Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στην κάλπη να αναμετρηθεί η ικανότητα του λαού για αντεπίθεση

Οι τοποθετήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χτεσινό ντιμπέιτ

Eurokinissi

Με λόγο ξεκάθαρο, σαφή, αντίστοιχο των κρυστάλλινων θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ που έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε τις ξεκάθαρες θέσεις του Κόμματος για τα ζητήματα για τα οποία ρωτήθηκε, κατά τη χτεσινοβραδινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, ενώ, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, σημείωσε:

«Το ερώτημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι πραγματικό. Ομως, προεκλογικά χρησιμοποιήθηκε ως είδωλο για να εμφανιστεί ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

Εμείς βλέπουμε αυτή τη μάχη στις 7 του Ιούνη σα μια πολύ μεγάλη μάχη. Απ' τις 8 Ιούνη και μετά, δε θα είναι η κάλπη που θα παίζει τον κύριο ρόλο, όμως τα αποτελέσματα της κάλπης θα επιδράσουν.

Με αυτή την έννοια θέλουμε να απευθυνθούμε στα εργατικά, στα λαϊκά στρώματα, στους νέους ανθρώπους, στα νέα ζευγάρια και θέλουμε να τους πούμε το εξής πράγμα: Αν σκεφτούμε τι μας περιμένει στις 8 του μήνα, εγώ μία λέξη μπορώ να χρησιμοποιήσω: Χολή. Αυτές είναι οι αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι κατευθύνσεις, οι υποδείξεις, αυτές είναι οι αποφάσεις της Συνόδου στην Πράγα, που πρόσφατα πήγε και ο πρωθυπουργός και πήρε μέρος και, βεβαίως, ενημέρωσε μονόπλευρα.

Εμείς λέμε ότι σε αυτή την κάλπη πρέπει να αναμετρηθεί η ικανότητα του λαού να είναι ανυπάκουος, απείθαρχος και να αντεπιτεθεί. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, η αντεπίθεση. Και εδώ με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να συντελεστεί. Και θα έλεγα το εξής πράγμα: Δεν αρκεί απλώς η αντεπίθεση, θέλει τον αιφνιδιασμό. Αιφνιδιαστική αντεπίθεση! Και ο αιφνιδιασμός μπορεί να συντελεστεί ως εξής: Εκεί που δεν το περιμένουν, εκεί που δεν το φαντάζονται, εκεί που το φοβούνται, το ΚΚΕ να τιναχτεί ψηλά.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι θα μας ψηφίσουν άνθρωποι που διαφωνούν και μαζί μας. Οι ευθύνες μας θα είναι τεράστιες. Γιατί θα πρέπει με ένα πολύ υψηλό ποσοστό να διαχειριστούμε την πλατιά συσπείρωση ανθρώπων και με διαφορετικές απόψεις. Το μπορούμε».

Χασούρα για το λαό η συμμετοχή στην ΕΕ

Η πρώτη ερώτηση - από τον κ. Κωνσταντάτο - αφορούσε στο πώς το ΚΚΕ, που δε θέλει την Ελλάδα στην ΕΕ, θα αναπλήρωνε κοινοτικές ενισχύσεις που έχουν εισρεύσει στη χώρα.

Η Αλ. Παπαρήγα, αφού επισήμανε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις μειώνονται, σημείωσε πως περισσότερο απ' το 80% αυτών πηγαίνουν «στους επιχειρηματικούς ομίλους ή πάνε για συνδρομή έργων από τα οποία κυρίως επωφελούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι ή για έργα που μπορεί να επωφελείται και ο λαός, όπως, π.χ., οδικά δίκτυα - τα οποία βεβαίως μπορούσαμε να τα κατασκευάσουμε και χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ - αλλά αυτοί που τα κατασκευάζουν παίρνουν και την ιδιοκτησία και πληρώνουμε μετά διόδια».

Συμπλήρωσε ότι αν και βεβαίως στην κάλπη δεν κρίνεται η αποδέσμευση, αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ και αν είχαμε μια διακυβέρνηση λαϊκή, θα κέρδιζε πάρα πολλά ο λαός, απ' το γεγονός ότι δε θα γίνονταν υποχρεωτικές οι ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορούσε ο πλούτος που παράγει να είναι δημόσια περιουσία και να κερδίσει αυτά που χάνει με την ατομική ιδιοκτησία και τις ιδιωτικοποιήσεις, δε θα ήταν υποχρεωμένη η αγροτιά να δέχεται τις ποσοστώσεις, δε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να δεχόμαστε όλους τους μηχανισμούς καταστολής, τη συμμετοχή στον Ευρωστρατό, κλπ. «Επομένως - υπογράμμισε - το κόστος συμμετοχής για το λαό είναι τεράστιο, για το λαό είναι χασούρα, για την πλουτοκρατία είναι οπωσδήποτε μεγάλο κέρδος».

Στη διευκρινιστική ερώτηση για το αν υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο 90% του λαού που ψηφίζει κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ της ΕΕ και για το ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έκαναν ουρές για να μπουν στην ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ήταν σε αντίθεση με το λαό αν υιοθετούσε τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ, υπενθύμισε ότι δεν αθέτησε το ΚΚΕ την υπόσχεση για δημοψήφισμα αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο Α. Παπανδρέου. Και τόνισε ότι επειδή ο λαός ψηφίζει ένα κόμμα δε σημαίνει αυτό ότι δέχεται άκριτα τα πάντα. Σε ό,τι αφορά στις χώρες της ΕΕ σημείωσε ότι σε χώρες όπου στήνονται αγάλματα υπέρ των Ες - Ες δεν παίζει ρόλο τι λένε οι κυβερνήσεις.

Να ελεγχθούν τα κόμματα εξουσίας

Η δεύτερη ερώτηση στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - από τον κ. Σρόιτερ - αφορούσε στη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και γιατί το ΚΚΕ αρνείται το φορολογικό έλεγχο. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Μήπως μπορείτε να μου πείτε ποιο κόμμα πληρώνει στην εφορία; Επιχειρήσεις πληρώνουν στην εφορία, τα κόμματα δεν πληρώνουν». Και συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα εξουσίας, δεν έχει υπουργεία, δε διαχειρίζεται εξοπλιστικά προγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ. «Το κόμμα εξουσίας πρέπει να ελέγχεται από τα όποια θεσμικά όργανα υπάρχουν, πέρα απ' το λαό πώς μπορεί να τα ελέγξει» τόνισε και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Τα κόμματα είναι πολιτικές οργανώσεις. Εχουν έσοδα και έξοδα. Αν έχουν επιχειρήσεις αυτές πρέπει να ελέγχονται. Εμείς επειδή ξέρουμε σε ποιον πλανήτη ζούμε, σε ποια περιοχή και σε ποια περίοδο ζούμε, κατάλογο με τα μέλη του Κόμματος, πόσα μας δίνουν και με τους φίλους, πόσα μας δίνουν, δεν πρόκειται να τον δώσουμε ποτέ και ας γίνει ό,τι να 'ναι, κι άμα θέλει ας έρθει κι ο εισαγγελέας. Διότι, εγώ σας λέω ένας φίλος του Κόμματος δίνει χρήματα. Πού ξέρω εγώ ότι ο εργοδότης δε θα τον πετάξει έξω; Εμείς θα προστατέψουμε το Κόμμα».

Στη διευκρινιστική ερώτηση γιατί το ΚΚΕ δε δίνει στους υπαλλήλους του Κόμματος μισθό 1.400 ευρώ που προτείνει στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Αυτός ο οποίος δουλεύει για το Κόμμα, πριν απ' όλα δεν κάνει επάγγελμα. Εθελοντικά στρατεύεσαι στο Κόμμα και δέχεσαι τους όρους του Κόμματος. Θα πάρει λοιπόν ένα μισθό, ούτε τον κατώτατο ούτε τον ανώτερο, αλλά το μέσο μισθό, και πρέπει να σας πω το εξής: Αλίμονό μας αν εμείς οι κομμουνιστές συνδέσουμε και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας την προσφορά μας στο Κόμμα με επαγγελματική αποκατάσταση».

Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για το Ασφαλιστικό

Η τρίτη ερώτηση έγινε από την Ολγα Τρέμη, η οποία ρώτησε τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πώς το Κόμμα θα έλυνε το ασφαλιστικό πρόβλημα. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εχουμε καταθέσει και σχέδιο νόμου στη Βουλή και συγκεκριμένες προτάσεις (...). Φταίνε οι εργαζόμενοι; Φταίει το δημογραφικό; Από τη δεκαετία ακόμα του '50 έχουμε κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων, για να μην πω από τότε που μπήκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Επομένως, πρέπει να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία (...). Αν οι εργαζόμενοι έφταιγαν για τα ασφαλιστικά ταμεία τότε έπρεπε να θυσιαστούν αλλά όχι να θυσιαστούν προς όφελος εκείνων οι οποίοι κυριολεκτικά άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στη δεύτερη ερώτηση της Ολγας Τρέμη για το πώς το ΚΚΕ θα συμβάλει σε μια κοινωνική πολιτική όταν περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν καταγγελτικό λόγο και δεν το ενδιαφέρει το περιεχόμενο μιας αυριανής διακυβέρνησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Τώρα, με συγχωρείτε, πήγαμε απ' τον Αγιο Θόδωρο στην Φανερωμένη. Με συγχωρείτε. Να ξεχωρίσω το εξής: Θα ήταν αδιανόητο για μας τους κομμουνιστές, ιδιαίτερα στα ζητήματα συντάξεις, πρόνοια, περίθαλψη, να τα αγνοήσουμε. Σε καμία περίπτωση. Εδώ και τώρα διεκδικούμε την κρατική επιχορήγηση (...). Δεν μπορεί, π.χ., να έχεις 89 δισ. ευρώ κερδοφορία, μόνο των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο και να έχεις από την άλλη μεριά... 5 δισ. λέει μας λείπουν, ε λοιπόν τι; Να πληρώσει η πλουτοκρατία. 45% φορολογία στο κεφάλαιο».

Ενιαία, ισότιμη, σύγχρονη μόρφωση για όλους

Η επόμενη ερώτηση έγινε απ' τον Αιμ. Λιάτσο και αφορούσε στην Παιδεία και στις θέσεις του ΚΚΕ για το εξεταστικό σύστημα. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Δεν μπορείς να λύσεις το εξεταστικό αν δεν αντιμετωπίσεις συνολικά το πρόβλημα της Παιδείας και της επαγγελματικής αποκατάστασης (...). Εμείς υποστηρίζουμε, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, δημόσια, δωρεάν Παιδεία (...). Πρέπει όλα τα παιδιά είτε ανήκουν στην εργατική τάξη, είτε ανήκουν στα μικροαστικά στρώματα, είτε ανήκουν στην αστική τάξη, είτε στη φτωχή αγροτιά, θα πρέπει να έχουν ενιαία ισότιμη μόρφωση υψηλού επιπέδου, σύγχρονη (...). Αν αυτό το λύσουμε σημαίνει ότι θα υπάρχουν και τα πανεπιστήμια να απορροφήσουν τα παιδιά». Για το εξεταστικό σύστημα η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει κριτήριο για να μπορεί ένας να πάει στο πανεπιστήμιο να είναι η τσέπη του γονιού. Δεν είμαστε κατά των εξετάσεων, όχι όμως αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Πρέπει να αλλάξει απ' την αρχή το πράγμα. Μπορεί να δώσει 3 - 4 μαθήματα εξετάσεις αλλά σε ένα σύστημα το οποίο είναι ισότιμο για όλα τα παιδιά παίρνει η εξέταση άλλο χαρακτήρα».

Στη διευκρινιστική του ερώτηση ο Αιμ. Λιάτσος ρώτησε για το ποια η θέση του ΚΚΕ για την υποχρεωτικότητα της παρουσίας των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σούπερ μάρκετ. Είναι υποβαθμισμένα, κατηγοριοποιημένα». Το κύριο ζήτημα, τόνισε, είναι «οι γνώσεις που αποκτούν. Εμείς δεν είμαστε υπέρ ούτε των αιωνίων φοιτητών. Αλλά να δούμε και μια άλλη πλευρά. Πόσα παιδιά σήμερα δουλεύουν; Πάνω από 60% των παιδιών που πηγαίνουν στα ΤΕΙ δουλεύουν. Και μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών που παράλληλα με το πανεπιστήμιο δουλεύουν. Δεν μπορεί να δουλεύεις σε δύο αφεντάδες, να το πω έτσι, αν και η μόρφωση δεν είναι αφεντικό. `Η θα δουλεύεις ή θα σπουδάζεις. Είναι πολλοί οι παράγοντες».

Νύχι - κρέας περιβάλλον και ανάπτυξη

Η Σία Κοσιώνη έκανε την επόμενη ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα για τις κλιματικές αλλαγές και για το γιατί τα ζητήματα του περιβάλλοντος δε βρίσκονται πιο ψηλά στην ατζέντα του ΚΚΕ. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Ισως δεν είστε ενημερωμένη. Και μάλιστα προεκλογικά δεν έχουμε έρθει καθόλου στο σταθμό σας να εκθέσουμε τις απόψεις μας. Ανάπτυξη και περιβάλλον θα έλεγα είναι νύχι - κρέας». Η Αλ. Παπαρήγα συμφώνησε ότι πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η περιβαλλοντική συνείδηση. Μίλησε για τα Οινόφυτα και την προσπάθεια του ΚΚΕ οι εργάτες στα εργοστάσια που ρυπαίνουν να μη φοβηθούν και να σηκώσουν το θέμα του εξασθενούς χρωμίου. «Αυτή η δραστηριότητα - τόνισε - βοήθησε σε πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση». Η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε και τα περί πράσινης ανάπτυξης της ΕΕ λέγοντας ότι είναι πράσινες μπίζνες.

Η Σία Κοσιώνη επανήλθε σχολιάζοντας ότι προεκλογικά το ΚΚΕ βρέθηκε στον Ασωπό και ρωτώντας αν το ΚΚΕ συμφωνεί με το να κλείνουν οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν. Η Αλ. Παπαρήγα αποκατέστησε την αλήθεια, που βεβαίως είναι ότι το ΚΚΕ πολύ καιρό πριν τις εκλογές βρίσκεται στα Οινόφυτα και παλεύει για το θέμα του Ασωπού, και συμπλήρωσε ότι «πρώτα απ' όλα πρέπει να πιεστεί ο εργοδότης» κι αν φτάσει να κλείσει το εργοστάσιο να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους. Σημείωσε δε ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί με τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ένα «προστιματάκι και να συνεχίσει να ρυπαίνει».

Η ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα

Η τελευταία ερώτηση έγινε στην Αλ. Παπαρήγα από τον Ν. Ευαγγελάτο, ο οποίος ρώτησε σχετικά με τις καταγγελίες του Γ. Καρατζαφέρη και του Θ. Πάγκαλου για την εταιρεία «Γερμανός» και για επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΚΚΕ. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Ευτυχώς στο ΚΚΕ δεν αισθανόμαστε απροστάτευτοι, όπως απροστάτευτος έμεινε ο Οτσαλάν. Εχουμε απαντήσει. Ξέρετε το '91 έλεγαν ότι κάνουμε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Αυτά έλεγαν. Εγινε δίκη και φυσικά ο δημοσιογράφος που τα είχε αποκαλύψει αυτά, είχε αποκαλύψει εντός εισαγωγικών, τα πήρε όλα πίσω και ζήτησε και συγνώμη. Λοιπόν, έχουμε απαντήσει, έχει κλείσει αυτό το θέμα. Η ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα. Ακούστε, στην πολιτική μπορεί να είχαμε και στιγμές, σε όλη την 90χρονη πορεία μας, που δε σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Και γι' αυτά έχουμε μιλήσει. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Οχι, δε συμβιβαστήκαμε, δεν εξαγοραστήκαμε, ήμασταν πίσω απ' τις ανάγκες. Δεν παίρνω όρκο ότι αύριο δεν μπορεί να κάνουμε κι ένα λάθος. Αλλά η ηθική του ΚΚΕ έχει δοκιμαστεί και νομίζω έχει εκτιμηθεί ακόμα κι απ' τους βασανιστές, ακόμα και απ' αυτούς που στα εκτελεστικά αποσπάσματα που δολοφονούσαν τους κομμουνιστές, κι αυτοί εξέφραζαν το θαυμασμό τους. Δε συναλλασσόμαστε με τους επιχειρηματίες».

Στη δεύτερη ερώτηση ο Ν. Ευαγγελάτος επέμεινε γιατί το ΚΚΕ δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Δε θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή. Μη μας αναγκάζετε. Τότε γινόταν συζήτηση ότι πουλούσαμε στο ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής όπλα και ναρκωτικά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαμε... Και δεν κάναμε τη μήνυση αμέσως, πέρασαν 2 - 3 μήνες, είπαμε κάπου θα σταματήσει. Επομένως, εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι σαν τον Οτσαλάν, θα το πω άλλη μια φορά. Οι κατήγοροι να φέρουν στοιχεία όχι ο κατηγορούμενος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ