Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Κοινωνική αναγκαιότητα ο σχεδιασμός της οικονομίας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία»

Σε εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την Περιφερειακή Ανάπτυξη μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος

Ρήξη με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση και στηρίζουν τα κόμματα και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις επικείμενες ευρωεκλογές, για την προβολή και διεκδίκηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα Γιάννενα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Στην εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και πολιτική της ΕΕ - η απάντηση του ΚΚΕ» αναδείχθηκε ο μύθος των κυβερνητικών διακηρύξεων και υποσχέσεων χρόνια τώρα για δήθεν ικανοποίηση των μακροχρόνιων κοινωνικών αναγκών και άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων μέσα από ευρωπαϊκά και κρατικά πακέτα που αποτέλεσαν μοχλό και εργαλεία υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής. Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την Ηπειρο που επιβεβαιώνουν τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτής της μορφής ανάπτυξης, με την περιοχή - μετά και την απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ - να παρουσιάζει το 2ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά τη Δυτική Ελλάδα, το κατά κεφαλήν προϊόν να υποχωρεί το 2006 στο 70% του μέσου όρου της Ελλάδας, ενώ το 2000 ήταν στο 78% του μέσου κατά κεφαλήν προϊόντος κ.ά.


«Το ΚΚΕ, σημείωσε ο Μ. Παπαδόπουλος, έγκαιρα είχε προβλέψει ότι η κοινοτική στρατηγική και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά εργαλεία θα βάθαιναν την ταξική πόλωση και πως θα αναπαραγόταν η ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη καθώς στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς η κοινωνική παραγωγή αναπτύσσεται άναρχα και ασύμμετρα αφού κάθε επιχειρηματικός όμιλος επενδύει και δραστηριοποιείται με γνώμονα το μέγιστο κέρδος».

Αυτή τη μορφή ανάπτυξης που υπηρετεί το επιχειρηματικό κέρδος ανέδειξε ο Μάκης Παπαδόπουλος και στα περιβόητα και πολυδιαφημιζόμενα έργα όπως της Εγνατίας Οδού που ανατέθηκαν σε μονοπωλιακούς ομίλους. «Μεγάλοι κερδισμένοι, σημείωσε, είναι μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι που καρπώθηκαν τις κρατικές ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας για οδικούς άξονες και έργα υποδομής με συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ. Εργα που θα πληρώσουν διπλά οι εργαζόμενοι και ο λαός σαν φορολογούμενοι και σαν χρήστες».

Παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της περιφέρειας, υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων ενταγμένο στη γενική του στόχευση για συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Το ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης δεν αποτελεί ανεξάρτητη μεταβλητή. Συνδέεται και καθορίζεται από το συνολικό ταξικό προσανατολισμό της ανάπτυξης κάθε χώρας».

«Ο τεράστιος κοινωνικός πλούτος που παράγεται σήμερα γεννά την αντικειμενική δυνατότητα και υπογραμμίζει την κοινωνική αναγκαιότητα για το σχεδιασμό της οικονομίας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός ο κεντρικός σχεδιασμός, που θα εδράζεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και στη λαϊκή εξουσία, μπορεί να υπηρετεί συνδυασμένα τους στόχους ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και της περιφερειακής ανάπτυξης».

Σε αυτόν το δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής για τους εργαζόμενους και το λαό της περιφέρειας, συνολικά της χώρας, ανέδειξε την ανάγκη ρήξης με τις επιλογές της ΕΕ και της άρχουσας τάξης. Τη σημασία της μαζικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. «Ψηφίζοντας ΚΚΕ, είπε το στέλεχος του ΚΚΕ, βοηθάμε στην ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, να σπάσει το ύπουλο κλίμα της υποταγής και της μοιρολατρίας. Βάζουμε φραγμό στην αντιλαϊκή επίθεση που προετοιμάζει ο δικομματισμός μετά τις εκλογές, σηματοδοτούμε την απόφαση για αγώνα ρήξης και ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων, για να προχωρήσει η λαϊκή συμμαχία, για το άνοιγμα της λαϊκής εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ