πρέπει να πάρει».

Παρακολουθούν με ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ για το ΔΣΕ το βράδυ της Παρασκευής
Παρακολουθούν με ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ για το ΔΣΕ το βράδυ της Παρασκευής
Τέλος, επισήμανε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, αναφερόμενος στην ολόπλευρη στήριξη που βρήκαν οι πρόσφυγες του ΔΣΕ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες της σύγχρονης Ελλάδας, της ευκαιρίας του καπιταλισμού, που γίνονται θύματα στα σκλαβοπάζαρα της Μανωλάδας, στους διωγμούς και το ρατσισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταξιδεύουν σήμερα οι νεολαίοι από όλη τη χώρα για το Νεστόριο(2012-07-06 00:00:00.0)
Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική(2012-07-04 00:00:00.0)
Στο Γράμμο διδάσκονται και τιμούν τον αγώνα του ΔΣΕ(2009-07-11 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η μεγάλη εξόρμηση στο Γράμμο(2009-07-07 00:00:00.0)
Στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ(2009-07-04 00:00:00.0)
Στο Κεφαλοχώρι, στο Νεστόριο και την Αλεβίτσα(2009-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ