Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Θέλουν τα θύματα να χειροκροτούν τους θύτες

ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ την Τετάρτη, 16 Απρίλη, «υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ» καλούν τους εργαζόμενους οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι η διαδήλωση αυτή «είναι μια μορφή αντίδρασης στην παρουσία στη χώρα μας, αρχηγών κρατών της ΕΕ που συνέπραξαν ή συμπράττουν στον πόλεμο του Ιράκ...». Προκύπτει όμως το ερώτημα: Ποιοι προωθούν σήμερα τη διεύρυνση της ΕΕ, υπέρ της οποίας η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μάς καλούν να διαδηλώσουμε; Η απάντηση είναι γνωστή. Τη διεύρυνση προωθούν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ. Την προωθούν, δηλαδή, και εκείνοι που «συνέπραξαν και συμπράττουν στον πόλεμο του Ιράκ». Θα προσθέταμε μάλιστα ότι εκτός από τους Μπλερ και Αθνάρ που συμπράττουν άμεσα, στήριξη στους εισβολείς έχουν δώσει ο Μπερλουσκόνι, ο Σημίτης, ο Σρέντερ... Ολοι ανεξαιρέτως οι ηγέτες της ΕΕ. Την ίδια ακριβώς στάση με τους Μπλέρ και Αθνάρ, την αμέριστη στήριξη στους εισβολείς, ακόμα και με στρατιώτες έδωσαν σχεδόν όλοι οι νέοι ένοικοι των Βρυξελλών. Δηλαδή, σχεδόν όλα τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχουν ταχθεί και αυτά υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μας καλούν να γίνουμε σχιζοφρενείς. Να διαδηλώσουμε υπέρ αυτών, τους οποίους οι ίδιοι, δηλώνουν πως καταδικάζουν, αφού με τις πολιτικές τους αποφάσεις, οι χώρες τους, συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στη σφαγή του ιρακινού λαού.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ που μας καλούν να κάνουμε οι ηγεσίες αυτές είναι να πούμε «Ναι στη διεύρυνση» -«Ναι στην κοινωνική Ευρώπη των λαών». Τι όμως πραγματικά επιτυγχάνεται με αυτή τη διεύρυνση; Είναι, άραγε, η σημερινή Ευρώπη η Ευρώπη των λαών ή των πολυεθνικών; Κάθε λογικός άνθρωπος αυτής της ηπείρου, θα σου απαντήσει ότι η συγκεκριμένη ένωση, είναι ένωση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της αστικής τάξης κάθε χώρας ξεχωριστά και συνολικά της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας. Αρα η διεύρυνση της συγκεκριμένης ένωσης διευρύνει το στάτους κβο και στις νέες υπό ένταξη χώρες, ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο αυτών των χωρών σε βάρος των εργαζομένων.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ άραγε η «κοινωνική Ευρώπη των λαών» με το να μπούνε κάτω από τον ενωσιακό ζυγό και άλλες χώρες και λαοί; Είναι φανερό ότι η διεύρυνση όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αυτό το στόχο, αλλά εξαπλώνει την κυριαρχία των πολυεθνικών της ΕΕ σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλωστε, οι όροι ένταξης των νέων χωρών, σαφώς αποτυπώνουν τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει αυτή στους λαούς και στους εργαζόμενους αυτών των χωρών.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ του πλαισίου, για το οποίο καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν την Τετάρτη, επισημαίνουν επίσης «ότι μαζί με το λαό του Ιράκ, "βομβαρδίστηκε" και η προοπτική της μεγάλης και ισχυρής Ευρώπης...». Γιατί, άραγε, κλαψουρίζουν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ωσάν βαρυπενθούσες χήρες; Αυτή δεν είναι η «ισχυρή τους Ευρώπη»; Αυτή η «μεγάλη Ευρώπη» δεν έστειλε τα στράτευμά της, τα φονικά αεροπλάνα της, τις εγκληματικές διευκολύνσεις και τις βάσεις της; Αυτή, λοιπόν, την Ευρώπη και αυτούς τους ηγέτες της, ας πάνε να τους χειροκροτήσουν. Η εργατική τάξη δε θα τους ακολουθήσει. Αντίθετα, θα είναι εκεί για να καταδικάσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτού του εγκληματικού πολέμου. Θα είναι εκεί να διαδηλώσει ενάντια σε όλον τον ιμπεριαλιστικό συρφετό, να τα βάλει με αυτή την εγκληματική Ευρωπαϊκή Ενωση.


Γ.Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ