Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ετοιμη να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς στους επόμενους στόχους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με δηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας, «εκτίμησε» ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι «ακόμη πολύ ρευστή», ότι «απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση» και ότι «είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο ρόλος του ΟΗΕ». Αντίθετα, το Συμβούλιο της ΕΕ συζήτησε για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη «μορφές συνεργασίας με τους Αμερικανούς εναντίον χωρών που δε συνεργάζονται στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής». Ενώ «διευκρινίστηκε» ότι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο θα συνεδριάσουν ξεχωριστά στις 29 Απρίλη για θέματα «άμυνας και ασφάλειας», αλλά χωρίς να «αποκλείουν» κανέναν και «χωρίς να θέλουν να επισκιάσουν άλλους οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ».

Αυτή τη θλιβερή εικόνα παρουσίασαν χτες οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ και η Ελληνική Προεδρία, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, πιστοποιώντας διά της «αποχής» την αμερικανική ηγεμονία στα δρώμενα του πλανήτη. Το Ιράκ «ανήκει» στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις κατοχής, παρά τις περί του αντιθέτου τηλεοπτικές διαβεβαιώσεις του Γ. Παπανδρέου, ο ΟΗΕ δεν υπάρχει όταν πρέπει να προωθηθούν διά της (...) «ρευστότητας» της κατάστασης τα ματωμένα συμφέροντα, και η ΕΕ είναι έτοιμη να «συνεργαστεί» με τις ΗΠΑ εναντίον οποιουδήποτε επόμενου «στόχου».

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε χτες και για όλες τις «παράπλευρες» δράσεις, από την ενίσχυση της «δυτικόστροφης» πολιτικής «σταθερότητας» στη Σερβία που περνάει «δύσκολες στιγμές μετά τη δολοφονία Τζίτζιτς», και την προώθηση της «επίλυσης» του Παλαιστινιακού σύμφωνα με την «ασφάλεια» του Ισραήλ, μέχρι την επανάληψη των ευρωπαϊκών απειλών κατά της Βόρειας Κορέας, και την «προσπάθεια για σταθεροποίηση» του αμερικανικού προτεκτοράτου στο Αφγανιστάν. Σήμερα, δεύτερη μέρα των εργασιών του Συμβουλίου συνέρχεται το Συμβούλιο Σύνδεσης (ΣΣ) μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που εξετάζει περιοδικά τη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας και την πορεία της λεγόμενης «εταιρικής σχέσης».

Χτες ο ΑΝΥΠΕΞ Τ. Γιαννίτσης και η Κομισιόν διά του Γερμανού επιτρόπου Φερχόιγκεν «διαβεβαίωσαν» τους πάντες ότι «η Τουρκία ακολούθησε μια σωστή στρατηγική, σχετικά με το Β. Ιράκ» και «δε χρειάζεται ανησυχία, γιατί εκεί η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί» (!!!)

Ιράκ

Η χτεσινή συνεδρίαση των 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ ήταν η πρώτη μετά την ύπαρξη του πολέμου στο Ιράκ και υποτίθεται, ότι θα 'πρεπε να συζητηθεί τουλάχιστον ο «ρόλος» του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις «δεσμεύσεις» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (20/21 Μάρτη 2003). Και όμως (...) το Ιράκ «συζητήθηκε» μόνο στο «γεύμα εργασιών», δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών, και, εφόσον δεν ήταν στην «ημερήσια διάταξη», χωρίς «απόφαση». Δεν προσήλθε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζ. Στρο, που έκανε δηλώσεις από το Μπαχρέιν, όχι για το Ιράκ, που θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, αλλά για να εκφράσει «ανήσυχες» για τη Συρία. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Τζ. Χουν, υπάρχουν «ανησυχίες» για τη (...) Συρία που εξαιτίας, δήθεν, πιθανής «διαφυγής Ιρακινών επιστημόνων» στο έδαφός της, ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να προσπαθήσει να «επωφεληθεί» (!!!) και να «προωθήσει τις προσπάθειες» για τα περιβόητα «όπλα μαζικής καταστροφής» που φαίνεται ότι, με μαγικό τρόπο προπορεύονται, πάντα, των «απελευθερωτικών» εκστρατειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας ήρθαν στο Λουξεμβούργο μόνο για το «γεύμα εργασίας» και όχι για το Συμβούλιο. Η στάση της Γαλλίας χτες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επιφυλακτική αναδίπλωση». Αλλά, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές ήδη το Βερολίνο «διαρρέει» ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη Μόσχα παρά στο Παρίσι, όσον αφορά τη γαλλική στάση στην αμερικανο-βρετανική «αναδιάρθρωση» της Μ. Ανατολής.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντ. ντε Βιλπέν προσπάθησε να (...) ξεφύγει στο Λουξεμβούργο, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση», απάντηση που έδωσε σ' όλες τις ερωτήσεις για το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, τη «διοίκηση» κατοχής με τους Αμερικανούς στρατηγούς, τις απειλές κατά του Σιράκ. Πλέον ο «ρόλος» του ΟΗΕ δεν αποτελεί «προϋπόθεση» για τη Γαλλία - πολύ περισσότερο για την ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ντ. ντε Βιλπέν ο ΟΗΕ έχει ραντεβού με το Ιράκ στη «βάση του ψηφίσματος 1441», αλλά φαίνεται ότι της «αγάπης» προηγείται ο πόλεμος και τα συμφέροντα. Από το Παρίσι η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δεν απέκλεισε συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών «σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης» στο Ιράκ, όπως προτείνει ήδη η ιταλική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τον Νοέλ Λενουάρ «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται σε ό,τι αφορά την παρουσία της ΕΕ στο Ιράκ (...) ευχόμαστε να μην ακολουθήσει καθένας δικό το δρόμο». Αλλά η Ιταλία αποφασίζει σήμερα στο Κοινοβούλιο αποστολή δυνάμεων για «διατήρηση της τάξης» στο Ιράκ, ανεξάρτητα από το «ρόλο» του ΟΗΕ, ενώ η Ισπανία έχει αποστείλει ήδη πενήντα με «στολή ανθρωπιστική». Η προαναγγελθείσα ιταλική αποστολή θα αποτελείται από «γιατρούς και μηχανικούς», που όμως θα πρέπει να «δρουν σε περιβάλλον ασφάλειας» και γι' αυτό θα συνοδεύονται από «ειδικές δυνάμεις» της 2ης Ταξιαρχίας, ειδικά εκπαιδευμένης για «ευέλικτες» αποστολές «διαχείρισης κρίσης».

Στο Λουξεμβούργο δε συμμετείχε ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου που ήταν λέει, «άρρωστος». Την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου εκπροσώπησε ο ΑΝΥΠΕΞ Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος δήλωσε ότι «έγινε μια ευρύτατη και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στο γεύμα. Ο ρόλος του ΟΗΕ προβλέπεται από την κοινή δήλωση των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (...) Η ΕΕ έχει πάντα ρεαλιστική προσέγγιση είμαστε σε πολύ ρευστή κατάσταση (...) θα συζητήσουμε πρώτα με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Αθήνα τις ιδέες έχει περί αυτού, και στη συνέχεια θα εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση και θα δούμε».

Ο στρατοκράτης της ΕΕ, Χ. Σολάνα, δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να σχηματίσουμε μια πλήρη και παγιοποιημένη άποψη για μια όσο μεγαλύτερη συμμετοχή του ΟΗΕ στο Ιράκ, και αυτό όχι μόνο για την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και για τον τρόπο προσωρινής διακυβέρνησης και την αναγνώριση από τις γειτονικές χώρες. Ο Χ. Σολάνα εξέφρασε «ανησυχία» και για τις απειλές των ΗΠΑ προς τη Συρία, εκτιμώντας ότι «πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση στην περιοχή που περνάει δύσκολες στιγμές».

Ο Γκ. Φερχόιγκεν εκ μέρους της Κομισιόν τόνισε ότι «δεν πρέπει να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων, πρώτα απαιτείται κοινή θέση της ΕΕ για το διεθνές πλαίσιο». Η Κομισιόν εκτιμά ότι «χρειαζόμαστε επιτόπου τον ΟΗΕ», αλλά ο Γκ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι «το Ιράκ είναι ειδική περίπτωση». Παρά το ότι χτες δεν υπήρξε απόφαση, η Κομισιόν έχει ετοιμάσει ήδη «σχέδιο» για τη δημιουργία ενός «γραφείου» της ΕΕ στη Βαγδάτη, αυτό που φιγουράρει δήθεν, ως «πρωτοβουλία» της Ελληνικής Προεδρίας στον κυριακάτικο Τύπο. Πρόκειται για μια «υπηρεσία της Κομισιόν που θα εγκατασταθεί στη Βαγδάτη, μόλις καταστεί δυνατόν, με στόχο «τη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου, νόμιμου και διαφανούς, που θα αποφασίσει για τα πετρελαϊκά συμβόλαια και τις επενδύσεις ανασυγκροτήσεων». Αναφέρονται και προηγούμενες «εμπειρίες» από το Κόσσοβο μέχρι το Αφγανιστάν.

Η ΕΕ «απειλεί»

Οπως δήλωσε ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα «το Συμβούλιο για πρώτη φορά, μετά από πρόταση της Σουηδίας, εξέτασε στην ημερησία διάταξη την εξάπλωση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής. Η ΕΕ θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα τη μη εξάπλωση και τη δημιουργία πιο αυστηρών μηχανισμών εναντίον χωρών που δε συνεργάζονται. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει συνεργασία με τις ΗΠΑ, και συγκλίνοντα συμφέροντα και με τη Ρωσία». Το Συμβούλιο έδωσε «εντολή» για τη δημιουργία «μακροπρόθεσμης στρατηγικής» περί αυτού. Οι ΗΠΑ βιάζονται, και η ΕΕ πρέπει να 'ναι έτοιμη για «παράπλευρη» συνέργεια. Από τη Συρία μέχρι τη Β. Κορέα. Τώρα που «γυρίζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ