Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικαιούνται αποζημίωση αν δεν πάρουν άδεια

Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τους χορηγήσει την ετήσια άδειά τους, δικαιούνται κανονικά τις αντίστοιχες αποδοχές προσαυξημένες κατά 100%. Την εισήγηση αυτή έκανε χτες ο Δ. Λινός, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στην εισήγησή του ο Δ. Λινός επικαλέστηκε το νόμο 539/1945 «για τη χορήγηση αδειών στους μισθωτούς», ο οποίος διασφαλίζει τις ελάχιστες υπέρ των εργαζομένων εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι τροποποίησή του μπορεί να γίνεται μόνο για τη βελτίωσή του.

Το ερώτημα που τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήταν εάν οι διατάξεις του νόμου 539/1945 ισχύουν και για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενώ ο εισηγητής υποστήριξε ότι η σχετική διάταξη του νόμου αφορά όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαίρεση ή διάκριση.

Η υπόθεση αφορά καταβολή αποδοχών με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις σε εργαζόμενους των ΕΛΤΑ, στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί η ετήσια άδειά τους και ζητούσαν να τους πληρωθεί η άδεια με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Αρχικά, η υπόθεση κρίθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ έκαναν αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο κατά της πρωτόδικης απόφασης. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ