Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος

Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, στο 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2014, σε σχέση με το 2013, καταγράφεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αντίθετα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει παραπέρα διεύρυνση του πλεονάσματος, σε μια εξέλιξη που συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με τη διόγκωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώνεται στα 16,8 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 15,9 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013). Η αξία των εισαγωγών διαμορφώνεται στα 38,5 δισ. ευρώ (από 36,6 δισ.) και των εξαγωγών στα 21,6 δισ. ευρώ (από 20,7 δισ.). Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές για τις αγορές πλοίων στο εξωτερικό απογειώθηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. πέρυσι), γεγονός στο οποίο οφείλεται η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη) καταγράφει πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. πέρυσι). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώνονται στα 13,3 δισ. ευρώ (από περίπου 12 δισ.).

Σταθερά ελλειμματικό παραμένει το ισοζύγιο εισοδημάτων. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών», έφτασαν στα 5,3 δισ. ευρώ. Αντίστροφα, το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε και που καρπώθηκαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις μπίζνες στο εξωτερικό διαμορφώνεται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Τέλος, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένους «επενδυτές» και χαρτοφυλάκια εμφάνισαν εισροή ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό εμφάνισαν μείωση 515 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ